Στο προοίμιο της Διάσκεψης των χωρών των δυτικών Βαλκανίων, η αυστριακή κυβέρνηση ζητά εκ νέου την αυστηροποίηση των ελέγχων κατά μήκος της Βαλκανικής Οδού, εντείνοντας παράλληλα τις πιέσεις προς τη Γερμανία.
Σύμφωνα με την Deutsche Welle, όπως ανέφερε ο αυστριακός υπουργός Άμυνας Χανς-Πέτερ Ντόσκοτσιλ, αυστριακοί στρατιώτες θα μπορούσαν να συνδράμουν την ΠΓΔΜ στη διασφάλιση των συνόρων της.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι το διάστημα αυτό βρίσκεται στα Σκόπια αποστολή του αυστριακού υπουργείου Αμύνης προκειμένου να συζητήσει με τις εκεί αρχές το ενδεχόμενο παροχής βοήθειας. Ο υπουργός σημείωσε ότι το ενδιαφέρον για μια ευρωπαϊκή λύση εξακολουθεί να είναι μεγάλο, εντούτοις όσο δεν υπάρχει μια λειτουργική καταγραφή στην Ελλάδα, μια πανευρωπαϊκή ανακατανομή ή μια συνεργασία με την Τουρκία, θα συνεχίσουν να υλοποιούνται εθνικά μέτρα.
Όπως σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων dpa, η FYROM διαδραματίζει αποφασιστικής σημασίας ρόλο στα σχέδια της Βιέννης για περιορισμό των προσφυγικών ροών προς τη βόρεια Ευρώπη.
«Στις χώρες της Βαλκανικής Οδού υπάρχει η ανησυχία ότι οσονούπω και η Γερμανία ενδέχεται να τερματίσει την πολιτική των ανοιχτών συνόρων με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να παραμείνουν εγκλωβισμένοι σε αυτές (τις χώρες της Βαλκανικής Οδού)».
Σ. Κουρτς: Να πει η Γερμανία τι θέλει
Σε δηλώσεις του προς τη σημερινή Bild ο αυστριακός υπουργός Εξωτερικών Σεμπάστιαν Κουρτς εξέφρασε την ελπίδα να «πει η Γερμανία εάν συνεχίζει να είναι διατεθειμένη να δέχεται πρόσφυγες και πόσους ή εάν δεν είναι πλέον διατεθειμένη να το κάνει».
Πρόσφατα, όπως λέει, η γερμανική κυβέρνηση υποσχέθηκε στους Έλληνες ανοιχτά σύνορα, απορρίπτοντας το κλείσιμο των συνόρων στην ΠΓΔΜ. «Πέρσι η Αυστρία είχε διπλάσιο -κατά κεφαλήν- αριθμό αιτήσεων παροχής ασύλου. Αυτό δεν μπορεί να συμβεί δεύτερη φορά», προειδοποιεί ο Σεμπάστιαν Κουρτς.
Στη σημερινή διάσκεψη στη Βιέννη, την οποία το dpa χαρακτηρίζει «συνάντηση των απροθύμων» και των «αντιπάλων της γερμανικής προσφυγικής πολιτικής», έχουν προσκληθεί 18 υπουργοί Εσωτερικών και Εξωτερικών, μεταξύ άλλων της Αλβανίας, της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, της Κροατίας, της ΠΓΔΜ, της Σερβίας και της Σλοβενίας.
Η Ελλάδα, ως γνωστόν, δεν έχει προσκληθεί. Θέματα της συνάντησης είναι η προστασία των συνόρων, η μάχη κατά των διακινητών και του εξτρεμισμού καθώς και η συνεργασία με τρίτες χώρες.
Πηγή: Deutsche Welle