Ο Θάνος Πλεύρης διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεία από την εφαρμογή της απόφασης του ΣτΕ σχετικά με τους ανεμβολίαστους υγειονομικούς.
Το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική την παράταση έως τις 31 Δεκεμβρίου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των υγειονομικών, λόγω ελλείψεως επαναξιολογήσεως του μέτρου.
«Η απόφαση για να τεθούν σε αναστολή οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί έχει ως στόχο την προστασία της Υγείας των πολιτών και κρίθηκε αρχικά από την Ολομέλεια του ΣτΕ ως μέτρο συνταγματικό», επεσήμανε αρχικά ο υπουργός Υγείας, στην πρώτη του αντίδραση έπειτα από τη νέα εξέλιξη για το ζήτημα.
«Με την από 2332/22 νεότερη απόφαση του Γ' τμήματος του ΣτΕ τίθενται θέματα συνταγματικότητας ως προς την παράταση του μέτρου. Αναμένουμε τη δημοσίευση της απόφασης για να εκτιμηθεί στο σύνολο της», συμπλήρωσε ο κ. Πλεύρης.
«Διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα ληφθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για να μην τεθεί σε κίνδυνο η δημόσια υγεια από την εφαρμογή της αποφασης», κατέληξε στη δήλωσή του ο υπουργός Υγείας.
Με την απόφασή του το ΣτΕ έκρινε ότι η διάταξη του ν. 4917/2022, με την οποία παρατάθηκε η ισχύς της επαναξιολογήσεως της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των εργαζομένων στις δομές υγείας μέχρι τις 31-12-2022, είναι αντίθετη προς την συνταγματική αρχή της αναλογικότητας.
Το Γ΄ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφέρει ότι κατά τον χρόνο που δημοσιεύθηκε ο εν λόγω νόμος (31/3/2022) και εκδόθηκε η προσβαλλόμενη υπουργική απόφαση (14/4/2022), είχαν παρέλθει 8 και πλέον μήνες από τη λήψη του μέτρου του υποχρεωτικού εμβολιασμού των εργαζομένων σε δομές υγείας, δηλαδή «διάστημα που λόγω της φύσεως του μέτρου και των συνεπειών του, υπερβαίνει προδήλως το εύλογο, χωρίς, ωστόσο, να έχει διενεργηθεί επαναξιολόγησή του, βάσει επίκαιρων, κατά τον χρόνο εκείνο, επιστημονικών και επιδημιολογικών στοιχείων, για την αξία, την αποτελεσματικότητα και τις συνέπειες των εμβολίων κατά του κορωνοϊού και την πορεία και την εξέλιξη της πανδημίας».