Η Νέα Δημοκρατία διέγραψε τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά μετά από συνέντευξή του στο Βήμα της Κυριακής, όπου άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβερνητική πολιτική, κάνοντας αιχμηρές αναφορές στα εθνικά θέματα και ζητώντας παραιτήσεις.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, με σκληρή ανακοίνωση, κατηγόρησε τον κ. Σαμαρά για «ακραία ψεύδη» και «προσβλητική ρητορική», τονίζοντας ότι η συνέντευξή του «ξεπέρασε κάθε όριο». Αναφέρθηκε ιδιαίτερα σε χαρακτηρισμούς του πρώην πρωθυπουργού ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «χαριεντιζόταν» με ξένους ηγέτες, όπως ο πρόεδρος της Τουρκίας και ο πρωθυπουργός της Αλβανίας. «Ο κ. Σαμαράς θέτει για δεύτερη φορά εαυτόν εκτός Νέας Δημοκρατίας, μετά το 1993», ανέφερε η ανακοίνωση.
Απάντηση Σαμαρά: «Δεν θυσιάζω τη συνείδησή μου»
Ο Αντώνης Σαμαράς, σε δήλωσή του, υποστήριξε ότι πάντα τοποθετείται για θέματα που αφορούν την πατρίδα και ότι «κανείς δεν μπορεί να του επιβάλει να θυσιάσει τη συνείδησή του». «Η αλαζονεία και η έλλειψη ψυχραιμίας εξηγούν την κίνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Η Νέα Δημοκρατία έχει αποκοπεί από τη βάση της», σημείωσε.
Το παρασκήνιο της απόφασης
Η απόφαση για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά ελήφθη μετά από έντονη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι η συνέντευξη του πρώην πρωθυπουργού θεωρήθηκε «προκλητική και προσβλητική», με αιχμές που έθιγαν και την εσωκομματική συνοχή.
Οι αιτίες που οδήγησαν στη ρήξη
- Κριτική για τα εθνικά θέματα: Ο κ. Σαμαράς επέκρινε σφοδρά τη στάση της κυβέρνησης στα ελληνοτουρκικά, κατηγορώντας την για μειοδοσία.
- Προσωπικές επιθέσεις: Ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε σκληρή γλώσσα κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη, προσβάλλοντας, όπως σημειώνει η κυβέρνηση, τόσο τον ίδιο όσο και ξένους ηγέτες.
- Αναφορές σε εσωκομματικά θέματα: Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, εμπλέκοντας τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και από το περιβάλλον του τελευταίου.
Διαδικασία διαγραφής
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προώθησε την υπόθεση στην Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει τη διαδικασία εντός των επόμενων ημερών. Στη συνέχεια, η απόφαση θα σταλεί στον πρόεδρο της Βουλής.
Αντιδράσεις από την αντιπολίτευση
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης σχολίασαν τη διαγραφή, κάνοντας λόγο για σοβαρές εντάσεις εντός της ΝΔ. Το ΚΚΕ σημείωσε ότι η υπόθεση αναδεικνύει «την όξυνση των αντιθέσεων στο αστικό πολιτικό σύστημα», ενώ η Ζωή Κωνσταντοπούλου κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ότι ασχολείται με «εσωκομματικές εκκαθαρίσεις», αδιαφορώντας για τα σοβαρά προβλήματα της χώρας.
Η διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά αποτελεί μια από τις πιο ηχηρές πολιτικές εξελίξεις, με την εσωκομματική κρίση στη Νέα Δημοκρατία να αποκτά νέες διαστάσεις.