Με 191 «ναι» υπερψηφίστηκε από τη Βουλή η συμφωνία για τη νέα στρατηγική εταιρική σχέση Ελλάδος - Γαλλίας.
Υπέρ ψήφισαν οι βουλευτές της ΝΔ, του Κινήματος Αλλαγής και της Ελληνικής Λύσης ενώ καταψήφισαν 109 βουλευτές από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και ΜεΡΑ25. Θετικά ψήφισε και η βουλεύτρια Κωνσταντίνα Αδάμου που έχει ανεξαρτητοποιηθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΜέΡΑ 25.
Μεταξύ άλλων, η συμφωνία προβλέπει ρητά αμυντική συνδρομή σε περίπτωση που τρίτος επιτεθεί σε ένα από τα δύο κράτη.
Είχε προηγηθεί εντονότατο πολιτικό «μπρα ντε φερ», μεταξύ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα.
«Κάθε όχι που θα ακουστεί σήμερα στη Βουλή θα είναι ένα όχι στη βούληση των πολιτών και των ενόπλων δυνάμεων που είπαν ένα περήφανο ναι στη συμφωνία (...) απευθύνομαι σε εσάς κ. Τσίπρα και στους βουλευτές σας γιατί έχω πληροφορηθεί την αρνητική σας στάση και σας καλώ να την αναθεωρήσετε. Το παρών σημαίνει απών από τις ανάγκες της χώρας. Η αρχική σας τοποθέτηση κ. Κατρούγκαλε ήταν θετική. Αλήθεια τι μεσολάβησε και έρχεστε σήμερα στη Βουλή ως εθνική εξαίρεση;» αναρωτήθηκε κατά την πρωτολογία του ο πρωθυπουργός.
Μάλιστα άφησε αιχμές και για τον Πάνο Καμμένο με αφορμή την αγορά τριών φρεγατών Belhara: “Η πρώτη νέα φρεγάτα θα πλεύσει στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας εντός του 2025, «εκεί που κάποιοι συνοδοιπόροι σας έκαναν τελετές κιτς υπέρ των Σαλαμινομάχων, προσκυνώντας τα νερά, γιατί καλό είναι να κρινόμαστε αλλά να μην ξεχνιόμαστε».
«Συναίνεση στο λάθος δεν θα δώσουμε», ανέφερε από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, δικαιολογώντας την απόφαση του κόμματος να μην ψηφίσει την Συμφωνία για την Στρατηγική Σχέση Ελλάδας-Γαλλίας. Κατά τον ίδιο, η συμφωνία συνιστά νέο δόγμα στην εξωτερική πολιτική της χώρας «που δεν λαμβάνει υπόψη τις οικονομικές δυνατότητες». Ο ίδιος έκανε λόγο για υπέρογκες δαπάνες και με ταχύρρυθμες διαδικασίες σε μία υπερχρεωμένη χώρα.
Ο κ. Τσίπρας ξεκίνησε την ομιλία του με επίθεση για την στάση του κ. Μητσοτάκη στη Συμφωνία των Πρεσπών. Απαντώντας στις αιτιάσεις του πρωθυπουργού «για μικροκομματικές σκοπιμότητες στην στάση του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε: «Μας εγκάλεσε ο πρωθυπουργός για ανευθυνότητα και μικροκομματικές σκοπιμότητες σε κρίσιμα εθνικά θέματα. Αλήθεια ποιος μιλάει; Αυτός που έκανε μικροκομματικό εμπόριο πατριωτισμού όταν κλείσαμε το ονοματολογικό για να ψαρέψει στα θολά νερά της ακροδεξιάς; Εκείνος που αρνείται να φέρει τα τρία μνημόνια συνεργασίας μεταξύ των οποίων και εκείνο για τον εναέριο χώρο της γειτονικής χώρας; Μιλάτε για υπευθυνότητα εσείς που στερείται επιχειρησιακές δυνατότητες της χώρας υπό τον φόβο του Μπογδάνου;».
Η μόνη πυρηνική δύναμη στην Ένωση η Γαλλία
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η συμφωνία προβλέπει την ένοπλη συνδρομή από την ισχυρότερη στρατιωτικά δύναμη της ΕΕ, καθώς η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει πυρηνικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα σχολίασεε πως οι τρεις φρεγάτες Belharra ήταν «διακαής πόθος» του πολεμικού ναυτικού της.
Κατά τον ίδιο, με ανοικτή την προοπτική απόκτησης ενός ακόμα αριθμού κορβετών, η Ελλάδα «θα διαθέτει σκάφη επιφανείας, αντάξια των δυνατοτήτων των καπετάνιων της για τα επόμενα 40 χρόνια,» μαζί με τα 24 Rafale, τα πρώτα εκ των οποίων θα φτάσουν στην Τανάγρα πριν το τέλος του έτους και τα ελικόπτερα Romeo που όπως είπε είναι «τα καλύτερα στον ανθυποβρυχιακό πόλεμο».