Την απογοήτευση της Άγκυρας, για την εξέλιξη της υπόθεσης των 8 Τούρκων στρατιωτικών που κρατούνται στην Ελλάδα, εξέφρασε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Καθημερινή».
«Είμαστε βαθύτατα απογοητευμένοι με την απόφαση του Αρείου Πάγου. Αυτή η στάση των δικαστικών αρχών έρχεται σε αντίθεση με τα πρότυπα και τις αρχές του Διεθνούς Δικαίου», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών.
«Η κρίση του Αρείου Πάγου για απόρριψη της έκδοσης των σκευωρών του πραξικοπήματος, αφήνει τους αυτουργούς δίχως τιμωρία και παραβιάζει τα δικαιώματα των θυμάτων τους. Με τη βοήθεια των Ελλήνων φίλων μας, θα συνεχίσουμε να αναζητούμε τρόπους ώστε να φέρουμε αυτούς τους ανθρώπους ενώπιον της Δικαιοσύνης στην Τουρκία» ανέφερε.
Πρόσθεσε επίσης ότι «η πρεσβεία μας στην Αθήνα πρόσφατα παρέδωσε ένα νέο αίτημα έκδοσης στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Αυτό το νέο πακέτο περιέχει νέα στοιχεία και πρόσθετα έγγραφα που αποδεικνύουν την εμπλοκή των οκτώ φυγάδων στην απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».
Σχετικά με το εάν οι 8 μπορούν να δικαστούν στην Ελλάδα, όπως δήλωσε ο Σταύρος Κοντονής, ο Τούρκος υπουργός απάντησε: «Είδαμε τις δηλώσεις του Έλληνα υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος πρότεινε οι σκευωροί του πραξικοπήματος να δικαστούν στα ελληνικά δικαστήρια».
«Καταλαβαίνουμε ότι οι Έλληνες φίλοι μας προσπαθούν να βρουν μια λύση σε αυτό το πρόβλημα που δημιούργησαν οι ελληνικές δικαστικές αρχές. Ωστόσο, έχουμε σοβαρές επιφυλάξεις για το αν μπορεί να μεταφερθεί μια δίκη που εκκρεμεί, και συνδέεται με ένα βαρύ έγκλημα εναντίον του τουρκικού κράτους, από την Τουρκία στην Ελλάδα».
Επίσης ο ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ανέδειξε τη σημασία του διαλόγου για την επίλυση των ελληνοτουρκικών προβλημάτων.
Παρατηρώντας πως ο διμερής διάλογος υψηλού επιπέδου έχει ενταθεί, έδωσε έμφαση στις επισκέψεις που πραγματοποιήθηκαν το δεύτερο εξάμηνο του 2017 σε επίπεδο Προέδρου, πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών ανάμεσα στις δύο χώρες.
«Δεν μπορούμε να λύσουμε τα προβλήματα χωρίς διάλογο» διαμήνυσε, επισημαίνοντας παράλληλα πως «δεν έχουμε καθόλου ψευδαισθήσεις ότι μπορούμε να λύσουμε τα μακροχρόνια προβλήματα μας εν μία νυκτί».
Ο κ. Τσαβούσογλου στάθηκε ιδιαίτερα στην πρόσφατη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν στην Ελλάδα, χαρακτηρίζοντας την ένα σημαντικό βήμα για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις. Ειδικότερα, είπε πως οι ηγέτες των δύο χωρών συζήτησαν τα θέματα με ανοιχτό και ειλικρινή τρόπο και ότι και οι δύο πλευρές έμειναν ικανοποιημένες από την επίσκεψη.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ανέφερε πως αυτή τη στιγμή η Τουρκία, με βάση και την παράκληση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ προς όλα τα μέρη, διανύει περίοδο περισυλλογής μαζί με τους Τουρκοκύπριους.
Επανέλαβε επίσης την τουρκική θέση πως νέες διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, μπορεί να έχουν μια επιτυχία μόνο αν «η ελληνοκυπριακή πλευρά αλλάξει τη νοοτροπία της» και εκτίμησε πως δεν βλέπει πως «μπορεί να γίνει αυτό στο εγγύς μέλλον». Υποστήριξε μάλιστα πως «νέες διαπραγματεύσεις στο ίδιο ή σε παρόμοιο πλαίσιο δεν έχουν κανένα νόημα, διότι είναι καταδικασμένες να οδηγήσουν στην αποτυχία».
Σχετικά με το πότε θα σχεδιάσει η Τουρκία να αρχίσει τις γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, ο κ. Τσαβούσογλου απάντησε επιγραμματικά στο εγγύς μέλλον. Χαρακτήρισε «μονομερείς τις ελληνοκυπριακές δραστηριότητες περί τους υδρογονάνθρακες στην Ανατολική Μεσόγειο» και επανέλαβε την τουρκική θέση, ισχυριζόμενος συγκεκριμένα: «Οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν αναφαίρετα δικαιώματα στους φυσικούς πόρους γύρω από το νησί». Προσέθεσε πως η Τουρκία θεωρεί «απαράδεκτο πως η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να δρα ως μόνος ιδιοκτήτης του νησιού».
Σε ό,τι αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ), ο κ. Τσαβούσογλου είπε, μεταξύ άλλων, πως σε αυτό το μέρος της Μεσογείου η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών πρέπει να διευθετηθεί με μια συμφωνία ανάμεσα σε όλα τα κράτη της περιοχής, με βάση την αρχή της ισότητας και σε ευθυγράμμιση με το διεθνές δίκαιο. Επανέλαβε τη γνωστή θέση της τουρκικής πλευράς πως δεν υπάρχει θαλάσσιο σύνορο ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Κύπρο.