Κριτική στην κυβέρνηση και προσωπικά στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τους χειρισμούς του στα ελληνοτουρκικά, αλλά και για την στάση που είχε προεκλογικά, άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, λέγοντας: «εγώ στα θέματα εξωτερικής πολιτικής Μητσοτάκης δεν θα γίνω».
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι θα ασκήσει κριτική για αρρυθμίες, αστοχίες και αντιφάσεις, αλλά δεν θα ακολουθήσει την τακτική της ΝΔ που μετέτρεψε τα εθνικά θέματα σε πεδίο κεντρικής αντιπαράθεσης. Είπε συγκεκριμένα: Ασφαλώς και θα σας ασκήσουμε κριτική...Είναι υποχρέωση και καθήκον πατριωτικό να το πράξουμε. Αλλά αυτό που κάνατε εσείς, να διχάσετε τον ελληνικό λαό για μια Συμφωνία που τώρα θέλετε να τιμήσετε. Αυτό που κάνατε να μετατρέψετε τα εθνικά μας θέματα σε κεντρικό πεδίο αντιπαράθεσης προς άγραν ψήφων, εγώ δε θα το κάνω. Αλλά πάει πολύ να μιλάτε εσείς για λαϊκισμό από πάνω, ειδικά στα εθνικά θέματα.
Ακολούθως είπε ότι δεν θα ακολουθήσει αυτή την τακτική που είναι παράδειγμά προς αποφυγή και ο ορισμός του λαϊκισμού και της πολιτικής υποκρισίας. Ξεκαθαρίζοντας την στάση του για τα ελληνοτουρκικά είπε ότι εμείς στηρίζουμε την πολιτική των ανοιχτών διαύλων. Καλά κάνατε που συναντήσατε και συναντάτε τον κ. Ερντογάν. Και στηρίζουμε την επανεκκίνηση του διαλόγου για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης που συμφωνήσατε. Και κακώς είχαν παγώσει τόσους μήνες. Ευτυχώς συνεννοηθήκατε εν τέλει και με τον υπουργό Εθνικής 'Άμυνας και σταματήσατε τις αντικρουόμενες διαρροές. Και στηρίζουμε τη διεθνοποίηση του ζητήματος της παράνομης και άκυρης Συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης. Και είναι θετικό και σημαντικό ότι υπήρξαν δηλώσεις υποστήριξης από την ΕΕ, το State Department και τους εταίρους μας.
Σημείωσε ωστόσο ότι οι εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις των τελευταίων ημερών δεν έπρεπε να έχουν αιφνιδιάσει την κυβέρνηση καθώς η στρατηγική της Τουρκίας δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Υποστήριξε ότι η στρατηγική της Τουρκίας είναι το τίμημα της επιτυχίας της χώρας μας τα τελευταία χρόνια, το τίμημα της αναβάθμισης του γεωπολιτικού της ρόλου, ιδίως με συμμαχίες στην Ανατολική Μεσόγειο με το Ισραήλ, με την Αίγυπτο, αλλά και με την καθιέρωση στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ και με την προώθηση του αγωγού East Med που αλλάζει τις ισορροπίες στον ενεργειακό χάρτη της περιοχής. Και ειδικότερα της επιτυχίας να προχωρήσει αυτό το σχέδιο και με την στήριξη των ΗΠΑ, μετά τη δημιουργία και του σχήματος 3+1.
Συνεχίζοντας την κριτική υποστήριξε: Ορθώς κάνατε και συναντήσατε τον κ. Ερντογάν στη Νέα Υόρκη, αλλά μάλλον πρέπει να είστε ο πρώτος πρωθυπουργός που δεν του έθεσε τις παραβιάσεις στο Αιγαίο...Χωρίς να υπάρχουν οι προϋποθέσεις αποφασίσατε τη διεξαγωγή και Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας με την Τουρκία... Αρνηθήκατε να αξιοποιήσετε και εντός της ΕΕ και σε πολιτικό επίπεδο, το μεγαλύτερο ευρωπαϊκό όπλο που εξασφάλισε η ελληνική διπλωματία τα τελευταία χρόνια- το πλαίσιο κυρώσεων που υιοθετήθηκε τον Ιούνιο. Και τέλος, βγήκατε προχθές από την συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο και κάνατε μια ακόμη ατυχή δήλωση, λέγοντας ότι πρέπει και οι δύο πλευρές να δείξουν καλή διάθεση. Ενώ μόλις λίγες ώρες πριν από τη συνάντηση η Τουρκία είχε ανακοινώσει ότι θα κάνει και γεωτρήσεις έξω από την Κρήτη. Λες και είμαστε εμείς αυτοί που δεν έχουμε δείξει καλή διάθεση τόσα χρόνια.
Καταλήγοντας είπε ότι δεν πρόκειται να σας ζητήσω να μιλήσετε για την κόκκινη γραμμή της Ελλάδας...Αυτό που σας λέω είναι ότι πρέπει να ξαναπιάσετε το νήμα μιας πραγματικά ενεργητικής εξωτερικής πολιτικής. Μιας πολιτικής δυναμικών διπλωματικών πρωτοβουλιών, ακριβώς για να μην φτάσουμε στην ανάγκη δυναμικών στρατιωτικών πρωτοβουλιών.
Σημείωσε ότι η Τουρκία ανακοίνωσε ότι δε θα επιτρέψει ελληνικά πλοία στη περιοχή Συμφωνίας της με την Λιβύη και συνεπώς είτε θα υπάρξει η πολιτική των ευρωπαϊκών κυρώσεων τώρα είτε η πολιτική των ελληνικών φρεγατών ύστερα. Και ανάμεσα στα δύο προτιμώ αναφανδόν το πρώτο.
Δέσμη έξι πρωτοβουλιών
Θέλω λοιπόν να καταθέσω μια δέσμη έξι πρωτοβουλιών που οφείλει να λάβει η ελληνική κυβέρνηση:
-Πρώτον πρέπει να ζητήσετε να εφαρμοστούν άμεσα οι ευρωπαϊκές κυρώσεις σε πρόσωπα και εταιρείες, που προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες στην Κυπριακή ΑΟΖ και η εφαρμογή τους.
-Δεύτερον, και κυριότερο, να ζητήσετε την επέκταση αυτών των κυρώσεων σε παράνομες ενέργειες και εντός την ελληνικής ΑΟΖ, στην περιοχή που καλύπτει η παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης.
-Τρίτον, πρέπει με απόλυτα σαφή τρόπο να μεταφέρετε στις ΗΠΑ, ενόψει του ταξιδιού σας (και ενόψει της κύρωσης της αναθεωρημένης συμφωνίας αμυντικής συνεργασίας μας) ότι πρέπει να προβεί σε συγκεκριμένες ενέργειες. Με πρώτη και σημαντικότερη την πραγματοποίηση νέας συνάντησης 3+1 μαζί με το Ισραήλ και την Κύπρο για την προώθηση του αγωγού EastMed που περνάει τόσο από το κομμάτι της Κυπριακής ΑΟΖ, όπου πραγματοποιεί η Τουρκία εξορύξεις, όσο και από την περιοχή έξω από την Κρήτη που καλύπτει η παράνομη συμφωνία.
-Τέταρτον, πρέπει επιτέλους να προτείνετε τη Σύγκληση της Συνόδου των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου...Και παράλληλα να ανοίξουμε μια στρατηγική συζήτηση και με τη Ρωσία η οποία αποκτά ολοένα και σημαντικότερο ρόλο στη περιοχή και ειδικότερα στη Λιβύη.
-Πέμπτον, πρέπει να ζητήσετε, να απαιτήσετε, τη συμμετοχή της Ελλάδας στη Διαδικασία του Βερολίνου για την Λιβύη, που άρχισε τον Σεπτέμβριο στην οποία συμμετέχει και η Τουρκία.
-Έκτον, πρέπει να δώσετε σαφώς το μήνυμα ότι η Τουρκία πρέπει να τερματίσει την προσπάθεια δημιουργίας τετελεσμένων αλλά ταυτόχρονα σαφώς το μήνυμα ότι όχι μόνο δεν εγκαταλείπουμε το τραπέζι του διαλόγου, αλλά αντιθέτως επιτακτικά ζητάμε να ξαναρχίσουν οι διερευνητικές συνομιλίες, όπως σταθερά προτείνουμε από το 2016.
Ο δρόμος για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού άνοιξε με τον ΣΥΡΙΖΑ
Για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού ανέφερε ότι ο δρόμος για την επίλυσή του άνοιξε επί της δικής μας κυβέρνησης με την αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, αλλά και μέσω της διαμόρφωσης μίας αναλυτικής πρότασης νόμου για πρώτη φορά στην Ιστορία της χώρας μας.
Πρόσθεσε ότι δεν είναι τυχαίο που αυτό συμβαίνει σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ στην αντιπολίτευση, δηλαδή σε μια θέση που όταν τα κόμματα του παλιού δικομματισμού βρέθηκαν, συνήθιζαν να λένε σε όλα όχι. Και σε όσα διαφωνούσαν αλλά και σε όσα πιθανώς συμφωνούσαν. Αναφέρθηκε στα δύο αγκάθια που υπάρχουν στο νομοσχέδιο και ανέφερε ότι η πρότασή του είναι οι ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι εξωτερικού να επικαιροποιούνται σε ετήσια βάση.
Το δεύτερο βασικό ζήτημα έχει να κάνει με το ότι στο νομοσχέδιο περιλαμβάνονται ευρύτατες εξουσιοδοτήσεις προς τον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών για ρύθμιση βασικών θεμάτων, όπως η διαδικασία εγγραφής στους καταλόγους και ο τρόπος πιστοποίησης του εκλογέα... Προτείνουμε ως λύση όλες οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις να εκδίδονται ύστερα από σύμφωνη γνώμη (όχι απλή όπως προβλέπει το νομοσχέδιο, και μόνο για κάποιες από τις αποφάσεις), με σύμφωνη γνώμη και με πλειοψηφία των δύο τρίτων της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς ή της Διακομματικής Επιτροπής. Ζητώ λοιπόν από τον υπουργό να άρει το αδιέξοδο ως προς τα δύο αυτά θέματα, προκειμένου να μπορέσουμε να υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο όχι μόνο επί της αρχής, αλλά και επί όλων των άρθρων.