Τις προτεραιότητες στον τομέα της δημόσιας τάξης παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός Δημόσιας Τάξης Γιάννης Πανούσης, στο πλαίσιο της συζήτησης στη Βουλή επί των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Έθεσε ως στόχο την αποκατάσταση της σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ πολιτών και αστυνομίας. «Οι πολίτες δεν επιθυμούν πλέον μόνο την προστασία από το έγκλημα, αλλά και από τη γενικευμένη ανομία», είπε, τονίζοντας πως η αστυνομία πρέπει να προλαβαίνει τις κοινωνικές εντάσεις πριν γίνουν εγκληματογόνες. «Η ΕΛ.ΑΣ. οφείλει να κατανοήσει ότι η συλλογική δράση δεν αποτελεί παράγοντα διατάραξης της δημόσιας τάξης, αλλά δημοκρατική λειτουργία», τόνισε και επανέλαβε πως «δεν είναι εχθρός της αστυνομίας ο κάθε διαδηλωτής».
Ο υπουργός ανακοίνωσε την ίδρυση Δικαστικής Αστυνομίας που θα υπάγεται στο υπουργείο Δικαιοσύνης, είπε ότι θα δημιουργηθεί Ινστιτούτο Αντιεγκληματικής Πολιτικής, τόνισε ότι επαναφέρεται ο θεσμός του αστυνομικού της γειτονιάς με 238 αστυνομικούς, ενώ θα αλλάξει το πειθαρχικό δίκαιο για πάταξη της διαφθοράς.
«Έχουμε αποδεσμεύσει ήδη, αστυνομικούς από πάρεργα. Έχουν ήδη επιστρέψει 500 αστυνομικοί και 80 οχήματα, έχοντας αξιολογήσει μόνο τους πολιτικούς. Μας μένουν 3.000 ακόμη περιπτώσεις φρούρησης μη πολιτικών προσώπων, είμαστε βέβαιοι ότι θα έχουμε 1.500 αστυνομικούς στον δρόμο και όχι έξω από σπίτια», ανέφερε, ενώ είπε πως θα υπάρξει και ανανέωση στο στόλο της πυροσβεστικής και της αστυνομίας.
Αναφερόμενος στην τρομοκρατία, ο κ. Πανούσης τόνισε ότι «η Βουλή οφείλει να συζητήσει την πολιτικο-οικονομική πλευρά της» και υπογράμμισε την ανάγκη της συζήτησης «ώστε τα μέτρα που λαμβάνονται να μην είναι μόνο ποινικά». Είπε ακόμη ότι θα υπάρξει μελέτη του θεσμού του Συνήγορου του Αστυνομικού, θα καταργηθεί ο νόμος για το ΤΕΑΠΑΣΑ και θα γίνει κωδικοποίηση της αστυνομικής νομοθεσίας.
Όσον αφορά στο κόστος των εξαγγελιών του, τις περισσότερες τις χαρακτήρισε θεσμικές ενώ «όπου υπάρχει επιβάρυνση θα καλύπτεται από ευρωπαϊκά κονδύλια και το ΕΣΠΑ» δήλωσε.
σχόλια