Συνέντευξη με έναν πρωταθλητή της ελεύθερης κατάδυσης: Νιώθω σαν πρωταγωνιστής στο Απέραντο Γαλάζιο

Συνέντευξη με έναν πρωταθλητή της ελεύθερης κατάδυσης: Νιώθω σαν πρωταγωνιστής στο Απέραντο Γαλάζιο Facebook Twitter
ΑΠΕ
0

Ο Γιάννης Κοθωνίδης ανήκει στην ελίτ των Ελλήνων αθλητών της ελεύθερης κατάδυσης και είναι κάτοχος του Πανελλήνιου ρεκόρ σε δύο αγωνίσματα.

Τον συναντήσαμε στα μαγικά νερά της Αμοργού, στο 2ο διεθνές τουρνουά Authentic Big Blue, μια διοργάνωση που δίνει την ευκαιρία στους κορυφαίους δύτες του κόσμου να συναντώνται κάθε χρόνο στο νησί που πριν 30 χρόνια γυρίστηκε η ταινία σταθμός για το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης " Grand Bleu", να καταδύονται στο «Απέραντο Γαλάζιο».

«Εδώ μας δίνεται η ευκαιρία να νιώθουμε σαν τους πρωταγωνιστές της ταινίας,» δηλώνει ο Γιάννης Κοθωνίδης στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Ένα χρόνο πριν, στο 1ο Authentic Big Blue, κατέρριψε το πανελλήνιο ρεκόρ που κατείχε ο προπονητής του, Γιώργος Σακκάς στα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα κατά ένα μέτρο (66), ενώ φέτος στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ελεύθερης κατάδυσης στην Καλαμάτα το βελτίωσε φτάνοντας σε βάθος 68 μέτρων με μία ανάσα!

Ο Γιάννης Κοθωνίδης είναι εξαιρετικός και στα αγωνίσματα της πισίνας, καθώς κατέχει το πανελλήνιο ρεκόρ στη δυναμική άπνοια χωρίς πέδιλα (205μ.) και τη δεύτερη επίδοση στην Ελλάδα στη δυναμική άπνοια με μονοπέδιλο (275μ.). Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Βελιγράδι, έκανε τη μεγαλύτερη επίδοση στο αγώνισμα με μονοπέδιλο που ήταν 293 μέτρα και θα ήταν προσωπικό ρεκόρ (300μ. το παγκόσμιο ρεκόρ), αλλά ένα λάθος στο πρωτόκολλο ήταν η αιτία να τον ακυρώσουν.

Ο Γιάννης ζει πλέον στην Αθήνα, εργάζεται ως φυσικοθεραπευτής και παράλληλα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό του στην καρδιακή αποκατάσταση, τομέας αποκατάστασης για άτομα που έχουν χρόνια καρδιοαγγειακά νοσήματα, στην Ιατρική του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Προπονείται στα δημοτικά κολυμβητήρια του Αλίμου και της Καλλιθέας έξι φορές την εβδομάδα για διάστημα 2 ωρών, ενώ όταν ο καιρός το επιτρέπει προπονείται και στη θάλασσα.

Γιάννη, τι σημαίνει για έναν ελεύθερο δύτη η παρουσία στο " Authentic Big Blue" της Αμοργού;
Είναι πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με κάποιον άλλον αγώνα ελεύθερης κατάδυσης διότι διεξάγεται εδώ που γυρίστηκε πριν 30 χρόνια η ταινία " Απέραντο Γαλάζιο", μια ταινία που κάθε δύτης έχει δει. Η συμμετοχή σου εδώ σου ξυπνά συναισθήματα που είχες όταν είδες την ταινία κι αυτό είναι πολύ όμορφο. Παράλληλα, θα έλεγα ότι ερχόμαστε εδώ οι δύτες από όλον τον κόσμο περισσότερο για να ζήσουμε αυτή τη μοναδική εμπειρία παρά για να πετύχουμε κάποιο τρελό νούμερο σε επίδοση. Εδώ μας δίνεται η ευκαιρία να νιώθουμε σαν τους πρωταγωνιστές της ταινίας.

Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με την ελεύθερη κατάδυση;
Ήμουν αθλητής της κολύμβησης και όταν πήρα την απόφαση να σταματήσω, ήθελα να συνεχίσω να είμαι στο υγρό στοιχείο, αλλά και να συμμετέχω σε αγώνες γιατί μου αρέσει ο συναγωνισμός. Ήξερα για το άθλημα της ελεύθερης κατάδυσης κι όταν πήγα ως φοιτητής στη Θεσσαλονίκη, υπήρχε σύλλογος και έτσι ξεκίνησα στο 3ο και 4ο έτος των σπουδών μου. Μετά επέστρεψα στην πόλη μου, την Καβάλα κι εκείνο το χρονικό σημείο, δηλαδή το 2016, ξεκίνησα και τη συνεργασία μου με τον προπονητή μου, Γιώργο Σακκά.

Γιατί επέλεξες για προπονητή σου τον Γιώργο Σακκά;
Τον Γιώργο τον ήξερα ως αθλητή της ελεύθερης κατάδυσης ήδη, αλλά και ως επιστήμονα, καθώς τα επιστημονικά μας πεδία είναι κοντά. Με ενδιέφερε ο τομέας με τον οποία ασχολείται. Χρησιμοποιεί την άσκηση ως θεραπεία για διάφορους κλινικούς πληθυσμούς. Τον θαύμαζα, λοιπόν και όταν πήρε την απόφαση να ακολουθήσει τη δική του προπονητική σχολή, ήμουν από τους πρώτους που του έστειλα μήνυμα και του είπα πως θα ήθελα να με αναλάβει.

Πόσα χρόνια ασχολείσαι συνολικά με την ελεύθερη κατάδυση;

Ο Γιώργος με προπονεί τα τελευταία τρία χρόνια,ενώ πριν έκανα προπόνηση για δύο χρόνια στο σύλλογο ελεύθερης κατάδυσης Θεσσαλονίκης, με τα παιδιά του οποίου διατηρώ πάρα πολύ καλές σχέσεις ακόμη γιατί είναι οι πρώτοι που με έβαλαν στο άθλημα. Ασχολούμαι δηλαδή 5 χρόνια.

Και μέσα σε μόλις 5 χρόνια κατάφερες να «σπάσεις» το πανελλήνιο ρεκόρ του προπονητή σου, Γιώργου Σακκά, στα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα;

Ναι! (γελάει). Και δεν είναι μόνο στη θάλασσα, αλλά στην πισίνα που με έχει βοηθήσει ο Γιώργος να έχω ιδιαίτερες επιτυχίες. Μάλιστα επειδή, λόγω ευκολίας, ασχολούμαι πιο πολύ με τα αγωνίσματα πισίνας, δηλαδή τη δυναμική άπνοια (σ.σ. πόσα μέτρα θα αντέξει χωρίς ανάσα κολυμπώντας χωρίς πέδιλα κατά μήκος της πισίνας), με έχει βοηθήσει ο Γιώργος κι έχω φτάσει να κυνηγάω παγκόσμια ρεκόρ.

Στο πρόσφατο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα που διεξήχθη στο Βελιγράδι πήρα μια τέταρτη θέση στο αγώνισμα χωρίς πέδιλα και παρ' ολίγον πρώτη θέση στο αγώνισμα με μονοπέδιλο. Έκανα τη μεγαλύτερη επίδοση που ήταν 293 μέτρα, θα ήταν προσωπικό ρεκόρ και 7 μέτρα μακριά από το παγκόσμιο ρεκόρ (300μ.), αλλά ένα λάθος στο πρωτόκολλο ήταν η αιτία να με ακυρώσουν. Υπάρχουν αυστηρά πρωτόκολλά στο άθλημά μας, ένα από τα οποία είναι να δώσεις το σήμα ΟΚ. Αυτό το έκανα διπλή φορά και ήταν η αιτία να με ακυρώσουν. Παρ' όλα αυτά είμαι πολύ ευχαριστημένος με την παρουσία μου εκεί και γενικά με το πώς έχει κυλήσει η πορεία μου μέχρι τώρα».

Πέρυσι στο 1ο Authentic Big Blue καταδύθηκες στα 66 μέτρα, παίρνοντας το πανελλήνιο ρεκόρ από τον προπονητή σου, Γιώργο Σακκά. Στο Πανελλήνιο της Καλαμάτας το βελτίωσες περισσότερο (68μ.). Θα ξεπεράσεις τα 70μ. τώρα στο 2ο Authentic Big Blue;
Ευελπιστούμε πως θα περάσω τα 70 μέτρα στα σταθερά βάρη χωρίς πέδιλα. Λόγω της δυσκολίας από άποψη καιρικών συνθηκών τώρα στην Αμοργό, δεν έχω καταφέρει ακόμη να κατέβω κάτω από τα 70 μέτρα. Είχα δηλώσει 71 μέτρα, αλλά λόγω αδυναμίας χαλάρωσης έστριψα νωρίτερα τη βουτιά μου για να είμαι ασφαλής. Θα δούμε μέχρι την ολοκλήρωση της διοργάνωσης.

Έχεις υποβληθεί σε ύπνωση ποτέ, μία μέθοδο που χρησιμοποιεί ο Γιώργος Σακκάς για να ξεπερνούν τις φοβίες τους οι ελεύθεροι δύτες, όταν βυθίζονται στο απέραντο γαλάζιο;
Μου έχει μιλήσει για την ύπνωση ο προπονητής μου, αλλά ακόμη δεν έχουμε προλάβει να μου κάνει κάποια συνεδρία. Ενδιαφέρομαι πολύ γιατί θεωρώ πως στο σωματικό κομμάτι έχουμε φτάσει σε κάποιο όριο και ίσως το ψυχολογικό και το εγκεφαλικό να είναι αυτό που πρέπει να δουλέψουμε από εδώ και πέρα.

Γιάννη, τι σου δίνει αυτό το άθλημα;
Αυτό το άθλημα μου καλύπτει δύο πτυχές του χαρακτήρα μου που είναι και σε αντίθεση η μία με την άλλη. Από τη μία με φέρνει σε επαφή με το υγρό στοιχείο, είτε αυτό είναι πισίνα είτε είναι θάλασσα. Μάλιστα στη θάλασσα με φέρνει σε επαφή με τη φύση και με κάνει να χαλαρώνω και να απολαμβάνω το βυθό και γενικά τον υποθαλάσσιο κόσμο που τον λατρεύω από παιδί. Αυτό είναι κάτι που μου προσφέρει αρμονία. Από την άλλη επειδή συμμετέχω σε αγώνες και προπονούμαι καθημερινά μου καλύπτει και το στοιχείο του χαρακτήρα μου που αφορά τον συναγωνισμό και την ανάγκη για διάκριση. Αυτά λίγο συγκρούονται μεταξύ τους, προσπαθώ όμως να τα έχω σε ισορροπία. Η ελεύθερη κατάδυση τα ικανοποιεί και τα δύο».

Γιατί θα πρότεινες την ενασχόληση με την ελεύθερη κατάδυση;
Θα το σύστηνα ανεπιφύλακτα σε οποιονδήποτε, είτε είναι είναι νέος είτε είναι μεγάλος σε ηλικία, είτε διαθέτει καλή φυσική κατάσταση είτε όχι γιατί ανακαλύπτεις με τον πιο φυσικό τρόπο το υποθαλάσσιο περιβάλλον. Είναι ένας τρόπος να δεις και λίγο μέσα σου, να ανακαλύψεις τις πτυχές του χαρακτήρα σου που νόμιζες πως δεν είχες.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι Μπόστον Σέλτικς έσπασαν το ΝΒΑ;

Αθλητισμός / Οι Μπόστον Σέλτικς «διαλύουν» το ΝΒΑ με την απλή μέθοδο των τριών πόντων

Την περασμένη σεζόν, οι Σέλτικς σούταραν τα περισσότερα τρίποντα από κάθε άλλη ομάδα του πρωταθλήματος στο δρόμο προς το πρωτάθλημα. Αυτή τη σεζόν, έδειξαν ότι αυτό ήταν μόνο η αρχή
LIFO NEWSROOM
Διακοπές ρεύματος σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες 13 περιοχές της Αττικής

Αθλητισμός / Διακοπές ρεύματος σήμερα στην Αθήνα και σε άλλες 13 περιοχές της Αττικής

Οι διακοπές ρεύματος αναμένεται να επηρεάσουν διάφορους δήμους, ενώ σε κάποιες περιοχές, όπως στη Ραφήνα, την Αθήνα, τον Βύρωνα και τη Βάρη, θα εκτελούνται παράλληλα εργασίες στις οδικές υποδομές
LIFO NEWSROOM
Ποια ειναι η Αϊτάνα Μπονματί που κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Χρυσή Μπάλα

Αθλητισμός / Ποια ειναι η Αϊτάνα Μπονματί που κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά τη Χρυσή Μπάλα

Η Μπονματί δεν έχει μόνο κατακτήσει τίτλους με την ομάδα της, αλλά προωθεί και την ψυχική υγεία, τον αθλητισμό και την κοινωνική ευαισθησία, διατηρώντας τη δική της θέση ως ενεργή ακτιβίστρια υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της καταλανικής γλώσσας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ