ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

Τέλος σε ελεύθερη διέλευση και 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα ζητούν οι εταίροι

Τέλος σε ελεύθερη διέλευση και 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα ζητούν οι εταίροι Facebook Twitter
9
Τέλος σε ελεύθερη διέλευση και 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα ζητούν οι εταίροι Facebook Twitter
Η οικογενειακή φωτογραφία μετά το τέλος της «μίνι» Συνόδου Κορυφής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ

Τέλος στην ελεύθερη διέλευση προσφύγων και μεταναστών από το ελληνικό έδαφος, αλλά και αύξηση του αριθμού ανθρώπων που θα πρέπει να φιλοξενεί η χώρα μας σε 50.000, επιδιώκουν οι ευρωπαίοι εταίροι, όπως προκύπτει από το προσχέδιο αποφάσεων της μίνι-συνόδου κορυφής για το προσφυγικό, που βρίσκεται σε εξέλιξη στις Βρυξέλλες. Xθες το περιοδικό Spiegel είχε κάνει αναφορά για αίτημα φιλοξενίας προσφύγων στην Αθήνα, σε δομές που θα χωρούσαν 50.000 ανθρώπους, κάτι που αιφνιδίασε την ελληνική πλευρά.

Το δημοσίευμα ανέφερε επίσης πως σύμφωνα με τις κοινοτικές  πηγές, στόχος είναι η άσκηση πιέσεων προς την Ελλάδα και τις άλλες χώρες της περιοχής για συγκράτηση των προσφύγων στο έδαφός τους. Σύμφωνα με τις πρωινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού για τη Μεταναστευτική Πολιτική Ιωάννη, η ελληνική κυβέρνηση πληροφορήθηκε από το γερμανικό περιοδικό σχετικά με την υποτιθέμενη πρόταση της Γερμανίας, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι δεν υπάρχει τέτοια συμφωνία... «Από την πλευρά τής Ελλάδας δεν υπάρχει τέτοια ιδέα». Ο κ. Μουζάλας πρόσθεσε ότι «μας ανησυχεί που στο Spiegel γράφεται κάτι τέτοιο».

Σε περίπτωση που τεθεί το ζήτημα αυτό στη Σύνοδο, ο κ. Μουζάλας ξεκαθάρισε ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα είναι «όχι». «Έχουμε πει επανειλημμένα και εγώ και ο πρωθυπουργός ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας ένα τεράστιο στρατόπεδο προσφύγων» τόνισε.

Την ανάγκη εξεύρεσης ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό ζήτημα, υπογράμμισε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσερχόμενος στη «μίνι» Σύνοδο Κορυφής.


«Ελπίζω να βρεθεί κοινός τόπος σε αυτό το δύσκολο πρόβλημα. Πιστεύω βρισκόμαστε ενώπιον μιας τεράστιας ανθρωπιστικής κρίσης. Είναι ανάγκη να προσπαθήσουμε να βρούμε μια ευρωπαϊκή λύση», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας.


«Δυστυχώς μέχρι σήμερα ήταν δύσκολο να βρεθεί λύση, λόγω της στάσης που κρατούν ορισμένες χώρες», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνει επιμερισμός ευθυνών μεταξύ των χωρών-μελών και προς αυτό το σκοπό η πρωτοβουλία που ανέλαβε η Επιτροπή για τη σημερινή συνάντηση είναι θετική, δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.


Ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε το γεγονός ότι η Τουρκία δεν προσκλήθηκε στη σημερινή συνάντηση, παρά το σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει σε αυτήν την συνάντηση. Όπως, είπε, όλοι γνωρίζουν ότι στην άλλη άκρη της λεγόμενης οδού των Βαλκανίων υπάρχει μια «είσοδος». «Αν δεν καταφέρουμε να συμφωνήσουμε με τη χώρα εισόδου, φοβάμαι ότι θα είναι δύσκολη η εξεύρεση λύσης», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας. Κατέληξε λέγοντας πως η Ελλάδα από την πλευρά της θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να είναι εποικοδομητικές οι σημερινές συζητήσεις, προς την κατεύθυνση μιας προσπάθειας να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές και να επιλυθεί το ανθρωπιστικό αυτό πρόβλημα.

Σύμφωνα με το έγγραφο, το οποίο αποκαλύπτει η ανταποκρίτρια του ΣΚΑΪ και της «Καθημερινής» στις Βρυξέλλες, Ελένη Βαρβιτσιώτη, οι ηγέτες των βαλκανικών χωρών αναλαμβάνουν τη δέσμευση να μην διευκολύνουν την κυκλοφορία προσφύγων ή μεταναστών προς τα σύνορα των γειτόνων τους εάν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία μεταξύ δυο κυβερνήσεων.

Αν τελικά αυτή η απόφαση υιοθετηθεί, αυτό σημαίνει πως η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσφέρει ελεύθερη διέλευση στους πρόσφυγες που φτάνουν στα εδάφη της και θέλουν να κινηθούν προς τη Βόρεια Ευρώπη.

«Μια πολιτική μεταφοράς προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες δεν είναι αποδεκτή. Αυτό πρέπει να ισχύει σε όλες τις χώρες κατά μήκος της διαδρομής», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο προσχέδιο.

Τέλος σε ελεύθερη διέλευση και 50.000 πρόσφυγες στην Ελλάδα ζητούν οι εταίροι Facebook Twitter
To τετ-α-τετ του Τσίπρα με την Μέρκελ λίγο πριν αρχίσει η Σύνοδος

Τι αναφέρει το προσχέδιο που δημοσιεύει η Καθημερινή:

1. Ανταλλαγή πληροφοριών και ορισμός σημείων επαφής επικοινωνίας που θα διευκολύνουν την ανταλλαγή πληροφοριών αλλά και τον συντονισμό τους έτσι ώστε μέσα στις επόμενες 24 ώρες να υπάρχουν αυτά τα σημεία επαφής ώστε να επιτευχθεί η σταδιακή, ελεγχόμενη και ομαλή κυκλοφορία των προσφύγων κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων.

2 . Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ώστε να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων εργαλείων σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο μέσα στις επόμενες 24 ώρες. Οι άμεσες προσπάθειες θα πρέπει να επικεντρωθούν στην παροχή προσωρινής στέγασης καθώς και για την οργάνωση ταχεία και αποτελεσματική επιστροφή των μεταναστών που δεν προκρίνονται για άσυλο.

3. Δέσμευση για την αύξηση της ικανότητας των χωρών μας για την παροχή προσωρινής στέγης, τροφής, υγείας, ύδρευσης και αποχέτευσης σε όσους τη χρειάζονται. Σε περίπτωση που αυτά υπολείπονται, θα δεσμευτούν να κάνουν τις ανάγκες σαφές προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και, ενδεχομένως, να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Επαρκείς εγκαταστάσεις προσωρινής στέγης θα πρέπει να εξασφαλίζεται κατά μήκος της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων. Χαιρετίζουμε την πρόθεση της Ελλάδας να αυξήσει την ικανότητα υποδοχής σε 50.000 θέσεις, με την υποστήριξη της Ύπατης Αρμοστείας πριν από το τέλος του έτους.

4. Δέσμευση για συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία για τους πρόσφυγες (UNHCR). Αίτημα για άμεση ενίσχυση της Ύπατης Αρμοστείας όσον αφορά την ικανότητα υποδοχής και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

5. Άμεση επικοινωνία με διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης και την Τράπεζα Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που είναι έτοιμες να υποστηρίξουν οικονομικά τις προσπάθειες για την παροχή καταφυγίου. Δεσμευόμαστε να συνεργαστεί με αυτά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να ενεργούν με συντονισμένο τρόπο. Χαιρετίζουμε την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να συγκαλέσει μια συνάντηση συντονισμού με αυτά τα διεθνή χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσα σε μια εβδομάδα.

Διαχείριση των μεταναστευτικών ροών από κοινού

6. Να εξασφαλιστεί η πλήρη ικανότητα να εγγράφονται οι αφίξεις, με τη μεγαλύτερη χρήση των βιομετρικών δεδομένων, ιδίως τα δακτυλικά αποτυπώματα. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στο σημείο πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Εγγραφή δεν αντικαθιστά την υποχρέωση των κρατών μελών της υποχρεωτική καταχώριση σύμφωνα με τους κοινούς κανόνες ευρωπαϊκού συστήματος ασύλου της ΕΕ.

7 . Άμεση ανταλλαγή πληροφοριών των κρατών μελών για το μέγεθος και την κίνηση των ροών μέσω των χωρών, ιδίως τον αριθμό των προσφύγων και των μεταναστών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες, και όταν ζητηθεί για όλες φτάνουν πρόσφυγες και μετανάστες στο έδαφός μας.

8. Συνεργασία με τους οργανισμούς της ΕΕ, ιδίως την Frontex και την EASO για να γίνει άμεσα η ανταλλαγή πληροφοριών. Οι εν λόγω οργανισμοί της ΕΕ καλούνται να παράσχουν τεχνική βοήθεια σε αυτή την προσπάθεια και να συμβουλεύει σχετικά με τις πληροφορίες που πρέπει να ανταλλάσσονται.

9. Δέσμευση να ενισχυθούν οι εθνικές και συλλογικά συντονισμένες προσπάθειές μας για την ταχεία επιστροφή των μεταναστών που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας, ιδίως στο σημείο πρώτης εισόδου στην ΕΕ. Η Frontex και η EASO καλούνται να παράσχουν τεχνική βοήθεια.

10. Συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Frontex ώστε να εντείνουν την συνεργασία για επανεισδοχή μεταναστών στις τρίτες χώρες όπως το Αφγανιστάν, το Μπαγκλαντές, το Ιράκ και το Πακιστάν.

Δευτερογενείς μετακινήσεις

 

11. Δέσμευση ώστε να μην διευκολύνεται η κυκλοφορία των προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα μιας άλλης χώρας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εν λόγω χώρας. Μια πολιτική μεταφοράς προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες δεν είναι αποδεκτή. Αυτό πρέπει να ισχύει σε όλες τις χώρες κατά μήκος της διαδρομής.

Διαχείριση των Συνόρων

 

12. Δέσμευση για άμεση αύξηση της προσπάθειας για τη διαχείριση των συνόρων μας και αύξηση του συντονισμού των ενεργειών μας όσον αφορά τη διαχείριση των συνόρων.

Πλήρης εφαρμογή του σχεδίου δράσης ΕΕ-Τουρκίας, ιδίως όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των ακτοφυλακών, της διαχείρισης των συνόρων και της επανεισδοχής.

Αναβάθμιση της κοινής επιχείρησης Poseidon στην Ελλάδα, της παρουσία της Frontex ιδιαίτερα στο Αιγαίο , και σημαντική ενίσχυση της Frontex ώστε να στήριξει την Ελλάδα στην καταγραφή και τη λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων
Ενίσχυση της υποστήριξης της Frontex στα σύνορα μεταξύ της Βουλγαρίας και της Τουρκίας.
- Άμεση διμερή μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης σχετικά με τα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ
- Η δημιουργία ενός νέου λειτουργία του Frontex στα εξωτερικά χερσαία σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα, την πΓΔΜ και την Αλβανία, που θα επικεντρωθεί σε ελέγχους εξόδου, αλλά επίσης και για την καταχώρηση των προσφύγων και των μεταναστών, οι οποίοι δεν έχουν ακόμη εγγραφεί στην Ελλάδα.
- Αύξηση της παρουσίας της Ύπατης Αρμοστείας στα σύνορα ανάμεσα στην Ελλάδα και την πΓΔΜ
- Συνεργασία με τον Frontex για τον εντοπισμό παράνομων διελεύσεων των συνόρων και την καταγραφή υποστήριξης και δακτυλικών αποτυπωμάτων στην Κροατία.
Αποστολή μέσα σε μια εβδομάδα 400 συνοριοφυλάκων αλλά και του απαραίτητου εξοπλισμό μέσω διμερούς στήριξης και, επιπλέον, η ενεργοποίηση στην Σλοβενία της ομάδας ταχείας επέμβασης στα σύνορα (RABIT)

13. Επιβεβαίωση της αρχής ότι μια χώρα μπορεί να αρνηθεί την είσοδο στους υπηκόους τρίτων χωρών οι οποίοι, όταν προσέρχονται στα σημεία διέλευσης των συνόρων, δεν επιβεβαιώνουν την επιθυμία να υποβάλουν αίτηση για διεθνή προστασία.

Αντιμετώπιση λαθρεμπορίου

 

14. Δέσμευση για την ενίσχυση της αστυνομικής και δικαστικής συνεργασίας ώστε να επιταχύνουν τις ενέργειές της παράνομης διακίνησης μεταναστών. Συμμετοχή της Europol και της Interpol για τη στήριξη της διαδρομής των Δυτικών Βαλκανίων για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ανθρώπων.

Πληροφορίες σχετικά με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις των προσφύγων και των μεταναστών

15. Δέσμευση να γίνει χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων επικοινωνίας για την ενημέρωση πρόσφυγες και μετανάστες για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους. Η Ύπατη Αρμοστεία να στηρίξει σε αυτό το θέμα.

Παρακολούθηση

16. Καλούμε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρακολουθεί την υλοποίηση των δεσμεύσεων αυτών σε εβδομαδιαία βάση, σε συνεργασία με τα εθνικά σημεία επαφής.

9

ΕΚΛΟΓΕΣ ΗΠΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κασσελάκης: Αν έχουν την πλειοψηφία γιατί θέλουν να κόψουν 500 νόμιμα εκλεγμένους συνέδρους;

Πολιτική / Κασσελάκης: Αν έχουν την πλειοψηφία γιατί θέλουν να κόψουν 500 νόμιμα εκλεγμένους συνέδρους;

«Έχουμε το 56,3% των συνέδρων, βάσει των επίσημων πρακτικών των εφορευτικών επιτροπών των ΟΜ. Ας το αφήσουμε στην άκρη», επέμεινε ο έκπτωτος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης
LIFO NEWSROOM
Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για φόρους 11 εκατομμυρίων ευρώ

Πολιτική / Στο ΣτΕ ο πατέρας του Στέφανου Κασσελάκη για φόρους 11 εκατομμυρίων ευρώ

Η υπόθεση αφορά φόρους εισοδήματος και ακίνητης περιουσίας που καταλογίστηκαν για μια βίλα στην Εκάλη, ιδιοκτησία της οποίας συνδέθηκε με offshore εταιρεία, όπου, όπως διαπιστώθηκε, κύριοι μέτοχοι είναι ο ίδιος και η σύζυγός του
LIFO NEWSROOM
Πού πάνε οι ψηφοφόροι όταν φεύγουν;

LiFO politics / Πού πάνε οι ψηφοφόροι όταν φεύγουν;

Ένα μεγάλο τμήμα των ψηφοφόρων που εγκαταλείπει τα κόμματα που ψήφιζε, κατευθύνεται σε μία «γκρίζα ζώνη» και περιμένει, λέει στη Βασιλική Σιούτη ο διευθυντής της εταιρείας δημοσκοπήσεων, Opinion Poll, Ζαχαρίας Ζούπης.
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΣΙΟΥΤΗ

σχόλια

4 σχόλια
Εκ πρωτης οψεως τα περισσοτερα αρθρα της συμφωνιας ειναι λογικα και ισως εφαρμοσιμα.Ταυτοποιηση,καταγραφη,ανταλλαγη πληροφοριων κλπ.Ολο το "ζουμι"ομως ειναι ενα αρθρο.Το υπ.αριθ.11.Το οποιο αναφερει επι λεξει : "" Δέσμευση ώστε να μην διευκολύνεται η κυκλοφορία των προσφύγων ή μεταναστών στα σύνορα μιας άλλης χώρας, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της εν λόγω χώρας. Μια πολιτική μεταφοράς προσφύγων προς τις γειτονικές χώρες δεν είναι αποδεκτή. Αυτό πρέπει να ισχύει σε όλες τις χώρες κατά μήκος της διαδρομής."""Υπαρχει,βεβαια,εδω μια "τεχνικη λεπτομερεια".Ολες οι "χωρες διαδρομης",μετα την Ελλαδα,μπορουν-και θα το κανουν-να κλεισουν τα συνορα τους επικαλουμενες νομοτυπως το αρθρο αυτο.Εμεις πως θα το κανουμε αυτο,αφου ολη η "εισροη"γινεται δια θαλασσης ; Αφου ακομη και το διεθνες δικαιο επιβαλλει την περισυλλογη "ναυαγων"εντος των χωρικων υδατων μιας χωρας ; Δεδομενου οτι ολοι οι εισερχομενοι με φουσκωτα στον ελληνικο θαλασσιο χωρο με δυο "μαχαιριες"στο φουσκωτο γινονται,αυτοματως,"ναυαγοι" ;Σε απλα ελληνικα ,λοιπον,οι μεταναστες/προσφυγες θα συνεχισουν να φθανουν σε ελληνικο εδαφος κατα χιλιαδες ημερησιως,μονον που δεν θα μπορουν να φυγουν-και με την "βουλα"της Ε.Ε.πλεον.Ειδατε πουθενα καποια απαντηση στο ερωτημα αυτο ; Η ακομη και να τιθεται το ερωτημα αυτο σε απολυτο υφος,ητοι "αν δεν λυθει αυτο το προβλημα δεν μπορουμε να εφαρμοσουμε την συμφωνια διοτι θα "πνιγουμε" κατω απο το βαρος του τεραστιου μεταναστευτικου κυματος ;"Εγω,παντως,δεν το ειδα.
Αγαπητέ φυσικά και κάποια στιγμή θα " χτυπούσε" η ιστορία, και εμείς σαν χώρα, για άλλη μια φορά, και με χαρακτηριστική αφέλεια (αλλά και με μια δόση κουτοπονηριάς θα μπορούσα να πω) βρεθήκαμε εκτεθειμένοι. Πολύ βολικό να πιστεύουμε ότι είναι ανθρωπιστικό να ανοίγουμε τα σύνορα της ΕΕ για την εισροή εκατομμυρίων προσφύγων αλλά θα πρέπει να τους φροντίσουν άλλοι γιατί εμείς είμαστε φτωχοί. Τέλος καλό θα ήταν να θυμόμαστε ότι η Γερμανία είναι μια πραγματικά πολυπολιτισμική κοινωνία και ΔΕΝ έχει Χρυσή Αυγή στη Βουλή της..
Μα είμαστε φτωχοί. Η δικαιολογία των πλούσιων χωρών ποια είναι; Επίσης, δεν είδα να έχει κάψει κανείς κέντρο υποδοχής στην Ελλάδα σε αντίθεση με τους γερμανούς που έχουν κάψει 5-6 και έριξαν τη δημοτικότητα της Μέρκελ κατακόρυφα. Είναι επειδή δεν είναι ρατσιστές φαντάζομαι...
Δυστυχως, ευτυχως, σε ο,τι αφορα την Ευρωπη, ειμαστε χωρα εισόδου προσφυγων & μεταναστων.Πρακτικα δεν μπορεις να αφησεις χιλιαδες ανθρωπων να περνανε χωρις ελεγχο 5-6 χωρες και μετα να προσπαθεις να βρεις λογαριασμο.Δυστυχως επίσης η χωρα που "ρυθμιζει" σε μεγαλο βαθμο αυτη την ροη ειναι η Τουρκια που χρησιμοποιει αυτο το θεμα στις διαπραγματευσεις της με ΕΕ, αλλα καταφερνει επίσης σε ενα βαθμό να αποσταθεροποιει και τα δικα μας εσωτερικα δινοντας μας ενα πρόβλημα που δεν μπορουμε να χειριστουμε.Κανονικα θα επρεπε να ειναι θεμα ΟΗΕ και αυτο που θελουν να κανουν εδω να γινεται μολις περνανε Τουρκια και με ευθυνη του ΟΗΕ οποιος θελει να περασει Ευρωπη ή σε αλλες χωρες να πηγαινει με οργανωμενο τροπο. Τουλαχιστον ετσι θα περιοριζαν πολυ και το "θεαρεστο" εργο των διακινητων. Δυστυχως ομως η Τουρκια ειναι το κλειδι σε αυτη την υποθεση οποτε φεξε μου και γλιστρησα.