«Πολεμικό» τίτλο έχει το κεντρικό θέμα στη διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού Spiegel, κάνοντας λόγο για μια ενωμένη Ευρώπη κατά των «προβοκατόρων». Η φωτογραφία που συνοδεύει αυτό τον τίτλο είναι του Γιάνη Βαρουφάκη και το ύφος του κειμένου θυμίζει το ύφος των πιο πρόσφατων δηλώσεων του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Το περιοδικό αναφέρεται σε μια προθυμία πλέον της ελληνικής κυβέρνησης να συμβιβαστεί με τις πιστώτριες χώρες, την οποία αποδίδει στην «ασυνήθιστη ενότητα» εντός της ζώνης του ευρώ. Όπως αναφέρει, «κανένα από τα μέλη της ευρωζώνης δεν είναι πρόθυμο να του υπαγορεύσει η Ελλάδα τις συνθήκες για την επέκταση του προγράμματος».
Υποστηρίζει επίσης ότι ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης απέτυχαν στην προσπάθεια τους να απομονώσουν τη Γερμανία και να παρουσιάσουν τον Σόιμπλε ως το μοναδικό που επιθυμεί τη λιτότητα.
Σημειώνει ότι και οι υπόλοιπες χώρες αντέδρασαν στα αιτήματα της Ελλάδας, κάθε μία για διαφορετικούς λόγους και μετρά «συμμάχους» και «εχθρούς» στον «πόλεμο» του Γιούρογκρουπ.
1. Οι σκληροί στα ανατολικά
Σύμφωνα με το Spiegel υπάρχουν οι σκληροπυρηνικοί στα ανατολικά, δηλαδή Εσθονία , Λετονία και Σλοβακία , χώρες όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από ό, τι στην Ελλάδα. Γράφει ότι οι πολίτες έχουν υπομείνει πολλές δυσκολίες για να καταφέρουν να ενταχθούν στο ευρώ.
Στην ομάδα των αντιπάλων της Ελλάδας είναι και η Φινλανδία όπου ο Πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ κρατά σκληρή στάση.
2. Οι «ανακαινιστές»
Εκεί κατατάσσει Πορτογαλία , Ιρλανδία και Ισπανία, «χώρες που είχαν προβλήματα τα οποία έλυσαν με δικές τους προσπάθειες, όπως λέει ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Pedro Passos Coelho» . Σημειώνει πάντως ότι οι Ισπανοί και οι Πορτογάλοι εξακολουθούν να υποφέρουν από υψηλή ανεργία και πως πρέπει να είναι ικανοποιημένοι με χαμηλούς μισθούς. Οι συντάξεις και παροχές μειώθηκαν σημαντικά.
Σύμφωνα με το Spiegel, μόνο πρωθυπουργός Enda Kenny βλέπει λόγους που να συνηγορούν υπέρ ενός νέους κουρέματος του ελληνικού χρέους επειδή θα δώσει επιχειρήματα για μελλοντική μείωση και του ιρλανδικού χρέους.
3. Η ομάδα της Γερμανίας
Περιλαμβάνει και τις Ολλανδία και Αυστρία. Η ομάδα αυτή έχει έναν επιπλέον λόγο για την τήρηση των συμφωνιών. Φοβάται ότι η μεταρρύθμιση θα σταματήσει σε όλο το Νότο.
4. Οι απρόθυμοι αποταμιευτές
Εδώ το Spiegel κατατάσσει Γαλλία και Ιταλία. Σημειώνει τις δυσκολίες των Γάλλων και υποστηρίζει ότι στην Ιταλία ο Ρέντσι θα επιθυμούσε μια ευέλικτη ερμηνεία του Συμφώνου Σταθερότητας αλλά δεν θα έδινε εν λευκώ εξουσιοδότηση στην Ελλάδα. Ολάντ και Ρέντσι φοβούνται ότι μια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους θα ξυπνούσε τα ριζοσπαστικά κόμματα στο έδαφος του.
σχόλια