Υπερψηφίστηκε την Τρίτη από την ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας για την κατάργηση του μέτρου περικοπής των συντάξεων.
Το μέτρο θα έχει ισχύ από την 1/1/2019 και το επίμαχο άρθρο 1 του νομοσχεδίου, στήριξε σύσσωμη και η αντιπολίτευση, εξαπολύοντας, ωστόσο, ομαδικά πυρά κατά της κυβέρνησης για εμπαιγμό των συνταξιούχων μέσω της κατάργησης ενός αχρείαστου μέτρου που η ίδια είχε ψηφίσει δύο φορές κι ενώ όπως τόνισαν αφήνει στο απυρόβλητο τις υπόλοιπες περικοπές μοιράζοντας ταυτόχρονα «αντίδωρα».
Κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια, η πολιτική αντιπαράθεση επικεντρώθηκε σε μεγάλο βαθμό στη Συμφωνία των Πρεσπών στη σκιά των αλλεπάλληλων εμπρηστικών δηλώσεων του Ζόραν Ζάεφ και με την κύρωσή της από την ελληνική Βουλή να μοιάζει προσώρας με δισεπίλυτο παζλ.
Μεγάλη ένταση δημιουργήθηκε στη συζήτηση για το θέμα μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Κυριάκου Μητσοτάκη, με αφορμή την κατηγορία του προέδρου της ΝΔ ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση αντάλλαξαν το Σκοπιανό με τις συντάξεις.
Η εν λόγω κατηγορία εξόργισε τον Αλέξη Τσίπρα, που αντεπιτέθηκε με δριμύτητα κατηγορώντας τον πρόεδρο της ΝΔ για υιοθέτηση ακραίας ρητορικής και προκαλώντας τον να άρει τη θετική του ψήφο στο νομοσχέδιο για τις συντάξεις αν θεωρεί πως είναι προϊόν συναλλαγής.
«Όλοι οι πολίτες λένε ότι ανταλλάξατε το Σκοπιανό με τις μειώσεις των συντάξεων. Ένα μέτρο που δεν έπρεπε να έχετε ψηφίσει με μια μείζονα εθνική υποχώρηση. Αυτό ήταν το εισιτήριο με το οποίο ταξιδέψατε από τις Πρέσπες στην Ιθάκη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, προκαλώντας την οργή του κ. Τσίπρα.
«Έχω βγει από τα ρούχα μου, γιατί δεν περίμενα να χρησιμοποιήσετε εσείς την καφενειακού τύπου ρητορική του κ. Γεωργιάδη ότι αυτή η κυβέρνηση ξεπουλάει τη Μακεδονία. Είναι ντροπή! Σας καλώ να άρετε την ψήφο σας από τη μη περικοπή συντάξεων αν θεωρείτε ότι είναι προϊόν συναλλαγής σε ένα τόσο κρίσιμο θέμα. Δεν σας επιτρέπω να μας αποκαλείτε προδότες», αντέτεινε ο πρωθυπουργός χτυπώντας το χέρι στο έδρανο.
Στα ενδιαφέροντα σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών καταγράφηκε και η τοποθέτηση του κυβερνητικού εταίρου των ΑΝΕΛ, Πάνου Καμμένου, ο οποίος χαρακτήρισε μεν εκ νέου «νεκρή» τη συμφωνία μετά τις δηλώσεις Ζάεφ, αλλά ξεκαθάρισε ότι αν έρθει προς κύρωση στην Ελληνική Βουλή οι ΑΝΕΛ θα αποχωρήσουν από την κυβέρνηση και την κυβερνητική πλειοψηφία, ανοίγοντας έτσι θέμα απώλειας της δεδηλωμένης.
Αίσθηση, δε, και ερμηνείες περί πιθανού παραθύρου για ενδεχόμενο στήριξης πρότασης δυσπιστίας της ΝΔ κατά της κυβέρνησης, άνοιξε και με την πρόκληση του κ. Καμμένου προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη να δεσμευτεί δημοσίως για την κατάργηση της συμφωνίας ως κυβέρνηση εφόσον ψηφιστεί και ταυτόχρονα για την απόρριψη οποιασδήποτε λύσης με τη συμπερίληψη του όρου Μακεδονία.
Το κλίμα ήταν βαρύ και στην αντιπαράθεση Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη για το νομοσχέδιο που αφορά στην κατάργηση περικοπής των συντάξεων και τις τροπολογίες με τα περίφημα αντίμετρα.
«Ύβρις απέναντι στην κοινωνία όσα λέτε περί παροχολογίας. Δεν είναι δώρα αυτά, είναι αναγκαίες ανάσες. Δεν κάνουμε παροχές, αποκαθιστούμε τις αδικίες που γέννησε η πρωτόγνωρη λιτότητα επί των ημερών σας», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
«Οι συνταξιούχοι γνωρίζουν. Πόσα τους έχετε πάρει από την άλλη τσέπη κι έρχεστε εδώ να το παίξετε Άγιος Βασίλης; Από πού προέρχονται τα λίγα αντίδωρα που μοιράζετε; Ψίχουλα από τα καρβέλια που έχετε πάρει. Υποδύεστε τον γαλαντόμο και τον κουβαρντά με τα λεφτά των άλλων», απάντησε ο κ. Μητσοτάκης.
Η παρατεταμένη κόντρα μεταξύ Αλέξη Τσίπρα και Κυριάκου Μητσοτάκη, πάντως, πυροδότησε για μία ακόμα φορά την έντονη αντίδραση των κομμάτων της ελάσσονος αντιπολίτευσης - ιδίως ΚΚΕ και ΔΗΣΥ - αλλά και του Πάνου Καμμένου, που κατήγγειλαν καταστρατήγηση του Κανονισμού της Βουλής.
Με πληροφορίες από τον ΣΚΑΪ
σχόλια