Η πρόβλεψη ενός νέου ποινικού αδικήματος γυναικοκτονίας «θα οδηγήσει σε μια ανεπίτρεπτη, τόσο συνταγματικά όσο και ηθικά, σχετικοποίηση της ανθρώπινης ζωής, που είναι το υπέρτατο αγαθό και προστατεύεται απόλυτα», επεσήμανε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, απαντώντας σε ερώτηση του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ.
Σε αυτήν την απόλυτη προστασία της ανθρώπινης ζωής, δεν χωρούν ούτε διαφοροποιήσεις, ούτε παρεκκλίσεις, ούτε εξαιρέσεις, ούτε διακρίσεις, γιατί «η ανθρώπινη ζωή δεν σχετικοποιείται» ανάλογα με το φύλο, το χρώμα, τον τόπο καταγωγής, επεσήμανε ακόμη ο κ. Τσιάρας. Το ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ είχε καταθέσει ερώτηση έπειτα από τη γυναικτονία της Αΐντας Παπαδοπούλου, στην Καβάλα, με καθ’ ομολογίαν δράστη τον σύζυγό της.
«Η ουσία, λοιπόν, δεν βρίσκεται στην τυποποίηση ενός ξεχωριστού αδικήματος αλλά αντιθέτως στη διασφάλιση ότι η ανθρωποκτονία, εναντίον οποιουδήποτε στρέφεται, θα τιμωρείται με την αυστηρότερη των ποινών», υπογράμμισε ο κ. Τσιάρας και σημείωσε ότι με την τροποποίηση του ποινικού κώδικα «προβλέφθηκε αποκλειστικά, οριζόντια και ανελαστικά, ως μοναδική ποινή για την ανθρωποκτονία η ισόβια κάθειρξη.
«Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή παρακολούθησης του Ποινικού Κώδικα θα συνεχίσει τη λειτουργία της και θα υποβάλει τις προτάσεις της προς το υπουργείο Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.
Στην απάντησή του ο κ. Τσιάρας σημείωσε ότι σε επίπεδο πρόληψης επιχειρείται η δημιουργία ενός δικτύου προστασίας των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας μέσω του ποινικού δικαίου, με την καθιέρωση του αξιόποινου χαρακτήρα για τη μη συμμόρφωση σε δικαστική απόφαση που επιβάλλει απαγόρευση προσέγγισης και επικοινωνίας μεταξύ προσώπων και αποτελεί τη συνηθέστερη απόφαση των δικαστηρίων για την προστασία των γυναικών.
Εξάλλου, σημείωσε, έπειτα από την τροποποίηση του ποινικού κώδικα, αυτό που έχει πραγματικά σημασία, πλέον, είναι η επαναξιολόγηση του νομικού πλαισίου για την ενδοοικογενειακή βία και η ανάπτυξη υποστηρικτικών δομών για τη στήριξη των θυμάτων. «Η εξέταση και επεξεργασία συνολικά του νομοθετικού πλαισίου για την αποτροπή της ενδοοικογενειακής βίας και την προστασία των θυμάτων αυτής είναι η κατεύθυνση στην οποία κινείται συνολικά η κυβέρνηση, καθώς η όλη προσπάθεια απαιτεί συνέργειες από τα συναρμόδια υπουργεία Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Υγείας, προκειμένου να δημιουργηθεί το κατάλληλο νομικό αλλά και κοινωνικό υποστηρικτικό περιβάλλον (κοινωνικές υπηρεσίες, δομές φιλοξενίας θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας), ώστε να αποφευχθούν νέα περιστατικά έμφυλης βίας/δολοφονίας γυναικών στο μέλλον και να υπάρξει πλήρης και αποτελεσματική προστασία και στήριξη των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας», επεσήμανε.
Παράλληλα, ο υπουργός Δικαιοσύνης διαβίβασε στη Βουλή την εγκύκλιο που είχε αποστείλει ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας στους εισαγγελικούς λειτουργούς, τον περασμένο Νοέμβριο. Σε αυτή, ο κ. Πλιώτας είχε ζητήσει «υπερβάλλουσα εγρήγορση», δεδομένης της «έξαρσης εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας».
Δυστυχώς, ανέφερε ο κ. Πλιώτας στην εγκύκλιο, διαπιστώνεται έξαρση των εγκλημάτων ενδοοικογενειακής βίας, «με ποικίλες, καινοφανείς και ποιοτικά μεταλλαγμένες μορφές εμφάνισής τους», κυρίως σε βάρος των γυναικών. Νομικοί κύκλοι είχαν σχολιάσει την εποχή που απεστάλη η εγκύκλιος ότι πρόκειται για το πρώτο κείμενο ανώτατου εισαγγελικού λειτουργού που κάνει ρητή αναφορά στον όρο γυναικοκτονία.
Το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη είχε διαβιβάσει στη Βουλή στατιστικά στοιχεία για τα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, έπειτα από ερώτηση που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά, από τις 11 Οκτωβρίου 2021 έως τις 31 Ιανουαρίου 2022 καταγράφηκαν 1.632 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Αττική και 592 στη Θεσσαλονίκη.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ