«Το μνημείο του Ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη υπενθυμίζει ότι κανένας και τίποτε δεν ξεχάστηκε. Ούτε οι εγκληματίες ούτε τα εγκλήματά τους. Είναι μια μάχη της μνήμης απέναντι στη λήθη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στην τελετή θεμελίωσης της ανέγερσης του Μουσείου του Ολοκαυτώματος, στη Θεσσαλονίκη.
«Το Μουσείο Ολοκαυτώματος είναι ένας φόρος τιμής για τους χιλιάδες Έλληνες Εβραίους που εξοντώθηκαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, σταλμένοι από τις ναζιστικές αρχές της πόλης και τους συνεργάτες τους», επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Πρόκειται για μια διαρκή υπενθύμιση προς τις επερχόμενες γενιές, για το πού οδηγούν ο φασισμός, ο ναζισμός, ο αντισημιτισμός, ο ρατσισμός, τα θεωρητικά εξαμβλώματα για κατώτερες φυλές, οι θεωρίες για την καθαρότητα του έθνους και οι πρακτικές της βίας εναντίον όποιου θεωρείται διαφορετικός», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι οι εργασίες του μουσείου θα έχουν ολοκληρωθεί το καλοκαίρι του 2020 ενώ όπως είπε παράλληλα με τη δημιουργία του μουσείου θα προχωρήσουν στην ευρύτερη αξιοποίηση του χώρου, έκτασης 200 στρεμμάτων.
Επιπλέον ευχαρίστησε το γερμανικό Δημόσιο που ανέλαβε τη χρηματοδότηση ενός μέρους των εργασιών και εξήρε την παρουσία του πρέσβη της Γερμανίας στην τελετή, Γενς Πλέτνερ, το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, που επίσης χρηματοδοτεί το Μουσείο, την ΓΑΙΟΣΕ Α.Ε. και όλους τους δωρητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό.
Όπως τόνισε, παράλληλα με τη δημιουργία του Μουσείου, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η ΓΑΙΟΣΕ θα προχωρήσουν στην αξιοποίηση του χώρου του εμπορικού σιδηροδρομικού σταθμού Θεσσαλονίκης, έκτασης περίπου 200 περίπου στρεμμάτων.
Η περιοχή αναβαθμίζεται ώστε να αποτελέσει έναν υπερτοπικό πόλο πρασίνου, μουσειακών χώρων, αναψυχής και περιπάτου. Σε μία έκταση περίπου 40 στρεμμάτων, θα δημιουργηθεί ένα «ΠΑΡΚΟ ΜΝΗΜΗΣ» για τα θύματα του Ολοκαυτώματος, το οποίο μόλις διαμορφωθεί θα παραχωρηθεί στον Δήμο Θεσσαλονίκης και θα ενοποιηθεί με το Μουσείο. Επιπλέον, χιλιάδες δέντρα θα φυτευθούν στη μνήμη των θυμάτων, με τη συνεισφορά της Ισραηλιτικής Κοινότητας.
Μάλιστα για λόγους συμβολικούς, ο κ. Τσίπρας μαζί με τον Ισραηλινό Πρόεδρο Ρεουβέν Ρίβλιν, φύτεψαν τα πρώτα δέντρα, δύο ελιές που είναι – όπως είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός – σύμβολο της ειρήνης για τους ανθρώπους και τους λαούς.
«Τα πρώτα δέντρα θα τα φυτέψουμε μαζί με τον πρόεδρο του Ισραήλ. Είναι ελιές που είναι σύμβολο της ειρήνης για τους ανθρώπους και τους λαούς».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ισραήλ, Ρούβεν Ρίβλιν, ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση και όλους όσους συνεισέφεραν για την δημιουργία του μουσείου ολοκαυτώματος στη Θεσσαλονίκη.
Η Εβραϊκή κοινότητα της Θεσσαλονίκης, τόνισε, ήταν γεμάτη ζωή και αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι της ελληνικής δημοκρατίας. «Πριν από 75 χρόνια πραγματοποιήθηκε η πρώτη μεταφορά Εβραίων προς το Άουσβιτς. Σε διάρκεια 5 μηνών μεταφέρθηκαν Εβραίοι από την Ιερουσαλήμ των Βαλκανίων προς το Άουσβιτς. Συνολικά το 90% των Εβραίων της Ελλάδας εξολοθρεύτηκε στα στρατόπεδα θανάτου» είπε συγκινημένος για να προσθέσει ότι θα είναι ένα μουσείο μνήμης και μαρτυρίας.