Την ανάγκη να υπάρξει στενή συνεργασία πολιτικής και τραπεζών σε αυτή τη φάση αλλά και προστασία των αδύναμων, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη διάρκεια της συνάντησης με τον προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, στο Μέγαρο Μαξίμου.
«Θα διαπιστώσατε και μόνοι σας ότι όλα τα μηνύματα είναι θετικά, τα δεκαετή ελληνικά ομόλογα έσπασαν το φράγμα του 4% και αυτό σηματοδοτεί την επιστροφή σε συνθήκες προ κρίσης. Είναι ώρα να βάλουμε πλάτη όλοι, ώστε αυτό το καλό κλίμα (στην οικονομία) να μεταφραστεί -πέρα από τους αριθμούς και τις στατιστικές- και σε πραγματική αίσθηση στην κοινωνία και ιδίως στους πιο αδύναμους και ευάλωτους και στη μεσαία τάξη» είπε ο πρωθυπουργός.
«Ο ρόλος των τραπεζών είναι κρίσιμος, υπό αυτή την έννοια, είναι κρίσιμο να ακουμπήσετε στη θετική πορεία της οικονομίας και να ξεπεράσουμε μαζί τα τελευταία εμπόδια. Πρέπει το ταχύτερο δυνατόν να αποκατασταθεί η ρευστότητα, στην οικονομία, στις υγιείς επιχειρήσεις και να υπάρξει δυνατότητα στήριξης των νοικοκυριών. Χρειάζεται με τρόπο υπεύθυνο και αποτελεσματικό να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.
Πρέπει να γίνει προσπάθεια να ενημερώσουμε την κοινωνία για το τι ακριβώς κάνουμε και να σταματήσει η διασπορά των ψευδών ειδήσεων. Διότι αυτή τη στιγμή υφιστάμεθα αυτή την αδυναμία εκπλήρωσης ενός ρόλου των τραπεζών, κρίσιμου για την οικονομία, εξαιτίας του γεγονότος ότι μεγαλοοφειλέτες και μεγαλομπαταχτζήδες έχουν καταφέρει να χρεοκοπήσουν τις επιχειρήσεις τους, όντας οι ίδιοι πλούσιοι και βγάζοντας τα χρήματά τους στο εξωτερικό, μη πληρώνοντας τα χρέη στις τράπεζες» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός για να προσθέσει: «Αυτό εμποδίζει π.χ. ένα νέο ζευγάρι να οραματιστεί ένα μέλλον, να στήσει τη ζωή του, γιατί οι τράπεζες δεν ανταπεξέρχονται σε αυτόν τον ρόλο και αυτό πρέπει να σταματήσει».
«Θέλω να σας ζητήσω» είπε ο πρωθυπουργός «να δώσετε προτεραιότητα σε αυτές τις περιπτώσεις, να βγάλετε από τα συρτάρια τους μεγαλομπαταχζήδες που προκαλούν το περί δικαίου αίσθημα, να βοηθήσετε να σταματήσει η διαρροή ψευδών ειδήσεων ότι κινδυνεύει η πρώτη κατοικία. Γιατί και θετικά προστατεύεται και όλα όσα έχουν συμφωνηθεί -και εσείς έχετε αποφασίσει- διαμορφώνουν ένα πλέγμα που δεν προκαλεί αστάθεια και ανησυχία». Και να δημιουργηθεί η ελπίδα ότι θα αρθεί και το τελευταίο εμπόδιο για να βγούμε από την κρίση που είναι η αποκατάσταση του ρόλου των τραπεζών, με όρους δικαιοσύνης, υπευθυνότητας και αποτελεσματικότητας, όπως ανέφερε.
Το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε, κατέληξε, απευθυνόμενος στους Έλληνες τραπεζίτες, ο πρωθυπουργός, «είναι να συνεργαστούμε στενά. Να συγκροτήσουμε ένα παρατηρητήριο, ώστε να έχουμε πλήρη εικόνα για το ποιες υποθέσεις είναι σε προτεραιότητα.
Είμαστε αποφασισμένοι να συγκρουστούμε με το φαινόμενο των μεγαλοοφειλετών που προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα και ταυτόχρονα να κάνουμε ότι είναι δυνατό προκειμένου η οικονομία να ανακάμψει μέσα από την αποκατάσταση του πραγματικού ρόλου των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων. Είμαι βέβαιος ότι πρώτοι εσείς θα σπεύσετε να αποκαταστήσετε την πραγματικότητα όσο αφορά την ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τι πραγματικά θέλουμε να κάνουμε και τι πραγματικά συμβαίνει».