Η Βουλή κατά πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα να στηθεί μια κάλπη, ενώ προηγήθηκε ψηφοφορία δια εγέρσεως.
Στοιχεία για την κοινοβουλευτική πρακτική σε περιπτώσεις ψηφοφοριών στο παρελθόν για τη συγκρότηση ειδικών επιτροπών προκαταρκτικής εξέτασης, είχε παρουσιάσει νωρίτερα στην Ολομέλεια, η αντιπρόεδρος της Βουλής Τασία Χριστοδουλοπούλου. Το 2011 για πρόταση συγκρότησης ειδικής επιτροπής για τους κ.κ. Χρήστο Μαρκογιαννάκη και Γιώργο Αλογοσκούφη για απιστία είχαν στηθεί δύο κάλπες. Στην υπόθεση Βατοπεδίου είχαν στηθεί έξι κάλπες, ενώ για τη λίστα Λαγκάρντ είχαν στηθεί τέσσερις κάλπες.
Η κ. Χριστοδουλοπούλου κάλεσε την Ολομέλεια να λάβει υπόψη το κοινοβουλευτικό προηγούμενο ενώ απέρριψε τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης για το πώς έχει συνταχθεί η πρόταση και για το ότι πρέπει να αποφασιστεί, με μια κάλπη, μόνο η συγκρότηση επιτροπής.
Ακόμη, είπε ότι σύμφωνα με το άρθρο 86 του Συντάγματος η πρόταση για σύσταση ειδικής επιτροπής και η πρόταση για δίωξη ταυτίζονται και συνεπώς «δεν είναι βεγγέρα» η επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης, διότι έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο. Επικαλέστηκε και τον Κανονισμό της Βουλής που αναφέρει ότι η πρόταση για άσκηση δίωξης πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια τις πράξεις ή τις παραλείψεις, και τόνισε ότι η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχει στηριχθεί στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως στο οποίο έχει δέκα πολιτικά πρόσωπα και περιλαμβάνει και τις πράξεις που πρέπει να ερευνηθούν.
Στο μεταξύ, θέμα συγκάλυψης πιθανών ευθυνών του Παναγιώτη Κουρουμπλή στην υπόθεση Novartis έθεσαν η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και το Ποτάμι στην έναρξη της συζήτησης στη Βουλή.
Μεταξύ άλλων, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Νίκος Δένδιας, κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι προωθώντας μοντέλο δέκα καλπών εμποδίζει εσκεμμένα τη διεύρυνση της έρευνας σε άλλα πολιτικά πρόσωπα, ενώ έκανε λόγο για απόπειρα «αμνήστευσης» και «προστασίας» του πρώην υπουργού Υγείας. Υποστήριξε πως η λύση της μίας κάλπης θα οδηγήσει στη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής η οποία θα εξετάσει την ουσία της υπόθεσης Novartis, χωρίς να περιορίζεται στα 10 πολιτικά πρόσωπα στα οποία έχουν αναφερθεί οι προστατευόμενοι μάρτυρες.
Σχετικά με τον κ. Κουρουμπλή, η αντιπρόεδρος της Βουλής επισήμανε πως αν κάποιοι βουλευτές -τουλάχιστον 30 βουλευτές- ήθελαν να ερευνηθούν τυχόν ευθύνες του, θα έπρεπε να την είχαν υποβάλει αντί να κατηγορούν την κυβερνητική πλειοψηφία, η οποία στηρίχθηκε ακριβώς στο διαβιβαστικό της εισαγγελέως διαφθοράς.
σχόλια