Περικοπή μισθού στους "κοπανατζηδες" βουλευτές ετοιμάζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου

Περικοπή μισθού στους "κοπανατζηδες" βουλευτές ετοιμάζει η Ζωή Κωνσταντοπούλου Facebook Twitter
Menelaos Myrillas / SOOC
32

Τάξη στη Βουλή είναι το σύνθημα που φαίνεται πως πρωταγωνιστεί στη φιλοσοφία της νέας προέδρου Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Γιώργου Πίκουλα στο Εθνος, ήδη η κ. Κωνσταντοπούλου βλέπει και ελέγχει ανά τμήματα τους εργαζόμενους για να διαμορφώσει μια πρώτη συνολική εικόνα, ενώ ελέγχει και τα κοινοβουλευτικά πεπραγμένα.  Από τις πρώτες τομές που θα προωθήσει το επόμενο διάστημα η Ζωή Κωσταντοπούλου είναι η αυστηροποίηση των ελέγχων της παρουσίας των βουλευτών στη Βουλή.


«Οι άδειες αίθουσες των επιτροπών και της Ολομέλειας δεν είναι θέαμα και δεν θα συνεχιστεί. Οταν οι αδικαιολόγητες απουσίες βουλευτών από συνεδριάσεις περνούν κάποιο όριο, τότε θα γίνεται περικοπή του μισθού τους κατά το 1/5 όπως ορίζει ο κανονισμός» λέει άνθρωπος του περιβάλλοντος της νέας προέδρου όπως αναφέρει το Έθνος.

Άμεση θα είναι και η απομάκρυνση από το κεντρικό κτίριο γραφείων πρώην πρωθυπουργών (Κ. Μητσοτάκης, Κ. Σημίτης, Γ. Παπανδρέου, όχι ο Κ. Καραμανλής γιατί παραμένει βουλευτής) προκειμένου να γίνουν χώροι όπου οι βουλευτές θα μπορούν να διαβάζουν τα νομοσχέδια και να ετοιμάζουν τις ομιλίες τους. Θεσμικά οι πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν από τη νέα πρόεδρο είναι η ρητή απαγόρευση των άσχετων και των εκπρόθεσμων τροπολογιών ή των τροπολογιών της... νύχτας, όπως επίσης και των πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, συνήθης πρακτική νομοθέτησης της προηγούμενης κυβέρνησης.


Ορθολογικότερος προβλέπεται να γίνει και ο κοινοβουλευτικός έλεγχος, με στόχο να προσέρχονται οι υπουργοί να απαντούν στις ερωτήσεις και όχι να απαξιώνουν τη Βουλή, όπως έκαναν αρκετοί στο παρελθόν. Ετσι σχεδιάζεται να οργανώνονται οι ερωτήσεις ανά υπουργείο, ώστε να μην καλείται ο κάθε υπουργός να απαντά τρεις και τέσσερις φορές την εβδομάδα σε μία ερώτηση τη φορά, αλλά μία φορά την εβδομάδα σε ένα σύνολο ερωτήσεων.


Κοινοβουλευτικές πηγές αναφέρουν πως η Ζωή Κωσταντοπούλου κατά τους πρώτους της ελέγχους στη λειτουργία της Βουλής και του ανθρώπινου δυναμικού, βρέθηκε μπροστά σε διάφορα που καταδεικνύουν τις παθογένειες του συστήματος. Μεταξύ άλλων:


• Στην αρχή των ελέγχων ανακάλυψε υπάλληλο εκ των λεγόμενων «εξαφανισμένων». Δηλαδή εργαζόμενο που είναι «χρεωμένος» σε συγκεκριμένη υπηρεσία και στην πράξη είναι «δίπλα» σε κάποιο πρώην βουλευτή. Εξ αυτού του λόγου, σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις εκλογές, υπήρξε αθρόα προσέλευση υπαλλήλων που για χρόνια πληρώνονταν από τη Βουλή και δούλευαν σε κάποιον από τους εθνοπατέρες και πάντως εκτός Κοινοβουλίου.


• Επίσης, εντοπίστηκε βουλευτής που ανήμερα της 29ης Δεκεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου και «έπεσε» η κυβέρνηση Σαμαρά, προσέλαβε μετακλητό υπάλληλο ο οποίος πήρε τον μισθό του Ιανουαρίου και εν συνεχεία έφυγε, όπως όλοι οι μετακλητοί όταν διαλύεται η Βουλή...


• Σημειώνεται ότι ο μισθός του Ιανουαρίου που ζητήθηκε πίσω από τους βουλευτές με επιστολή του Ευ. Μεϊμαράκη, για εκείνους που επανεξελέγησαν κρατείται σε 10 μηνιαίες δόσεις, για τους βουλευτές που δεν βγήκαν θα πρέπει να καταβάλλουν περίπου 6.100 ευρώ επίσης σε 10 δόσεις. Τρεις βουλευτές που δεν εξελέγησαν (ο ένας μάλιστα γραπτώς) γνωστοποιούν ότι δεν έχουν να τα πληρώσουν.

32

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Πολιτική / Debate ΣΥΡΙΖΑ: Η κόντρα Πολάκη - Φάμελλου και οι ανεμογεννήτριες του Γκλέτσου

Το debate ανάμεσα στους υποψήφιους προέδρους του ΣΥΡΙΖΑ είχε διαφωνίες, αιχμές και την ατάκα του Απόστολου Γκλέτσου ότι «οι ανεμογεννήτριες δεν παράγουν ρεύμα, γιατί δεν έχουν μπαταρίες»
LIFO NEWSROOM
Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Διεθνή / Ερντογάν για Τραμπ: «Περιμένουμε να δούμε την στάση των ΗΠΑ για τη Μέση Ανατολή»

Ο Τούρκος πρόεδρος ξεκαθάρισε πως περιμένει από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση να βάλει ένα τέλος στον πόλεμο που τσακίζει τη Μέση Ανατολή και να σταματήσει να στηρίζει τους Κούρδους της Συρίας
LIFO NEWSROOM

σχόλια

20 σχόλια
Είναι προκλητικό για τον Ελληνικό λαό, ο οποίος ψήφισε αντιπροσώπους, ώστε να δουλεύουν για τα συμφέροντα του τόπου, και να βλέπει άδεια έδρανα στη διάρκεια επερωτήσεων η συζητήσεων επι νομοσχεδίων, ατα οποία θα επιδράσουν θετικά η αρνητικά στο δημόσιο βίο. Αν καταφέρει και βάλει τάξη η κ. Κωνσταντοπούλου στη θέση άλλων, πολύ "βαρέων πεπονιών" τύπου Κακλαμάνη κλπ, πραγματικά θα αξίζει το μισθό της.
Έχει γίνει η πιο ενδιαφέρουσα σαπουνόπερα των ημερών η εκκαθάριση της πλέμπας. Ελπίζω να γίνει πράξη και να μην σκάσει σαν φούσκα σαπουνιού.
Το οτι η ταξη θα ειναι συνθημα του Συριζα δεν το περιμενα. Και ξαφνικα ολοι συμφωνουν οτι η ταξη ειναι καλο πραγμα!!Αν μιλαγε καποιος αλλος για ταξη, θα ακουγαμε απιθανα πραγματα..Επι της ουσιας, πολυ σωστα ολα αυτα, αν και δεν νομιζω οτι ο προεδρος της Βουλης εχει την απολυτη δικαιοδοσια επι ολων αυτων των θεματων.
"Επίσης, εντοπίστηκε βουλευτής που ανήμερα της 29ης Δεκεμβρίου, όταν πραγματοποιήθηκε η τρίτη ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου και «έπεσε» η κυβέρνηση Σαμαρά, προσέλαβε μετακλητό υπάλληλο ο οποίος πήρε τον μισθό του Ιανουαρίου και εν συνεχεία έφυγε "Γιατι να μη βγει στη φορα αυτος?
Μαλιστα κυριοι.Αν συνεχισει ετσι η Κωνσταντοπουλου θα γινομε ολοι οπαδοι της.Διοτι,απ'οτι φαινεται,ειναι αποφασισμενη να κανει στους βουλευτες αυτο που επρεπε να εχει γινει εδω και δεκαετιες,αλλα δεν υπηρχε ποτε η "πολιτικη βουληση" γι'αυτο.Να τους "ταραξει στην νομιμοτητα" !
Μπορει να γινει και στους πολιτες αυτο; Και στους φοιτητες;Και στα Εξαρχεια;Και στις διαδηλωσεις;Μπορουν να ταραχθουν ολοι στην νομιμοτητα σε αυτον τον τοπο;
Ασφαλως και η εφαρμογη των νομων πρεπει να γινεται για ολους και απο ολους.Ομως,κατα την γνωμη σου,η παραβιαση καποιων νομων και κανονων απο νεαρους φοιτητες,επι παραδειγματι,αποτελει ιδιας ταξεως,ιδιας σοβαροτητος, ζητημα με την παραβιαση νομων και κανονων απο τους ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΘΕΤΕΣ,δηλαδη τους βουλευτες ; Δεν θα πρεπει να υπαρχει ,δηλαδη,καμμια "ιεραρχηση σημασιας"πανω στο μειζον αυτο θεμα ;Εγω δεν θα το ελεγα,παντως.
@Λαμπρος Κοντος ο Vardaris πρεπει να είναι 85 χρονων που θεωρεί τους φοιτητές τεντιμποιδες και τα Εξάρχεια μονο για τρομοκρατες.Απο όλο αυτό το χάος οι φοιτητές και οι διαδηλωτές μας πείραξαν.Ας "ταραχθουν αυτοί στην νομιμότητα" και για το κεφάλαιο που κανει πάρτυ βλέπουμε...
Να αγιασουν τα χέρια της αν τα κανει!Μπράβο.Μόνο αυτό. Μπράβο.Και λίγα είναι. Ελπίζω αυτά να ειναι μόνο η αρχή!Επιτέλους ας μπει μια τάξη στο...... που ειναι η βουλή (όπως λέει και το γνωστό σύνθημα)
Ποιες δόσεις??? Μα τι λες... Εσένα αν είχαν κάνει λάθος και σου είχαν βάλει μισθό που δεν δικαιούσαι, θα τα παιρναν απο την τράπεζα σου κατευθείαν. Αν δεν είχες, εφορία και με προσαυξήσεις για καθυστερημενη πληρωμή υπέρ δημοσιου!!
Άντε μπράβο! Να μπει κάποια στιγμή τάξη σε αυτό το μπάχαλο, των κοπανατζήδων, των αποσπασμένων χωρίς λόγο υπαλλήλων, των αργόμισθων, των μονίμως απόντων βουλευτών και των βουλευτικών προνομίων σε πρώην βουλευτές.
Ορισμένες από τις πρωτοβουλίες κινούνται στη σωστή κατεύθυνση, φθάνει να φανούν στην πράξη. Πάντως, όσον αφορά στους πρώην πρωθυπουργούς και πρώην Προέδρους της Βουλής το θέμα δεν είναι να πάρουν αλλού γραφείο, αλλά να το καταργήσουν μαζί με όλο το προσωπικό που απασχολείται εκεί. Ποια η χρησιμότητα γραφείου του πρώην πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη;;; Τέλος, το άρθρο εμπεριέχει ''μεταφορά'' από τις πηγές δύο ανακριβειών:α) Ο Πρόεδρος της Βουλής ΔΕΝ έχει κανένα ρόλο στην έκδοση πράξεων νομοθετικού περιεχομένου, αρμόδιο είναι το υπουργικό συμβούλιο και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, άρα η κ. Κωνσταντοπούλου ΔΕΝ έχει θεσμικώς ΚΑΜΙΑ αρμοδιότητα να αποτρέψει την έκδοση πράξεως νομοθετικού περιεχομένου (άρθρο 44 παρ. 1 του Συντάγματος). β) Ο βουλευτής ο οποίος απουσιάζει αδικαιολόγητα για πάνω από 5 συνεδριάσεις το μήνα, υπόκειται σε κράτηση του 1/30 της αποζημίωσης για κάθε απουσία (άρθρο 63 παρ. 3 του Συντάγματος). Άρα, πρέπει οι απουσίες είναι τουλάχιστον 6, και να είναι και αδικαιολόγητες, ενώ δεν ισχύει το 1/5 της αποζημίωσης στο άρθρο. Το κατά πόσον θα εφαρμοσθεί, το αφήνω στην κρίση σας...