Τσίπρας: Πράξη γενναιότητας η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου

Τσίπρας: Πράξη γενναιότητας η ψήφιση του νομοσχεδίου για την ταυτότητα φύλου Facebook Twitter
Nikos Libertas / SOOC
3

«Η Εθνική Αντιπροσωπεία, καλείται αυτές τις μέρες να πράξει το αυτονόητο, απέναντι σε ένα σημαντικό τμήμα συμπολιτών μας που για δεκαετίες παρέμεινε ηθελημένα από την Πολιτεία, αόρατο», τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στη Βουλή για το νομοσχέδιο για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου.

  

«Καλείται να διασφαλίσει το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό για κάθε άνθρωπο που ζει σε αυτή τη χώρα. Καλείται να άρει τον παραλογισμό της μη αποδοχής της επιλογής ενός προσώπου να καθορίσει εκείνο την ταυτότητα του φύλου του, δίχως προσβλητικές προϋποθέσεις και κριτήρια, και χωρίς την ψυχιατρικοποίηση της απόφασης του. Ναι, είναι το αυτονόητο. Αλλά για τον καθένα από μας, από όσους τουλάχιστον θέλουν να λέγονται και να είναι προοδευτικοί, ή φιλελεύθεροι, εκτός από αυτονόητο είναι και μια πράξη γενναιότητας. Που θα επιβεβαιώσει ή θα διαψεύσει, αν τα στοιχεία που αναγράφονται σε μια άλλη ταυτότητα, στην πολιτική μας ταυτότητα, αντιστοιχούν στην πραγματικότητα», συνέχισε.

«Μια πράξη γενναιότητας, γιατί έχουμε γίνει όλοι κοινωνοί των πιέσεων που ασκούνται από διάφορες πλευρές, και που επιδιώκουν να μείνουν τα πράγματα ως έχουν, εν ονόματι της παράδοσης, της πατρίδας, της θρησκείας, της οικογένειας», πρόσθεσε.

«Καμιά παράδοση, καμιά θρησκεία, καμιά αντίληψη οικογένειας, δεν επιτάσσει να παραμένουν άνθρωποι στο περιθώριο, ή να πετιούνται σε ένα θεσμικό και κοινωνικό Καιάδα. Καμιά», επισήμανε ο πρωθυπουργός και πέταξε το γάντι στη ΝΔ ως προς το ποια θα είναι η στάση της απέναντι στο νομοσχέδιο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «καθώς καλούμαστε να εγκρίνουμε, να απορρίψουμε, ή και να κρυφτούμε πίσω από το δάχτυλό μας, όπως αποφάσισε να κάνει ο κος Μητσοτάκης, να θυμίσω τους στίχους του Μανόλη Αναγνωστάκη: Είστε υπέρ, ή κατά; Έστω απαντήστε μ' ένα ναι, ή μ' ένα όχι».

«Σήμερα στην Ελλάδα του 2017, σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος, η συζήτηση για τη διεύρυνση των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων δεν μπορεί να γίνεται στο έδαφος των στρεβλώσεων ενός συντηρητισμού που καλεί όχι μόνο για τον μη σεβασμό στην διαφορετικότητα, αλλά και για την εκούσια τιμωρία των συνεπειών της διαφορετικότητας», σημείωσε.

Εκτοξεύοντας πυρά εναντίον της ΝΔ και με αιχμές για τις πιέσεις από την Εκκλησία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο, εκείνον της διεύρυνσης των ατομικών δικαιωμάτων. Τόνισε συγκεκριμένα πως όσοι καλούν αυτό το διάστημα την κυβέρνηση να αποσύρει τον νόμο, της ζητούν ουσιαστικά «όχι μόνο να μη γίνει σεβαστός ο αυτοπροσδιορισμός ενός ατόμου ως προς το φύλο του, αλλά να αφήσουμε να συνεχίζεται ενσυνείδητα η περιθωριοποίηση, το bullying και ο εξευτελισμός της προσωπικότητας μερίδας συμπολιτών μας, που βρίσκονται απροστάτευτοι απέναντι στον κοινωνικό συντηρητισμό, και τα στερεότυπα».

«Εμείς σήμερα τους απαντάμε καθαρά με ευθύτητα», υπογράμμισε, «ότι η ελληνική κυβέρνηση, έχει επιλέξει έναν άλλο δρόμο. Το δρόμο της υπεράσπισης και της διεύρυνσης των ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων, όπως άλλωστε αρμόζει σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου. Όπως επίσης επιτάσσει το γράμμα και το πνεύμα της Οικουμενικής Διακήρυξης του Ανθρώπου, το μεταπολεμικό συμβόλαιο ειρηνικής συνύπαρξης και ευημερίας, πάνω στην οποία δομήθηκαν οι σύγχρονες κοινωνίες».

 

Επισήμανε ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ της αντιπολίτευσης και του ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι «εμείς είμαστε με τις ζέβρες κι όχι με τα λιοντάρια. Είμαστε με αυτούς που δεν έχουν φωνή ή πνίγεται η φωνή τους. Με τους στιγματισμένους, με τις καταπιεσμένες μειονότητες, με τους ανθρώπους που βιώνουν κάθε είδους ανισότητα και απομόνωση. Αυτών τα δικαιώματα έχουμε στόχο να υπερασπιστούμε».

Επίσης, χαρακτήρισε την ψήφιση του νομοσχεδίου, προοδευτική τομή, που δεν μεταφράζεται ως ανοχή στη διαφορετικότητα. «Η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία δεν γίνεται στη βάση της ανοχής στη διαφορετικότητα. Διότι για μας το θέμα δεν είναι η ανοχή αλλά η ελευθερία. Ο Καντ έλεγε ότι το Δίκαιο είναι το σύνολο των προϋποθέσεων, υπό τις οποίες η ελεύθερη επιλογή του καθενός μπορεί να συνυπάρχει με την ελεύθερη επιλογή καθενός άλλου, σύμφωνα με έναν καθολικό νόμο της ελευθερίας. Και είναι ακριβώς γιαυτό το λόγο που η σημερινή νομοθέτηση συνιστά υποχρέωση. Και έχει σημασία αυτό. Διότι η Πολιτεία δεν πρέπει νομοθετεί στη βάση της ανοχής. Νομοθετεί στη βάση της αρχής της ισότητας και της ελευθερίας. Όταν δεν υφίσταται η ισότητα όλων απέναντι στο νόμο, τότε παράγονται γκρίζες ζώνες εντός της κοινωνίας που επιτρέπουν την περιθωριοποίηση και τον αποκλεισμό κάποιων που η ίδια τους η χώρα επιλέγει να τους κατατάσσει ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Και να θυμόμαστε και κάτι ακόμα: Τα δικαιώματα έχουν νόημα γιαυτούς που τα χρειάζονται. Για αυτούς που τελούν σε διαρκή κίνδυνο αποκλεισμού. Για τους αδύναμους και τις μειοψηφίες».

Απευθυνόμενος στη ΝΔ, την κάλεσε να απαντήσει ευθέως εάν θα υποστηρίξει «την πολιτική και νομική τομή που θεμελιώνεται στα ιδρυτικά νομικά κείμενα του σύγχρονου κόσμου αλλά και στο άρθρο 2 του Συντάγματος για την προστασία της αξίας του ανθρώπου καθώς και στις αρχές της ισότητας και της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας». 

«Ή θα στρίψετε δια της τροπολογίας και της κατάθεσης άλλων νόμων;»,σχολίασε, προσθέτοντας ότι ο φιλελευθερισμός (της ΝΔ) δεν μπορεί να είναι α λα καρτ. Επισήμανε ότι ήταν ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης που πριν λίγες εβδομάδες μετά από συνάντηση με την ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα, είχε δεσμευτεί ότι θα στηρίξει και θα ψηφίσει επί της αρχής, τη νομοθετική πρωτοβουλία της κυβέρνησης. «Τι έγινε ξαφνικά και άλλαξε γνώμη; Δεν τον άφησε ο κ. Γεωργιάδης κι εσείς κ. Βορίδη;», είπε ο πρωθυπουργός. Σχολίασε επιπλέον ότι ο πρόεδρος της ΝΔ για να «χρυσώσει το χάπι», σήμερα το πρωί, έσπευσε να πάρει το χαρτοφυλάκιο της Άμυνας από τον κ. Γεωργιάδη, για να τονίσει ότι πάντως δεν του χρειάζεται αυτό το χαρτοφυλάκιο, καθώς, όπως είπε, έχει το χαρτοφυλάκιο του καθορισμού της γραμμής και της πολιτικής της ΝΔ.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας για τη στάση της ΔΗ.ΣΥ. και του Ποταμιού ως προς το νομοσχέδιο, είπε ότι χαίρεται ειλικρινά που δεν ακολουθούν τη ΝΔ «οι συνήθεις σύμμαχοί σας, από το χώρο του κέντρου και της κεντροαριστεράς» και πως θα πρέπει κάποια στιγμή το ΠΑΣΟΚ να παραδεχτεί ότι αυτή η κυβέρνηση έχει κάνει πράξη μια σειρά από σημαντικές και δύσκολές προοδευτικές τομές.

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι τα βήματα που πρέπει να γίνουν στον τομέα των δικαιωμάτων, είναι ακόμα πολλά, «όμως σήμερα, μπορούμε τόσο εμείς όσο και οι άνθρωποι που βίωσαν τις συνέπειες ενός αναχρονιστικού παραλογισμού, και βρίσκονται σήμερα σε αυτή την αίθουσα, να αισθανόμαστε χαρά και ελπίδα. Να αισθανόμαστε, ελπίδα και δικαίωση που για κάποιους, όπως οι εκπρόσωποι της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, έρχεται μετά από δύσκολους αγώνες πολλών δεκαετιών». Ο κ. Τσίπρας είπε ότι καμία προοδευτική τομή δεν γίνεται εύκολα, «αλλά έρχεται κάποια στιγμή το πλήρωμα του χρόνου, η ώρα της δικαίωσης».

Πολιτική
3

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ενδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ

Πολιτική / Ενδοοικογενειακή βία: Προς ψήφιση εντός της εβδομάδας το νομοσχέδιο για την ενσωμάτωση οδηγίας της ΕΕ

Για ουσιαστική παρέμβαση της κυβέρνησης που απαντά σε υπαρκτές ανάγκες της κοινωνίας έκανε λόγο ο εισηγητής της πλειοψηφίας - Οι θέσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Ίσες ευκαιρίες σε παιδιά από περιοχές με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα

Πολιτική / Μητσοτάκης για τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία: Ίσες ευκαιρίες σε παιδιά από περιοχές με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα

«Για το Ίδρυμα Ωνάση, η ισότιμη πρόσβαση στη σύγχρονη εκπαίδευση και στην καινοτομία αποτελεί προτεραιότητα», δήλωσε ο πρόεδρος, Αντώνης Παπαδημητρίου
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
παντως αν το δει κανεις φιλελευθερα, μιας και ειναι λεξη του συρμου, τι δουλεια εχεις το κρατος να κανει διαφοροποιησεις στους ανθρωπους αναλογα με το φυλο τους; τι να εισαι γυναικα τι αντρας; ποια η διαφορα και γιατι θα επρεπε να τους χαρακτηρίζει;τα δικαιωματα και οι υποχρεωσεις πρεπει να ειναι ιδιες. οσο για το ευαισθητο πραγματι θεμα της υιοθεσιας: αν δεν ειμαστε σε καποιο απο τους κοσμους του Ουελμπεκ, μια ειναι η απαραιτητη προυποθεση για την αναπαραγωγή να υπαρχει κάποια μητερα. αν ειναι straight, λεσβια, μονή, ζευγάρι, ή οτιδηποτε μπορεί να αλλάζει αλλα η προυποθεση της μητέρας δεν αλλάζει. εκτος αν θελουμε να μετατρεψουμε τα παιδια σε καποιου είδους commodity.
Ω σε τι ωραίο, ιδανικό κόσμο ζεις! Πες μου ποιο ειναι αυτό το μέρος που δεν υπάρχουν διακρίσεις λόγω φύλου για να έρθω κι εγώ! Το πρόβλημα υφίσταται: οι τρανς στερούνται βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Τι θα κάνουμε για αυτό; Ευχολόγια;
ποια ανθρωπινα δικαιωματα στερουνται στην Ελλαδα, με καθε σεβασμο το λεω; ναι υπαρχει δυστυχωες bullying, διακρισεις κλπ (οπως σε πολλες ομαδες) αλλα η γαιδουρια του καθενος και η ελλειψη τροπων δεν ειναι ανθρωπινο δικαιωμα που παρεχει η πολιτεια.Αυτο ισα ισα που λεω ειναι οτι το φυλο δεν μπορει να ειναι πηγη διαφοροποιησεις συμπεριφορας της πολιτειας εναντι των πολιτων. Δεν θα επρεπε να εχει καν σημασια. Δυστυχως πολλοι αλλοι συνανθρωποι μας στερουνται βασικων ανθρωπινων δικαιωματων, δοκιμασε να εισαι ΑΜΕΑ και να πας βολτα σε πεζοδρομιο στην Αθηνα πχ.Δεν θυμαμαι στρατοπεδα συγκεντρωσης απαγορευση πολιτικων δικαιωματων και εγκλεισμους σε φυλακες τελευταια φορα;μηπως να ΜΗΝ ειμαστε τοσο sensationalists για μια φορα;