Την άσκηση ποινικής δίωξης για υπόθεση δανειοδότησης των κομμάτων της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, ζήτησε η οικονομική εισαγγελία, με παραγγελία που έστειλε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας.
Η οικονομική εισαγγελέας Μαριάννα Ψαρουδάκη ζητά τη δίωξη 115 τραπεζικών στελεχών και εκπροσώπων των δύο κομμάτων, που ήταν υπεύθυνοι για τα οικονομικά των παρατάξεων και υπέγραφαν τις σχετικές συμβάσεις. Το ύψος των δανείων που απασχόλησαν τους οικονομικούς εισαγγελείς, ξεπερνά τα 200 εκατομμύρια ευρώ, μαζί με τους τόκους.
Η υπόθεση αφορά σε δάνεια της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, τα οποία είχαν δοθεί από χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, με την εγγύηση των μελλοντικών κρατικών επιχορηγήσεων.
Η οικονομική εισαγγελία ζητά επίσης την αρχειοθέτηση της υπόθεσης για τα δάνεια του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή τα κόμματα αυτά είτε εξόφλησαν πλήρως τις οφειλές τους, είτε τις ρύθμισαν και εξυπηρετούνται. Όσα δάνεια των ΠΑΣΟΚ και ΝΔ ρυθμίστηκαν ή αποπληρώθηκαν, επίσης τέθηκαν στο αρχείο.
Η δίωξη αφορά σε τραπεζικά στελέχη, που ενέκριναν τις δανειοδοτήσεις για την περίοδο από το 2005 ως και το 2011, και τώρα αντιμετωπίζουν κατηγορία για απιστία σε βάρος των τραπεζών, σε βαθμό κακουργήματος, ως οι φυσικοί αυτουργοί.
Παράλληλα, εννέα υπεύθυνοι κομματικών ταμείων βρίσκονται αντιμέτωποι με την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας για την ίδια υπόθεση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της προκαταρκτικής εξέτασης προέκυψε ότι είτε γίνονταν συνεχείς ανανεώσεις με παράταση του χρόνου αποπληρωμής, είτε ζητούσαν επιπλέον δανεισμό με την επίδικη σύμβαση. Τα δάνεια προέρχονταν από τις τράπεζες Αγροτική, Εθνική, Πειραιώς, Eurobank, Attica και Μαρφίν.
Η κυβέρνηση είχε θέσει ψηλά στην ατζέντα της την υπόθεση των κομματικών δανείων και, παρά το γεγονός ότι η σχετική δικογραφία είχε τεθεί στο αρχείο, ανασύρθηκε και η έρευνα ξεκίνησε εκ νέου.
Την παραγγελία για νέα έρευνα είχε δώσει η ίδια η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου, το 2017, παρά τη διάταξη νόμου που είχε ψηφιστεί επί κυβερνήσεως Αντώνη Σαμαρά, που προέβλεπε απαλλαγή για τα στελέχη των τραπεζών σε περιπτώσεις δανειοδοτήσεων κοινωφελών ιδρυμάτων και κομμάτων υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις.
Οι προϋποθέσεις που έθετε ο νόμος του 2013 είχαν ελεγχθεί στο πλαίσιο της πρώτης εισαγγελικής έρευνας για τα κομματικά δάνεια, και η υπόθεση είχε τεθεί στο αρχείο.
Μετά τη νέα έρευνα όμως, έγινε δεκτό το αρχικό πόρισμα του εισαγγελέα Γιώργου Καλούδη, που υπογράμμιζε ότι η παροχή εγγύησης για τα δάνεια των κομμάτων που στηρίχθηκε στις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις δεν ήταν επαρκής.
σχόλια