O εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γέγκερ, απέρριψε νωρίτερα το αίτημα που έστειλε η Ελλάδα στον Ντάισελμπλουμ για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης. Τόνισε ότι η επιστολή δεν αποτελεί πρόταση για ουσιαστική λύση και αποβλέπει σε μια χρηματοδότηση-γέφυρα χωρίς να εκπληρώνει τους όρους του προγράμματος, ενώ δεν ανταποκρίνεται στα κριτήρια που συμφωνήθηκαν τη Δευτέρα στο Eurogroup.
Σύμφωνα με «Το Βήμα» πάντως, ο Γέγκερ έδειχνε ευδιάθετος ακόμα και τη στιγμή που έδινε στη δημοσιότητα την ανακοίνωση. Την ίδια ευχάριστη διάθεση είχε και χθες στο κυβερνητικό μπρίφινγκ. «Όχι, προτού έρθω εδώ πέρασα άλλη μια φορά από το γραμματοκιβώτιο, αλλά δεν ήταν ακόμα τίποτα μέσα», είπε σε δημοσιογράφο, απαντώντας σε ερώτηση αν πήρε ήδη γράμμα από την Αθήνα. «Αλλά για να αφήσουμε τα αστεία στην άκρη, το γράμμα αυτό δεν θα έρθει σε εμάς, αλλά στον πρόεδρο του Eurogroup Ντάισελμπλουμ», είχε προσθέσει.
Όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος του Βήματος, Νίκος Χειλάς, γεγονός είναι ότι το γράμμα, νομότυπα, ή παράτυπα, διαβιβάστηκε αμέσως μετά στον Βόλφγκανκ Σόιμπλε. Μόνο έτσι εξηγείται η αστραπιαία ταχύτητα με την οποία απέρριψε ο ίδιος, μέσω του εκπροσώπου του.
Η είδηση είναι πρώτη στα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, με ορισμένα να εκφράζουν έκπληξη για την απόρριψη αιτήματος. Η «Die Zeit» εκτιμά μάλιστα ότι η Αθήνα έχει αποδεχθεί όλους τους όρους του Eurogroup και το μόνο στο οποίο επέμενε ήταν μια μεγαλύτερη ευελιξία σε ορισμένα θέματα.
Μέχρι στιγμής πάντως, λίγοι είναι οι πολιτικοί της Γερμανίας που έχουν αντιδράσει στην είδηση. Μεταξύ αυτών, ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ ο οποίος κράτησε αποστάσεις από τον Σόιμπλε, τονίζοντας ότι «δεν πρέπει να λέμε "ναι" ή "όχι" τόσο γρήγορα». «Δεν μπορούμε να κλείσουμε τώρα την πόρτα στην Ελλάδα. Πρέπει να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις με την ελληνική πλευρά. Υπάρχουν λόγοι που δεν μπορούμε να πούμε ναι στους Έλληνες. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης θα πρέπει να χρηματοδοτούνται από τους ίδιους τους Έλληνες» σημείωσε.
Αντίδραση σημειώθηκε και στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης το οποίο κατέγραψε μικρές απώλειες. Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος Γερμανών Φορολογούμενων συμφώνησε με την απόφαση Σόιμπλε, ενώ ο γνωστός οικονομολόγο Χανς Βέρνερ Ζιν σχολίασε ότι «η χρεοκοπία της Ελλάδας συντελέσθηκε ήδη» - μία δήλωση όμως που επαναλαμβάνει εδώ και χρόνια.