Με αντικείμενο την αύξηση των μεταναστευτικών/προσφυγικών ροών, συνεδρίασε εκτάκτως σήμερα υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας (ΚΥΣΕΑ).
Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί και ολοκληρώθηκε περίπου στις 13.45.
Λίγο αργότερα ανακοινώθηκε πως το κυβερνητικό επιτελείο αποφάσισε σειρά μέτρων ως πρώτη αντίδραση στην ανησυχητική αύξηση των προσφυγικών ροών από την Τουρκία που σημειώνεται εδώ και λίγες μέρες. Την ίδια ώρα σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει το ΚΥΤ της Μόριας όπου έχουν κυριολεκτικά στοιβαχθεί χιλιάδες περισσότεροι άνθρωποι από το προβλεπόμενο. Συγκεκριμένα στη Μόρια σήμερα είναι 10.241 άνθρωποι και σύμφωνα με καταγγελίες των εργαζομένων ο αριθμός των φιλοξενούμενων ξεπερνά κατά πολύ αυτόν που προβλέπονταν σε μία δομή δυναμικότητας μόλις 3.000 ατόμων.
Από την κυβέρνηση έγινε γνωστό πως το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε πως απαιτείται η διαμόρφωση μιας νέας σθεναρής πολιτικής.
Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου, Στέλιου Πέτσα, ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
1. Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
2. Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
3. Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
4. Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο - σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου - να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
5. Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
6. Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
7. Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου).
Σύμφωνα με πληροφορίες πέρα από τα μέτρα ενίσχυσης των συνόρων τα οποία εξετάσθηκαν, αποφασίσθηκε αιτούντες άσυλο, από ευάλωτες ομάδες, να μεταφερθούν από τις δομές της Λέσβου σε ανενεργά στρατόπεδα στην ενδοχώρα και στη συνέχεια να διαμοιραστούν σε υπάρχουσες, αλλά ίσως και σε νέες δομές.
Χθες έγινε γνωστό πως σε προσπάθεια αποσυμφόρησης του Κέντρου Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) της Μόριας, η κυβέρνηση αποφάσισε να προχωρήσει στη μεταφορά 1.002 προσφύγων και μεταναστών προς το Κέντρο της Νέας Καβάλας.