Τριάντα δύο κατηγορούμενοι για το σκάνδαλο των υποβρυχίων παραπέμπονται σε δίκη, σύμφωνα με βούλευμα που εκδόθηκε σήμερα από το Συμβούλιο Εφετών. Ανάμεσα στους κατηγορούμενους είναι επιχειρηματίες, στρατιωτικοί, έμποροι όπλων αλλά και τραπεζίτες.
Η υπόθεση αφορά τις μίζες άνω των 60 εκατομμυρίων ευρώ που διακινήθηκαν για την προμήθεια γερμανικών υποβρυχίων για το πολεμικό ναυτικό, επί υπουργίας Άκη Τσοχατζόπουλου. Οι συμβάσεις είχαν γίνει μεταξύ του υπουργείου Άμυνας και της γερμανικής HDW-Ferrostaal.
Οι κατηγορίες που αντιμετωπίζουν οι 32 είναι για πράξεις δωροδοκίας, δωροληψίας, απιστίας και νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σε κάποιες περιπτώσεις, οι κατηγορίες αποδίδονται σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου.
Σύμφωνα με την Καθημερινή, μεταξύ των κατηγορουμένων που ζητείται η παραπομπή τους είναι ο εφοπλιστής Μιχαήλ Ματαντός, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Άμυνας Αντώνης Κάντας, τα τραπεζικά στελέχη Ζαν-Κλοντ Όσβαλντ και Φάνης Λυγινός, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, οι άλλοτε στενοί συνεργάτες του Άκη Τσοχατζόπουλου Γιάννης Μπέλτσιος, και Παύλος Νικολαΐδης, ο πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρης Εμμανουήλ, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών Σπύρος Τραυλός, ο άλλοτε συνεργάτης του Μ. Ματαντού Αντώνης Χάγιας καθώς και ο Γιάννης Νικολάου.
Παράλληλα, με το βούλευμα τους οι Εφέτες κρίνουν ότι δεν πρέπει να παραπεμφθούν σε δίκη η σύζυγος του πρώην εμπόρου όπλων Π. Ευσταθίου καθώς και οι Γ. Αγουρίδης, Πέτρος και Γιώργος Χριστοδουλίδης και Γιώργος Κάμαρης για τους οποίους αποφαίνονται ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία για την στοιχειοθέτηση των κατηγοριών που τους έχουν απαγγελθεί.
σχόλια