Μήνυμα προς τους δανειστές ότι η σύγκρουση μεταξύ Ευρωπαίων και ΔΝΤ για το ελληνικό χρέος στερεί πολύτιμο χρόνο για την οικονομία μας, στέλνει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στους δανειστές, με άρθρο του στην εφημερίδα Wall Street Journal, κάνοντας λόγο για «γεγονός που θα μπορούσε να καθυστερήσει την πολυαναμενόμενη επιστροφή στην ανάπτυξη».
Η Ελλάδα δεσμεύεται να τηρήσει τις υποχρεώσεις της έναντι των πιστωτών της παρά το πολιτικό κόστος, αλλά «ο ασφαλέστερος δρόμος προς αυτόν τον στόχο είναι να προωθηθεί η ανάπτυξη και να τερματιστούν οι τιμωρητικές προσεγγίσεις του παρελθόντος» επισημαίνει.
«Είμαστε έτοιμοι να εισέλθουμε σε πορεία ανάπτυξης» προσθέτει ο πρωθυπουργός, για να υπογραμμίζει πως έπειτα από επτά χρόνια που η χώρα «ανέλαβε την εμπροσθοβαρή δημοσιονομική εξυγίανση και τις βαθιές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς», έχει πλέον εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της «παρά το τεράστιο κοινωνικό και οικονομικό κόστος τριών διαδοχικών πακέτων προσαρμογής».
Επισημαίνει ότι η Ελλάδα υπερέβη τις επιδόσεις της, πράγμα που αναγνωρίζει και το ΔΝΤ, αναθεωρώντας τις προβλέψεις του για το πρωτογενές πλεόνασμα στο 3,3% από το 0,1% του ΑΕΠ το 2016 και στο 1,8% από 0,7% του ΑΕΠ το 2017, και παράλληλα υπενθυμίζει ότι ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη θέση στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις για το 2015.
Σχετικά με το ελληνικό χρέος τονίζει ότι «είναι ζωτικής σημασίας να προχωρήσουμε σε αποφασιστικά βήματα, με τρόπο που να μην δημιουργείται οικονομικό κόστος στους φορολογουμένους της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
«Οι τεχνικές λύσεις, που καθιστούν αυτή την πολιτική βιώσιμη, υπάρχουν», λέει και και συμπληρώνει πως με την έγκαιρη εξειδίκευση των μεσοπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα μπορούσε να επιτραπεί η «ένταξη ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ανοίγοντας τον δρόμο για την επιστροφή μας στις αγορές και σηματοδοτώντας στη διεθνή επενδυτική κοινότητα ότι η ελληνική οικονομία επιστρέφει στην ομαλότητα».
«Η Ελλάδα δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση -είναι η σκηνή, όπου όλα τα υποβόσκοντα προβλήματα της Ευρώπης έχουν βγει στην επιφάνεια» επισημαίνει και θυμίζει ότι οι συνέπειες μιας παρατεταμένης οικονομικής κρίσης και η προσφυγική κρίση ήταν προκλήσεις που τροφοδότησαν έναν αυξανόμενο ευρωσκεπτικισμό και δημιούργησαν υπαρξιακούς κινδύνους για το ευρωπαϊκό εγχείρημα. «Οι πατερναλιστικές, τεχνοκρατικές και ελιτίστικες προσεγγίσεις δεν μπορούν να είναι η απάντηση στην άνοδο της Ακροδεξιάς» υποστηρίζει ο Αλέξης Τσίπρας και καταλήγει: «Μόνο εάν εμβαθύνουμε τη δημοκρατία και αγκαλιάσουμε την αλληλεγγύη, μπορούμε να προσφέρουμε ελπίδα στο ευρωπαϊκό όραμα σε αυτούς τους ταραχώδεις καιρούς. Το έχουμε κάνει στο παρελθόν και μπορούμε να το κάνουμε και πάλι».
σχόλια