Τρεις ακτιβιστές έκαναν διαμαρτυρία για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της τελετής αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες του 2022 που θα φιλοξενηθούν στο Πεκίνο.
Κρατώντας μία σημαία του Θιβέτ και ένα πανό που έγραφε «Όχι αγώνες γενοκτονίας», οι ακτιβιστές μπήκαν στον αρχαιολογικό χώρο και επιχείρησαν να πλησιάσουν τον ναό της Ήρας, όπου γινόταν η τελετή αφής της φλόγας.
Αστυνομικοί τους ακινητοποίησαν και τους συνέλαβαν. Νωρίτερα, άλλα άτομα που έκαναν διαμαρτυρία συνελήφθησαν από την αστυνομία προτού φτάσουν στον αρχαιολογικό χώρο, σύμφωνα με το Associated Press.
«Πώς μπορεί να επιτρέπεται στο Πεκίνο να φιλοξενήσει Ολυμπιακούς αγώνες δεδομένου ότι διαπράττουν γενοκτονία εις βάρος των Ουιγούρων», ανέφερε ένα από τα άτομα που μετείχαν στη διαμαρτυρία.
Παρά τις διεθνείς επικρίσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα στην Κίνα, η ΔΟΕ έχει αποφύγει να πάρει θέση για το θέμα λέγοντας ότι δεν εμπίπτει στη δικαιοδοσία της.
Ο Τόμας Μπαχ- που έδωσε το παρών στην τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, όπως και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου- στην ομιλία του τόνισε ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί ως πολιτικά ουδέτερο έδαφος.
«Μόνο αυτή η πολιτική ουδετερότητα διασφαλίζει ότι οι Ολυμπιακοί αγώνες μπορούν να είναι πάνω και πέρα από τις πολιτικές διαφορές που υπάρχουν στην εποχή μας. Οι Ολυμπιακοί αγώνες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις του κόσμου μας. Αλλά θέτουν παράδειγμα για έναν κόσμο όπου όλοι σέβονται τους ίδιους κανόνες και ο ένας τον άλλον», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΔΟΕ.
Με ανακοίνωσή τους, Θιβετιανοί ακτιβιστές κατηγόρησαν την Κίνα ότι επιχειρεί να «ξεπλύνει» μέσω του αθλητισμού το ιστορικό της σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, «με την αίγλη και την επίφαση ευυποληψίας που φέρνουν οι Ολυμπιακοί αγώνες».
Από την πλευρά της, σε ανακοίνωση για το συμβάν στην Αρχαία Ολυμπία, η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι αυτή η εκδήλωση «χρησιμοποιήθηκε» για άλλους σκοπούς.
«Η Αφή της Ολυμπιακής Φλόγας αντιπροσωπεύει 3.000 χρόνια ελληνικής ιστορίας και δέσμευση για την ειρήνη και τον διάλογο. Η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή σέβεται το ατομικό δικαίωμα της ελευθερίας της έκφρασης αλλά είναι απογοητευτικό που αυτή η παραδοσιακή πολιτιστική εκδήλωση "χρησιμοποιήθηκε" από μεμονωμένα άτομα για άλλους σκοπούς», ανέφερε η σχετική ανακοίνωση.