Την αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα προκάλεσε η απόφαση να μην κληθεί ο Στέλιος Πέτσας στην εξεταστική επιτροπή για τη διερεύνηση της επιχείρησης πολιτικής χειραγώγησης της κοινής γνώμης, ευτελισμό των θεσμών και κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.
«Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την πλειοψηφία του στη Βουλή, μήπως προφυλάξει τους υπουργούς του. Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα δίχως τον Πέτσα», έγραψε στα social media ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
«Φοβάται, κρύβεται και ευτελίζει το Σύνταγμα. Επικίνδυνος όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τη Δημοκρατία», ανέφερε ακόμη στην ανάρτησή του ο κ. Τσίπρας.
Ο κ. Μητσοτάκης αποφάσισε να κρυφτεί πίσω από την πλειοψηφία του στη Βουλή, μήπως προφυλάξει τους υπουργούς του.
— Αλέξης Τσίπρας - Alexis Tsipras (@atsipras) November 24, 2021
Εξεταστική για τη λίστα Πέτσα δίχως τον Πέτσα.
Φοβάται, κρύβεται και ευτελίζει το Σύνταγμα. Επικίνδυνος όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τη Δημοκρατία.
Οι πρώτοι 18 μάρτυρες
Οι εργασίες της εξεταστικής επιτροπής συνεχίστηκαν με τον προσδιορισμό των εγγράφων που πρέπει να αναζητηθούν και να κατατεθούν, τις προτάσεις των κομμάτων για τους μάρτυρες και την απόφαση για τις πρώτες κλητεύσεις.
Οι πρώτοι 18 μάρτυρες, που κατά πλειοψηφία από τους βουλευτές της ΝΔ αποφασίσθηκε να κληθούν, αφορούν κυρίως εκπροσώπους θεσμικών οργάνων και είναι:
Η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερησίων Εφημερίδων Αλ. Σκαναβής, ο εκπρόσωπος της Ένωσης Περιφερειακών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων Αντ. Μουντάκης, ο εκπρόσωπος του ΕΡΣ Αθ. Κουτρουμάνος, ο εκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης και υπεύθυνος για την παραλαβή του έργου, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας υπεύθυνος για την παραλαβή του έργου, ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρίας Επενδύσεων και Εξωτερικού ΑΕ (ΕNTERPRISE GREECE), ο νομικός εκπρόσωπος του κοινοπρακτικού σχήματος εταιριών EDELMAN, η πρόεδρος ΣΕΔΕΑ Βαλέρια Τσάμη, ο πρόεδρος της Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών κοινής γνώμης, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΥΤΕ Αριστ. Σωτηρόπουλος, ο διευθύνων σύμβουλος της INITIATIVE MEDIA Μιχ. Γκάλγκος, οι νομικοί εκπρόσωποι των εταιριών TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION Ν. Σάββας και της WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ Αγγελική Βούλγαρη, ο εκπρόσωπος της Opinion Poll και «REPOSITION STRATEGY» Ζαχ. Ζούπης και οι εκπρόσωποι των Vox Popular, Bridging Europe και Common View, καθώς και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.
Κόντρα για τα πολιτικά πρόσωπα
Η κατά πλειοψηφία απόφαση από τους βουλευτές της ΝΔ να υιοθετηθεί η λίστα μαρτύρων που κατέθεσε η εισηγήτρια της Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα, που δεν περιλαμβάνει πολιτικά πρόσωπα, προκάλεσε την έντονη αντίδραση των κομμάτων της αντιπολίτευσης, όπως και για το εάν θα πρέπει να υπάρχει ένας «κλειστός» ή ένας «ανοικτός» κατάλογος μαρτύρων.
Η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, κατά πλειοψηφία απέρριψε την κλήτευση των υπουργών της κυβέρνησης που εμπλέκονται στις καμπάνιες ενημέρωσης για την πανδημία.
Μεταξύ άλλων από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ σημείωναν ότι η επιτροπή αποφάσισε να καλέσει όλους τους «θεσμικούς παράγοντες που με την ιδιότητά τους μπορούν να ρίξουν φως σε όλες τις πτυχές που διερευνά η επιτροπή».
Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που μετέχουν στην Εξεταστική Επιτροπή έκαναν λόγο για «πρωτοφανές κοινοβουλευτικό πραξικόπημα με εντολή Μητσοτάκη», σχολιάζοντας την απόφαση να μην κληθούν οι αρμόδιοι τότε υπουργοί της κυβέρνησης.
«Η ΝΔ έδειξε σήμερα το έντρομο πρόσωπο της σε ό,τι αφορά τις αποκαλύψεις για την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος. Με εντολή Μητσοτάκη η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε όλους τους μάρτυρες που πρότεινε σύσσωμη η αντιπολίτευση, αποκλείοντας έτσι όλα τα πολιτικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην διαβόητη λίστα Πέτσα, μεταξύ των οποίων και ο πρωθυπουργικός ανιψιός, Γρ. Δημητριάδης», ανέφεραν μεταξύ άλλων.
«Εξεταστική για την λίστα Πέτσα χωρίς τον…Πέτσα, σε μια καταφανή προσπάθεια της ΝΔ να μετατρέψει την εξεταστική σε παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας. Θέλουν να κρύψουν τους υπουργούς που εμπλέκονται με εντολή Μαξίμου, επιβεβαιώνοντας ότι υπάρχει κάτι πολύ επιβλαβές για την Δημοκρατία», σημείωσαν ακόμη.
Ο Γιώργος Καμίνης τόνισε ότι η Εξεταστική Επιτροπή δεν μπορεί να αρκεστεί στους μάρτυρες που προτάθηκαν από τη ΝΔ «καθώς αυτοί λειτούργησαν κατά διακριτική ευχέρεια, την οποία την άσκησαν προφανώς επειδή ήταν ευρύτατη, με εντολές του κάθε υπουργού».
Παράλληλα, ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ απέρριψε το επιχείρημα ότι οι υπουργοί έχουν δώσει πολλές φορές εξηγήσεις κατά τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής για το θέμα. «Πειστικά κριτήρια δεν έχουμε ακούσει, ούτε και πειστικές απαντήσεις από την πλευρά τους», επεσήμανε και τόνισε πως «είναι αδιανόητο να μην προσκληθούν πολιτικά πρόσωπα».
Ανοιχτός ή κλειστός διάλογος
Η κ. Παπακώστα-Παλιούρα υποστήριξε πως λόγω της δίμηνης προθεσμίας που έχει λάβει η Επιτροπή δεν μπορεί να υπάρξει ένας «ανοικτός» κατάλογος που θα οδηγήσει σε μια ατέρμονη διαδικασία που δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Πρότεινε ο κατάλογος των μαρτύρων που θα αποφασιστεί να είναι «κλειστός» υπό την σημείωση ότι εάν από τις εργασίες προκύψει ότι υπάρχουν και κάποιοι άλλοι ουσιαστικοί μάρτυρες που θα πρέπει να εξεταστούν, μπορεί να κληθούν και αυτοί.
Υπέρ ενός «ανοικτού» σε κλητεύσεις καταλόγου μαρτύρων τάχθηκαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. «Για εμάς είναι αδιαπραγμάτευτος ο κατάλογος των μαρτύρων που προτείναμε. Ούτε που μας περνάει από το μυαλό ότι θα ασκήσετε, παραβιάζοντας το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής με βίαιο τρόπο την αριθμητική πλειοψηφία που έχετε στην Επιτροπή για να αποκλείσετε μάρτυρες τους οποίους προτείνουμε, ούτε μας καλύπτει ο αστερίσκος για τον ανοιχτό κατάλογο», δήλωσε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης.
Από την πλευρά του, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι βάσει της συνταγματικής πρόνοιας για δυνατότητα δημιουργίας εξεταστικής επιτροπής με πρόταση της αντιπολίτευσης αλλά και του ΚΠΔ δεν επιτρέπεται να περιοριστούν τα δικαιώματα της μειοψηφίας και να υπάρξει περιορισμός του καταλόγου των μαρτύρων, τον οποίον προτείνει η μειοψηφία, άρα πρέπει να υπάρξει ένας ανοιχτός διάλογος.
Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ
Νωρίτερα, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Ραγκούσης είχε ζητήσει να κληθούν ο Στέλιος Πέτσας, ο Θεόδωρος Σκυλακάκης και ο Βασίλης Κικίλιας.
Ακόμη, είχε ζητήσει να κληθούν ο γενικός γραμματέας της Γραμματείας του πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Ι. Μαστρογεωργίου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Ν. Κουλοχέρης, ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Π. Πρεζεράκος, ο διοικητής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας Αγγ. Μπίνης, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας INITIATIVE MEDIA Μιχ. Γκάλγκος, ο πρόεδρος της εταιρείας MEDIA DIRECTION Αναστ. Πράσινος και ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Στ. Σπυρίδης, ο πρόεδρος της εταιρείας «TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION HELLAS Εμ. Παπαπολύζος, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ Χ. Μπιζούμης, η προϊσταμένη της Μονάδας Διοικητικής και Οικονομικής Υποστήριξης της Προεδρίας της Κυβέρνησης Αλεξάνδρα Δρόσου, το μέλος και διαχειριστής της εταιρείας OPINION POLL Μιχ. Διαμαντής, ο διευθύνων σύμβουλος του ΕΔΥΤΕ ΑΕ Αριστ. Σωτηρόπουλος, ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Εταιριών Δημοσκόπησης και Έρευνας Αγοράς Δ. Μαύρος, ο πρόεδρος του Εnterprise Greece Ι. Σμυρλής, όπως ο διευθύνων σύμβουλός της Γ. Φιλιόπουλος και η γενική διευθύντριά του Βασιλική Κύρκου.
Επίσης, ζήτησε να κληθούν ο νόμιμος εκπρόσωπος της εταιρίας ή του Κοινοπρακτικού Σχήματος Εταιριών EDELMAN, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας COMMUNICATION EFFECT και μέλος στην Ελλάδα του Κοινοπρακτικού Σχήματος Εταιριών EDELMAN Ευστ. Χαϊκάλης, οι δημοσιογράφοι-ιδιοκτήτες της εταιρείας REPORTERS UNITED Ν. Λεοντόπουλος και Χριστ. Κάσδαγλης, ο πρόεδρος του ΕΣΡ Αθ. Κουτρομάνος και τα μέλη του Ν. Κιάος, Γ. Πλειός, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, ο πρόεδρος της ΕΣΠΙΤ Θ. Μπερεδήμας, ο πρόεδρος του ΣΗΠΕ Γ. Κατσαϊτης, ο πρόεδρος της Ένωσης Εκδοτών Διαδικτύου Θεοχ. Φιλιππόπουλος, ο νόμιμος εκπρόσωπος των «Δημοσιογράφων Χωρίς Σύνορα, ο νόμιμος εκπρόσωπος του Διεθνούς Ινστιτούτου Τύπου, ο διευθυντής της ανεξάρτητης, μη κερδοσκοπικής πρωτοβουλίας Vouliwatch Στ. Λουκόπουλος, ο διευθυντής της Εφημερίδας των Συντακτών Ν. Βουλέλης, ο διευθυντής της εφημερίδας Documento Κ. Βαξεβάνης, ο δημοσιογράφος - μέλος του μη κερδοσκοπικού οργανισμού Solomon Στ. Μαλιχούδης, ο δημοσιογράφος ΒΕΡΓΙΝΑ TV Στ. Καλόγηρος και η δημοσιογράφος Βασιλική Παπαλουκά.
Η πρόταση των άλλων κομμάτων
Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γιώργος Καμίνης ζήτησε να κληθούν ο τέως αναπληρωτής υπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης και οι πρόεδροι του ΣΕΔΕΑ Βαλέρια Τσάμη, της Ένωσης Εταιριών Διαφήμισης και Επικοινωνίας Ελλάδος Μ. Παπαπολύζος, της Ένωσης Ιδιωτικών Τηλεοπτικών Σταθμών Εθνικής Εμβέλειας Παναγιώτης Κυριακόπουλος, της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας Αντ. Δημητρίου, της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου Αντ. Μουντάκης, της Ένωσης Δημοσιογράφων Ιδιοκτητών Περιοδικού Τύπου Μιχ. Σαββάκης, της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών Αλ. Σκαναβής και του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων Γ. Κατσαΐτης.
Από πλευράς ΚΚΕ, η Μαρία Κομνηνάκα ανέφερε πως δεν έχει αντίρρηση να κληθούν όλοι οι μάρτυρες που έχουν προταθεί αλλά «θα πρέπει να ξεκινήσουμε πρώτα την εξέταση από τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών Στυλιανό Πέτσα, καθώς θεωρούμε σημαντικό να διευκρινιστούν τα κριτήρια των αναθέσεων κλπ., όπως βέβαια και τον υπουργό Βασίλη Κικίλια και στην συνέχεια να εξεταστούν οι διευθύνοντες σύμβουλοι των ανάδοχων εταιρειών, δηλαδή της Initiative Media, της Enterprise Greece, της Opinion Poll».
Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Κωνσταντίνος Μπούμπας ζήτησε να κληθούν: ο πρόεδρος του ΕΣΡ. Οι γενικοί διευθυντές των τηλεοπτικών σταθμών MEGA, ALPHA, ΣΚΑΪ, STAR, ANT1, OPEN και ΕΡΤ. Οι γενικοί διευθυντές των ραδιοφωνικών σταθμών ΣΚΑΪ, REAL, ΕΡΑ, ΘΕΜΑ, ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ, ALPHA, ATHENA και BHMA, όπως και οι γενικοί διευθυντές των εταιρειών δημοσκοπήσεων ALCO, FOCUS BARI, GPO, MARC, METRON ANALYSIS, MRB, PULSE, RASS, OPINION POLL, ΚΑΠΑ RESEARCH, PUBLIC, PALMOS και PRORATA.
Τέλος, η βουλευτής του ΜέΡΑ25 Φωτεινή Μπακαδήμα πρότεινε να κληθούν ως μάρτυρες: Το μέλος του ΕΣΡ Γ. Πλειός, η πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ Μαρία Αντωνιάδου, η δημοσιογράφος Matina Stevis, οι μεγαλομέτοχοι των ομίλων Alter Ego - Argos Βαγ. Μαρινάκης, του ΣΚΑΪ Γ. Αλαφούζος, των ALPHA - STAR Channel Γ. Βαρδινογιάννης, του OPEN Ιβ. Σαββίδης και του ΑΝτ1 Θ. Κυριακού, ο εκδότης της Ναυτεμπορικής Δ. Μελισσανίδης, η δημοσιογράφος Αυγ. Ζενάκος, ο πανεπιστημιακός Ν. Σμυρναίος, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Π. Θεοδωρικάκος, ο δημοσιογράφος Κ. Πουλής, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας Δημοσκοπήσεων Public Issue Γ. Μαυρής, ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ και πρώην πρόεδρος της VPRC Χρ. Βερναρδάκης και η δημοσιογράφος Μαρία Δεναξά.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ