Όλα τα βλέμματα στο Eurogroup της Δευτέρας

Όλα τα βλέμματα στο Eurogroup της Δευτέρας Facebook Twitter
Πηγές των δανειστών κάνουν ωστόσο λόγο για «τοξικό Eurogroup» λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα.... Φωτ.: SOOC
1

Πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις που συμφωνήθηκαν καλείται να παρουσιάσει η ελληνική κυβέρνηση στο Eurogroup της ερχόμενης Δευτέρας, ενώ αναμένεται να ζητήσει και χρηματοδοτική διευκόλυνση για να αποπληρώσει τις δόσεις του ΔΝΤ που είναι προγραμματισμένες για τον Μάρτιο.

Το οικονομικό επιτελείο βρίσκεται σε συνεχείς συσκέψεις, ενώ «τακτικές» είναι και οι επαφές με την Κομισιόν που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλα τα επίπεδα, σύμφωνα με κοινοτικές πηγές που επικαλείται το capital.gr, οι οποίες προσθέτουν ότι η Επιτροπή έχει και μόνιμα στελέχη στην Αθήνα.

Η κυβέρνηση θα μεταβεί στις Βρυξέλλες με έξι κοστολογημένες προτάσεις, σύμφωνα με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος σε συνέντευξή του στο Star τόνισε ότι θα υπάρξει συζήτηση στο Συμβούλιο για το ποιες μεταρρυθμίσεις θα προηγηθούν και η χώρα θα κριθεί από τις μεταρρυθμίσεις τις οποίες θα υλοποιήσει.

Τόνισε ακόμα ότι θα αποπληρώσει τη δόση στο ΔΝΤ, αλλά και ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 μπορεί να είναι και χαμηλότερο από το αναμενόμενο στο 1%- 1,5% του ΑΕΠ. Ο υπουργός ξεκαθάρισε πως «δεν θα έχουμε πιστωτικό γεγονός ούτε τον Μάρτιο, ούτε σε ολόκληρο το τετράμηνο», ενώ υποστήριξε ότι «ούτε οι υπόλοιποι του Eurogroup θέλουν πιστωτικά γεγονότα».

Από την πλευρά του, ο Γ. Δραγασάκης ανέφερε χθες μετά τη συνεδρίαση τα κυβερνητικού συμβουλίου οικονομίας πως ο Γ. Βαρουφάκης «θα πάει στο Eurogroup τη Δευτέρα με συγκεκριμένες και κοστολογημένες προτάσεις για μεταρρυθμίσεις που προάγουν την αποτελεσματικότητα και την κοινωνική δικαιοσύνη στον τομέα της οικονομίας. Θα είναι ποσοτικοποιημένα», είπε και πρόσθεσε ότι «θα είναι πέραν των νομοσχεδίων και θα περιλαμβάνουν καινούργια πράγματα».

Πάντως ο υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε χθες ότι οι πιστωτές διαφωνούν για τη ρύθμιση των κόκκινων δανείων, ενώ όσον αφορά στις 100 δόσεις τόνισε ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων και πιθανή αποδοχή αλλαγών που έχουν προταθεί.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του capital.gr, πηγές των δανειστών κάνουν ωστόσο λόγο για «τοξικό Eurogroup» λόγω των ασφυκτικών προθεσμιών που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ενώ στο επίκεντρο βρίσκεται η πρόταση Ντάισελμπλουμ για λήψη υπο-δόσης μετά από εκπλήρωση μέρους των μεταρρυθμίσεων.

Σε αυτό το κλίμα, χθες ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για εξέταση τρίτου πακέτου διάσωσης προς την Ελλάδα ύψους 30-50 δισ. ευρώ, πληροφορία όμως που διαψεύστηκε αργότερα από εκπρόσωπο του Ντάισελμπλουμ, ενώ και ο Γιάνης Βαρουφάκης ανέφερε πως δεν υπάρχει συζήτηση περί τρίτου δανείου.

1

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Πολιτική / Ένοπλες Δυνάμεις: Στόχος οι 150.000 ενεργοί έφεδροι μέχρι το 2030

Η εκπαίδευση θα βασίζεται στις σύγχρονες τεχνολογίες και τα διδάγματα πρόσφατων συγκρούσεων, περιλαμβάνοντας νέες ειδικότητες και εκπαίδευση σε σύγχρονα οπλικά συστήματα, τακτικές μάχης, χρήση drones και προσομοιωτές μάχης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Πολιτική / Μητσοτάκης: Νομοθετική πρωτοβουλία για τον επαναπατρισμό Ελλήνων γιατρών από τις ΗΠΑ

Η νομοθετική ρύθμιση που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός επιλύει το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και συνακόλουθα της εξειδίκευσης που απέκτησαν Ελληνες γιατροί σε πανεπιστήμια των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια