Από τυπικό έως ανησυχητικό κρίνει το ΠΑΣΟΚ το αποτέλεσμα του αποψινού Eurogroup στις Βρυξέλλες και κατηγορεί με ανακοίνωσή του την κυβέρνηση ότι για μια ακόμα φορά δραματοποίησε τη συνεδρίαση του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, θέτει και θέμα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, από την κυβέρνηση, για τις εξελίξεις.
Η σχετική ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ:
«Για πολλοστή φορά η κυβέρνηση δραματοποίησε την συνεδρίαση του Eurogroup με μεγάλα κούφια λόγια, δήθεν απειλές και τζάμπα μαγκιές. Το αποτέλεσμα δυστυχώς από τυπικό έως ανησυχητικό. Μια ακόμη εβδομάδα πέρασε, με την κυβέρνηση να λέει ότι κερδήθηκε, ενώ δυστυχώς χάθηκε και άλλος πολύτιμος χρόνος
Από τη δήλωση του Eurogroup - στην οποία συμφώνησε ο έλληνας υπουργός Οικονομικών - και από τη συνέντευξη των κκ. Ντεϊσελμπλούμ, Μοσκοβισί και Ρέγκλιν προκύπτει ότι το Eurogroup θεωρεί :
- ισχύον πλαίσιο την απόφαση του της 20ης Φεβρουαρίου χωρίς οποιαδήποτε αποσαφήνιση θετική για την Ελλάδα
- ότι η διαπραγμάτευση άρχισε ουσιαστικά μόλις πριν από λίγες ημέρες, όταν άλλαξε η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα και από το σημείο αυτό και μετά έχει σημειωθεί πρόοδος, αλλά μένουν πολλά που πρέπει να γίνουν
- ότι στόχος είναι η ολοκλήρωση - το ταχύτερο δυνατό - της Πέμπτης αξιολόγησης του τρέχοντος προγράμματος που έχει παραταθεί μέχρι 30 Ιουνίου. ( Θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση αποτάσσεται εσωτερικά την έννοια της Πέμπτης αξιολόγησης.)
- ότι δεν υπάρχει τίποτα που να αφορά το πλαίσιο μετά την 30η Ιουνίου, δηλαδή το νέο πρόγραμμα και άρα την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας μετά τον Ιούνιο.»- ότι η εκταμίευση των ποσών που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα εξαρτάται από την ολοκλήρωση της Πέμπτης αξιολόγησης και την τεχνική συμφωνία με τους τρεις θεσμούς. Μόνο μετά από αυτό, το Eurogroup θα αποφασίσει για την εκταμίευση των δόσεων που απομένουν στο τρέχον πρόγραμμα.
- ότι η κυβέρνηση που έλεγε "λεβέντικα" στην εσωτερική κοινή γνώμη ότι εξαρτά το αν θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις στο ΔΝΤ από το αν είναι ικανοποιητική η δήλωση του Εurogroup, έσπευσε να καταβάλει τα χρήματα στο ΔΝΤ πριν το Eurogroup.
- ότι τα προβλήματα ρευστότητας πρέπει να αντιμετωπισθούν από την ελληνική κυβέρνηση.
- ότι η σημερινή δήλωση του Eurogroup δεν είναι κάποιου είδους μήνυμα προς την ΕΚΤ η οποία αποφασίζει ανεξάρτητα με βάση το καταστατικό της.
Επιπλέον, από τις δηλώσεις πολλών μελών του Eurogroup προκύπτει ότι το ενδεχόμενο διεξαγωγής δημοψηφίσματος από δήθεν απειλή προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, μετατρέπεται σε πίεση προς την Ελλάδα καθώς η εκταμίευση εξαρτάται από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και τη συμφωνία, μάλιστα χωρίς κουβέντα ακόμη για χρηματοδοτική κάλυψη μετά την 30η Ιουνίου.
Ύστερα από όλα αυτά, νιώθει άραγε την υποχρέωση ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ / ΑΝΕΛ να δώσει κάποια στοιχειώδη εξήγηση στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης για την συστηματική παραπληροφόρηση και στην ελληνική κοινή γνώμη για την προσβολή της νοημοσύνης της;»
Πώς σχολιάζει η ΝΔ
Στην εκτίμηση πως πολιτική λύση στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση, δεν μπορεί να υπάρχει , προέβη ο Κώστας Καραγκούνης αποτιμώντας τα αποτελέσματα του Eurogroup. Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο της ΝΔ «για ακόμη μια φορά, ξεκαθαρίστηκε ότι όλη αυτή η διαπραγμάτευση αφορά στην τρέχουσα αξιολόγηση του 2ου προγράμματος και όχι σε μια συμφωνία – γέφυρα που ισχυριζόταν η κυβέρνηση» κάτι που αποδεικνύει σύμφωνα με την Αξιωματική Αντιπολίτευση πως « όλες οι διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι δεν υπάρχει αξιολόγηση ήταν ψέματα».
Ο κ. Καραγκούνης σε δήλωσή του τονίζει πως για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες υπάρχει αίσθηση προόδου και πως «ο καθένας καταλαβαίνει ότι η «περήφανη διαπραγμάτευση» που γινόταν για 100 ημέρες ήταν πυροτεχνήματα προπαγάνδας».
Σύμφωνα με τον κ. Καραγκούνη «το μόνο συγκεκριμένο που μάθαμε σήμερα, ήταν η συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ που προμηνύει φοροεπιδρομή».
Για τον Εκπρόσωπο της ΝΔ με τη σημερινή συνεδρίαση «έγινε σαφές ότι πρώτα θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Τρόικα - Θεσμούς και ύστερα έγκριση από το Eurogroup και εκταμίευση». Μάλιστα ο κ. Καραγκούνης τονίζει πως «τα ψέματα τελειώνουν» καθώς «η οικονομία δεν αντέχει την ασφυξία και ο λογαριασμός μεγαλώνει».