Εβδομάδα πολιτικών εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που ξεκινάει σήμερα με με την Συμφωνία των Πρεσπών να καθορίζει σε μεγάλο βαθμό τις σχέσεις στο κυβερνητικό σχήμα.
Φαίνεται πως οι ΑΝΕΛ προσπαθούν να ασκήσουν πίεση στην κυβέρνηση να μην επιταχύνει τις διαδικασίες για την κύρωση της συμφωνίας από το ελληνικό κοινοβούλιο.
Την Τετάρτη, ημέρα που ανοίγει στη Βουλή της ΠΓΔΜ η συζήτηση για τη Συμφωνία των Πρεσπών, οι ΑΝΕΛ, με απόφαση του Πάνου Καμμένου συγκαλούν την κοινοβουλευτική τους ομάδα στις 10 το πρωί και μια ώρα αργότερα η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος στα γραφεία τους στη Βουλή.
Η ενέργεια αυτή σε συνδυασμό με την πρόθεση κάποιων βουλευτών των ΑΝΕΛ, όπως ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος, να ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών, προκάλεσε πλήθος δημοσιευμάτων και πληροφοριών που μιλούν για αποχώρηση των υπουργών των ΑΝΕΛ από το κυβερνητικό σχήμα ακόμα και την Τετάρτη.
Σημειώνεται πως χθες ο Πάνος Καμμένος έγραψε στο Twitter, απευθυνόμενος στον Νίκο Κοτζιά, πως το κόμμα του θα κάνει «ανένδοτο αγώνα» για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
«Κάνουν τραγικό σφάλμα όσοι νομίζουν ότι θα αποδεχτώ τετελεσμένα για το εθνικό θέμα. Οι ΑΝΕΛ και ο ίδιος: Δεν εκβιαζόμαστε. Δεν απειλούμαστε. Δεν εξαγοραζόμαστε ποτέ. Ο ολετήρας της χώρας και της κυβέρνησης ομολόγησε αποστασία. Εμείς ανένδοτο».
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, χωρίς να κάνει ονομαστική αναφορά στον Πάνο Καμμένο, σχολίασε για το θέμα της Συμφωνίας των Πρεσπών:
«Μπροστά σε εαυτό που εγώ τουλάχιστον αντιλαμβάνομαι και πιστεύω, η πλειοψηφία των Ελλήνων ως εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα, δεν πρόκειται -ούτε το έκανα τα τρεισήμισι αυτά χρόνια, ούτε θα το κάνω ποτέ ως πρωθυπουργός- να δειλιάσω μπροστά στο κόστος ή στο ρίσκο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας και πρόσθεσε: «Θα υπερασπιστώ και θα υπερασπιστούμε αυτό που θεωρούμε και που είναι εθνικά ωφέλιμο για τη χώρα».
Πάντως, δεδομένο της πρόθεσης του κ. Καμμένου να μην ψηφίσει πρόταση μομφής εκ μέρους της Νέας Δημοκρατίας αλλά και του γεγονότος πως η ίδια η κυβέρνηση ακόμα και με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ, δεν πρόκειται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή, θεωρείται αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο ολιγόμηνης κυβερνητικής λειτουργίας με καθεστώς «ψήφου ανοχής».
Αυτό υπαινίχθηκε και σε πρόσφατη δήλωση του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.