Το BBC βρέθηκε στην Αθήνα τις ημέρες της ψήφισης του μνημονίου με τον δημοσιογράφο του Paul Mason, ο οποίος παρακολούθησε τις διαδηλώσεις αλλά επισκέφθηκε και τα ιατρεία των Γιατρών του Κόσμου στο Πέραμα, καταγράφοντας σε εκτενές άρθρο, τις προσπάθειες των γιατρών να περιθάλψουν όλο και μεγαλύτερα τμήματα εξαθλιωμένου πληθυσμού. Ο δημοσιογράφος του βρετανικού δικτύου καταγράφει τις εμπειρίες του από το ιατρείο: « Μερικοί από τους ασθενείς έχουν βυθισμένα μάγουλα. Άλλοι εμφανίζονται με το διεθνές αναγνωριστικό σήμα της φτώχειας - τον πολύχρωμο πλαστικό σάκο - γεμάτο με παλιά ρούχα και τα βασικά τρόφιμα».
Οι συνήθεις ασθένειες για τους εξαθλιωμένους της περιοχής είναι διαβήτης, υπέρταση και άγχος. Ο Μέισον γράφει ότι στο ελληνικό σύστημα υγείας πληρώνεις 5 ευρώ για να δεις ένα γιατρό και το 25% των φαρμάκων, αφού τα υπόλοιπα καλύπτονται από το ασφαλιστικό ταμείο. Όμως δεν υπάρχει κάλυψη για κάποιον που είναι άνεργος περισσότερο από ένα χρόνο. Ο Δρ Γ. Παπαδάκης βλέπει περίπου 90 ασθενείς την ημέρα και πρόσφατα εμβολίασε 400 παιδιά δωρεάν επειδή οι γονείς τους δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά το κόστος του εμβολιασμού. Ο ίδιος αναφέρει στο Bbc ότι ακόμη και οι έγκυες γυναίκες πρέπει να πληρώσουν για να γεννήσουν σε ένα κρατικό νοσοκομείο ενώ σημειώνει ότι τους τελευταίους μήνες η οργάνωση άρχισε να παρέχει τρόφιμα και φάρμακα σε ανήμπορες οικογένειες. Στο Πέραμα σιτίζονται από την οργάνωση 500 οικογένειες.
Το Bbc διερωτάται τι άλλο μπορεί να σημαίνει η περικοπή του κατώτατου μισθού κατά 20% και το ψαλίδισμα των δαπανών για την υγεία κατά 1 δις εκτός από κατάρρευση του συστήματος υγείας. Στο δίκτυο μιλάει ο πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου δρ Κανάκης. "Πολύ σύντομα, επειδή, συνεχίζονται οι περικοπές ακόμη και πολύ άρρωστοι άνθρωποι δεν θα μπορούν να πάρουν τη θεραπεία τους.. Ακόμη και άνθρωποι με κοινωνική ασφάλιση όπως η μητέρα μου που έχει μια σύνταξη των 500 ευρώ και αυτό το μήνα έπρεπε να καταβάλει το ειδικό τέλος , που συλλέγεται μέσω του λογαριασμού ηλεκτρικού ρεύματος . Ήταν 350 ευρώ. Αυτή είναι 80 ετών. Πες μου πώς μπορεί να επιβιώσει; "
Ο δημοσιογράφος αναφέρεται και στις δημοσκοπήσεις και στην ραγδαία αλλαγή του πολιτικού σκηνικού με την άνοδο της αριστεράς που συνολικά φτάνει το 43,5%. Όμως, όπως σημειώνει, είναι δύσκολο να ενωθούν τα αριστερά κόμματα.
Η εχθρότητα πλέον των Ελλήνων προς τους Γερμανούς δεν περνά απαρατήρητη. «Υπάρχει εχθρότητα για τους Γερμανούς και τους βορειοευρωπαίους που θεωρούνται υπαίτιοι για την επιβολή της λιτότητας. Και αυτή η εχθρότητα μεγάλωσε περισσότερο αυτή την εβδομάδα με τις απειλές για μη εκταμίευση του πακέτου βοήθειας».
Ο Μέισον κάνει ακόμη αναφορά στα χημικά που ρίχτηκαν σε Θεοδωράκη και Γλέζο στο Σύνταγμα, αλλά ρίχνει και μια προσεκτική ματιά στη στάση των ελληνικών ΜΜΕ στην κάλυψη των επεισοδίων. Ο δημοσιογράφος γράφει ότι το ταραχώδες βράδυ της Κυριακής οι διοργανωτές υποστήριξαν ότι οι συγκεντρωμένος κόσμος έφτασε τις 250 χιλιάδες, η αστυνομία τις 4.500 και τα ΜΜΕ τις 15.000. «Οι δύο τελευταίοι αριθμοί ήταν αστείοι», σημειώνει ο Μέισον. Ουσιώδης είναι και η παρατήρηση του ότι αρκετά ελληνικά ΜΜΕ έχουν προ πολλού εγκαταλείψει την «αφήγηση της ιστορίας» στους δρόμους. «Για τα περισσότερα από αυτά είναι πολύ επικίνδυνο, αφού πολλοί πιστεύουν ότι αυτά έχουν στην τσέπη τους τη διεφθαρμένη πολιτική τάξη, η οποία δεν μπορεί πια να εμφανιστεί στους δρόμους για να δει τι συμβαίνει».
Ολόκληρο το άρθρο εδώ