Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Abdel Fattah El-Sisi.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, του ευχήθηκε για τη σημερινή Εθνική Εορτή της Αιγύπτου. Στη διάρκεια της συνομιλίας συζητήθηκε επίσης η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Λιβύη και επιβεβαιώθηκαν οι άριστες διμερείς σχέσεις.
Σύμφωνα με την αιγυπτιακή προεδρία, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου επιβεβαίωσε στον Έλληνα Πρωθυπουργό τη θέση της χώρας του για τη Λιβύη, συμπεριλαμβανομένης της ανάγκης περιορισμού των παράνομων ξένων επεμβάσεων που θα μπορούσαν να επιδεινώσουν την κατάσταση της ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.
Σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης απέρριψε επίσης κάθε ξένη επέμβαση στη Λιβύη και χαιρέτισε τις προσπάθειες της Αιγύπτου για να επιτευχθεί μία πολιτική διευθέτηση στην κρίση της Λιβύης, με σκοπό την αποκατάσταση της ειρήνης στη χώρα αυτή, στο πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ και των συμπερασμάτων της Διάσκεψης του Βερολίνου.
Επίσης, οι δύο ηγέτες συζήτησαν περιφερειακά ζητήματα, καθώς και τρόπους ενίσχυσης της κοινής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών, μεταξύ άλλων σε διμερές επίπεδο, αλλά και σε τριμερές επίπεδο με την Κύπρο, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Τέλος, ο Πρόεδρος της Αιγύπτου πρόσθεσε ότι το Φόρουμ για το Φυσικό Αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο αποτελεί σημαντικό εργαλείο για την επίτευξη συνεργασίας μεταξύ των χωρών της περιοχής στον τομέα του φυσικού αερίου και του πετρελαίου.
Νωρίτερα, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν σε μία συμβολική κίνηση ανάρτησε μήνυμα στα ελληνικά εκφράζοντας την πλήρη αλληλεγγύη της Γαλλίας προς την Κύπρο και την Ελλάδα «απέναντι στις τουρκικές παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων τους».
Την ίδια στιγμή, ίδια φέρεται να παραμένει η κατάσταση στο Αιγαίο και γενικότερα στην Ανατολική Μεσόγειο, με τις βασικές δυνάμεις του τουρκικού ναυτικού να παραμένουν στις θέσεις τους και τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις να εξακολουθούν να είναι σε επιφυλακή.
Σύμφωνα με την τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Γενί Σαφάκ, η Τουρκία κατέβηκε στην Ανατολική Μεσόγειο με 15 πολεμικά πλοία, drones και μαχητικά F-16, καθώς ετοιμάζεται για έρευνες το ερευνητικό της σκάφος Oruc Reis.
Η εφημερίδα, που κυκλοφορεί με τίτλο «Το προστατεύουν 15 πλοία», επισημαίνει ακόμα ότι τα τουρκικά μαχητικά έκαναν πτήσεις σε χαμηλό ύψος πάνω στο Καστελόριζο.