Για τις 13 Μαίου προγραμματίστηκε η συνάντηση Κυριάκου Μητσοτάκη και του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στην Άγκυρα, όπως δήλωσε προ ολίγου από τις Βρυξέλλες ο Έλληνας πρωθυπουργός, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της έκτακτης Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
Πριν από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στην Άγκυρα, η τουρκική αντιπροσωπεία αναμένεται να φτάσει στην Αθήνα την ερχόμενη Δευτέρα, 22 Απριλίου, για τη συζήτηση των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης. Επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας θα είναι ο πρέσβης Θεοχάρης Λαλάκος και της τουρκικής ο υφυπουργός Εξωτερικών, πρέσβης Μπουράκ Ακτσαπάρ. Στις 26 Απριλίου θα πραγματοποιηθεί ο επόμενος γύρος για τη θετική ατζέντα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αυτή τη φορά στην Κωνσταντινούπολη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς σχετικά για τα θαλάσσια πάρκα χαρακτήρισε ως «παντελως αδικαιολογητη η αντιδραση της Τουρκίας» και σημείωσε πως «η Ελλάδα ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο». «Η Ελλάδα θα προχωρήσει στη δημιουργία αυτών των θαλάσσιων πάρκων, όπως έχω δεσμευτεί και στο πρόσφατο συνέδριο των Ωκεανών το οποίο διοργανώθηκε στην Αθήνα» σημείωσε μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Σημειώνεται ότι νωρίτερα σήμερα, πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας αναφέρθηκαν στη δημιουργία θαλάσσιων πάρκων στο Αιγαίο και το Ιόνιο, κάνοντας λόγο για «επαγρύπνηση» της Άγκυρας σε ό,τι αφορά «την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο». Συγκεκριμένα, οι εν λόγω πηγές του τουρκικού υπουργείου Άμυνας δήλωσαν στα τουρκικά μέσα ενημέρωσης:
«Το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε στις 8 Απριλίου 2024 ότι θα ανακηρυχθούν δύο μεγάλα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο Πέλαγος και το Ιόνιο Πέλαγος. Το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας μας έχει αναλάβει τις απαραίτητες διπλωματικές πρωτοβουλίες σχετικά με τα πάρκα που σχεδιάζεται να ανακοινωθούν και έχει δηλώσει ότι μονομερείς de facto καταστάσεις στα "νησιά, νησίδες και βράχους των οποίων η κυριαρχία δεν έχει μεταβιβαστεί με συνθήκες" (σ.σ. χρησιμοποιείται το τουρκικό ακρωνύμιο EGAYDAAK) δεν θα γίνουν αποδεκτές και δεν θα έχουν καμία νομική συνέπεια. Ως υπουργείο, βρισκόμαστε σε επαγρύπνηση για την προστασία των δικαιωμάτων, των ενδιαφερόντων και των συμφερόντων μας στο Αιγαίο και την αποτροπή των μονομερών προσπαθειών της Ελλάδας για τη δημιουργία καθεστώτος μονομερώς».
Ικανοποίηση Αθήνας, Λευκωσίας για ευρωτουρκικά και Κυπριακό
«Η Ευρωπαϊκή Ένωση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επανάληψη και την πρόοδο των συνομιλιών για την επίλυση του Κυπριακού για την περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας ΕΕ - Τουρκίας» αναφέρει, μεταξύ άλλων, το τελικό κείμενο με τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Τουρκία, στο οποίο κατέληξαν οι «27» το βράδυ της Τετάρτης. Επίσης, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αναθέτει στους μόνιμους αντιπρόσωπους των κρατών-μελών της ΕΕ, τη συνέχιση της διεργασίας για τις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Από την πλευρά του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της Συνόδου για τις ευρωτουρκικές σχέσεις, τα χαρακτήρισε ικανοποιητικά και για την Ελλάδα και για την Κύπρο, καθώς βασίζονται στο πλαίσιο των προηγούμενων αποφάσεων του Ευρωπαικού Συμβουλίου που καθορίζει και τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να βελτιωθούν οι ευρωτουρκικές σχέσεις. «Είναι σαφές ότι η πρόοδος των ευρωτουρκικών σχέσεων επηρεάζεται και από τις εξελίξεις στο Κυπριακό, όπως αποδεικνύεται από τη σχετική παράγραφο στο κείμενο συμπερασμάτων», είπε ο πρωθυπουργός.