Για «σημαντική πρόοδο» στην Ελλάδα, στον μακρύ της δρόμο προς την ανάκαμψη έκανε λόγο από το βήμα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ του Νταβός, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Τόνισε επίσης ότι «αυτό δεν θα το θεωρούσε κανείς δυνατό πριν από δύο χρόνια», αλλά επισήμανε και ότι «η Ελλάδα παραμένει "με διαφορά" η πιο δύσκολη χώρα».
Χαρακτήρισε δε απίστευτο αυτό που πρέπει να υπομείνουν οι Έλληνες, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν θα ήθελα να έπρεπε να εφαρμόσω ένα τέτοιο πρόγραμμα στην Γερμανία. Αυτό που πρέπει να υπομείνουν οι Ελληνες είναι απίστευτο. Τα πράγματα κινούνται, αλλά ακόμη δεν έχει ξεπεραστεί ο κίνδυνος». Είπε επίσης ότι πριν από δύο χρόνια το ποτήρι ήταν άδειο αλλά τώρα είναι μισογεμάτο και αναφέρθηκε σε «εύθραυστη εσωπολιτική στήριξη στην Ελλάδα» και σε καλλιέργεια ξενοφοβίας από κόμματα της δεξιάς, λόγω του μεγάλου αριθμού των μεταναστών που δέχεται η χώρα. «Αυτό (περί εύθραυστης κατάστασης) το επισημάνει ξανά και ξανά ο Έλληνες Πρωθυπουργός και πρέπει να το λάβουμε σοβαρά υπόψη μας», είπε ο γερμανός υπουργός.
Όταν ρωτήθηκε τι θα γίνει αν αναλάβουν τη διακυβέρνηση στην Ελλάδα πιο ακράιες δυνάμεις και αν θα χαθούν τα χρήματα που έχουν ήδη επενδυθεί, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Στην πολιτική έχει κανείς καθημερινά να αντιμετωπίσει νέα ζητήματα. Πάντα μπορεί αύριο να συμβεί κάτι. Και η κρίση στη Lehman Brothers έφερε για τη Γερμανία το 2009 κάτι που δεν θεωρούσαμε ότι μπορούσε να συμβεί, μια υποχώρηση του ΑΕΠ κατά 5,1%.
Σε σύγκριση με αυτό, αυτό που υπάρχει κίνδυνος να μας συμβεί εξαιτίας της Ελλάδας, είναι διαχειρίσιμο. Κάνουμε, όμως, τα πάντα ώστε το θέμα να μην φθάσει εκεί» και πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να καταβάλει τεράστια προσπάθεια και πρέπει να εξηγείται στους Έλληνες ξανά και ξανά ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο, προς την σωστή κατεύθυνση».
Αναφερόμενος στην κρίση στην ευρωζώνη ο Σόιμπλε παίνεψε τη χώρα του λέγοντας ότι η Ευρώπη δεν αποτελεί πλέον κίνδυνο και πως επέστρεψε από την κρίση χάρη στη γερμανική συνταγή των μεταρρυθμίσεων.
Απαντώντας, ωστόσο, σε ερώτηση σχετική με τα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ισπανία και στην Ελλάδα, παραδέχθηκε ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και απομένουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν, αλλά υπεραμύνθηκε της γερμανικής ευρωπαϊκής πολιτικής και τόνισε ότι δεν πρόκειται να αλλάξει ούτε κατά την τρίτη θητεία της καγκελαρίου Άνκελα Μέρκελ.
«Η δημοσιονομική πειθαρχία παραμένει μια προτεραιότητα», δήλωσε.