Μιλώντας σήμερα στον ρ/σ "Στο Κόκκινο", ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:
Είναι εντελώς λάθος να υιοθετήσει κανείς στον τομέα της ασφάλειας τη λογική της ακροδεξιάς που λέει "ο καθένας στα κλειστά του σύνορα"
Μπαίνουμε σε μία νέα περίοδο. Το χθεσινό χτύπημα θα αποδειχθεί τομή. Κι ο τρόπος που θα το αντιμετωπίσουμε θα επηρεάσει την πορεία της Ευρώπης για τα επόμενα πολλά χρόνια, μη γελιόμαστε.
Είναι ολοφάνερο ότι χρειάζεται πολυμέτωπη απάντηση. Ναι, χρειάζεται ενίσχυση των μέτρων ασφαλείας. Αλλά θα μείνουμε μόνο σε αυτό; Και περισσότερη ασφάλεια θα έχουμε πώς; Αυτήν την ώρα χρειάζεται ενίσχυση της ευρωπαϊκής και της διεθνούς συνεργασίας για την ασφάλεια κι όχι αναδίπλωση σε μία εθνικιστική περιχαράκωση. Αν οι 28 χώρες μέλη που ανήκουν στην ΕΕ συνεργάζονταν περισσότερο με τις μυστικές τους υπηρεσίες, ο Αμπεντσλάμ και οι συνεργοί του θα είχαν συλληφθεί στη Γαλλία μετά το χτύπημα του Νοεμβρίου, γιατί οι Βέλγοι τους είχαν στο ραντάρ τους, αλλά δεν έδιναν τα στοιχεία στους Γάλλους. Είναι εντελώς λάθος να υιοθετήσει κανείς τη λογική της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και στον τομέα της ασφάλειας, που λέει "ο καθένας στα κλειστά του σύνορα".
Χρειάζεται ένα πρόγραμμα ταχύτατης ειρηνευτικής διαδικασίας και μια μεγάλη αναπτυξιακή βοήθεια σε Συρία και Λιβύη
Επίσης, είναι καταστροφική η προπαγάνδα που λέει "πρόσφυγας ή μουσουλμάνος είναι τρομοκράτης ή ύποπτος τρομοκρατίας" και άρα να τον κοιτάμε με μισό μάτι. Το Ισλάμ είναι 1,5 δισεκατομμύριο πολίτες σε όλο τον κόσμο κι από αυτούς πολλές δεκάδες εκατομμύρια είναι πολίτες πολλών κρατών-μελών της ΕΕ, της Βρετανίας, της Γαλλίας, του Βελγίου κ.λπ..
Η τρομοκρατία του ISIS είναι βαρβαρότητα, είναι φασισμός. Το ISIS είναι η άκρα Δεξιά του Ισλάμ. Και τροφοδοτεί την άκρα Δεξιά της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Είδατε τους πανηγυρισμούς του Τραμπ, στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Χρειάζεται πολυμέτωπη δράση και κομμάτι αυτής της δράσης είναι η ειρήνη. Είναι ένα πρόγραμμα ταχύτατης ειρηνευτικής διαδικασίας στη Συρία και τη Λιβύη. Και ένα μεγάλο αναπτυξιακό σχέδιο τύπου Μάρσαλ, τα λεφτά για το οποίο θα τα βάλλουν οι πλούσιοι και οι δυτικοί, έτσι ώστε εκεί που υπάρχουν εκτροφεία και βιομηχανία παραγωγής ακραίων ισλαμιστών τζιχαντιστών με ακροδεξιά λογική, που λέει "σκοτώνω αθώους στο μετρό και τα αεροδρόμια", να υπάρξει μια ανακοπή.
Στην Ελλάδα πρέπει να εκλογικεύσουμε τον πολιτικό ανταγωνισμό
Και φυσικά στην Ελλάδα, και αυτό το θεωρώ πολύ σημαντικό, χρειάζεται να πάρουμε πρόσθετα μέτρα ασφαλείας, ώστε η χώρα μας να γίνει το επόμενο διάστημα νησίδα σταθερότητας σε μια πολύ ταραγμένη περιοχή πρώτον, γιατί αυτό είναι το συμφέρον των πολιτών και γιατί εξυπηρετεί και το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας. Δεύτερον, πρέπει να εκλογικεύσουμε τον πολιτικό ανταγωνισμό. Υπάρχουν διαφορές, αλλά νομίζω ότι αυτή την ταραγμένη ώρα χρειάζεται να εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια, μέσω του πολιτικού και του κοινωνικού διαλόγου, της ευρύτερης δυνατής συνεννόησης. Τρίτον, να κάνουμε πρόσθετες προσπάθειες ώστε να μην κινδυνεύσει με κατάρρευση η ήδη δύσκολη και προβληματική στην εφαρμογή της συμφωνία για τη μετεγκατάσταση των προσφύγων. Και τέταρτον, να κλείσει γρήγορα η αξιολόγηση.
Το χρονοδιάγραμμα, για το οποίο μίλησε χθες ο Ε. Τσακαλώτος, πρέπει να υλοποιηθεί και στο Eurogroup της 22ας Απριλίου να έχουμε συμφωνία. Και να σκεφτούμε πολύ πώς θα συνδυάσουμε τον πλήρη σεβασμό των δικαιωμάτων των προσφύγων με τον έλεγχο τυχόν παραβατικότητας από πλευράς μικρών μερίδων μεταναστών που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος, γιατί πρέπει να αποφύγουμε τη δημιουργία φωτιάς από μικρούς σπινθήρες.
Αυτή τη δύσκολη ώρα η Ελλάδα δεν πρέπει να αφεθεί μόνη, γιατί αυτό εμπεριέχει κινδύνους ευρύτερης αποσταθεροποίησης
Ο χειρότερος τρόπος να αντιμετωπίζει κανείς δύσκολες καταστάσεις είναι ο πανικός ή η εύκολη προπαγάνδα, όπου αντί κανείς να κοιτάζει το πρόβλημα, κοιτάζει πώς να κερδίσει ψήφους και να ρίξει την κυβέρνηση Τσίπρα. Αν υπάρχει από τα χθεσινά μία πρόσθετη επίπτωση είναι ότι δυναμώνει η άποψη, σε όλα τα διεθνή κέντρα αποφάσεων και πριν από όλα στις Βρυξέλλες, ότι αυτή τη δύσκολη ώρα η Ελλάδα δεν μπορεί να αφεθεί μόνη, γιατί αυτό εμπεριέχει κινδύνους ευρύτερης αποσταθεροποίησης.
Άρα, η γνώμη μου είναι ότι πρέπει και θα μπορέσουμε πιο γρήγορα και πιο εύκολα -χωρίς να υποτιμώ τις δυσκολίες- να ολοκληρώσουμε την 1η αξιολόγηση και αυτό είναι καλό για τη χώρα και επίσης, γιατί χωρίς υλοποίηση της συμφωνίας για το προσφυγικό θα υπάρξει ένα αρνητικό ντόμινο για όλη την Ευρώπη.
Εν ολίγοις, χρειάζεται περισσότερη και καλύτερη Ευρώπη, όχι μόνο στο επίπεδο της ασφάλειας αλλά και σε επίπεδο ειρηνευτικών πρωτοβουλιών της άρσης των γκέτο μέσα στην Ευρώπη και της προσπάθειας να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό και στην Ελλάδα με περισσότερη σοβαρότητα.
Ουδείς στις Βρυξέλλες θεωρεί αυτή τη στιγμή την κυβέρνηση Τσίπρα προσωρινή ή ετοιμόρροπη. Ας το καταλάβουν και οι εγχώριοι "παπαγάλοι" και ειδικά όσοι έχουν ακροδεξιές αντιλήψεις ή έχουν δικαστικές εκκρεμότητες. Αυτά είναι μικρά πράγματα, μπροστά στα μεγάλα που πρέπει να υπερασπιστούμε. Και νομίζω ότι χρειάζεται σοβαρότητα και ευθύνη, όχι πανικός, αλλά πρέπει να έχουμε επίγνωση των δυσκολιών.
σχόλια