Αντώνης Τσαπατάκης: «Αυτό που με έχει μάθει η ζωή είναι η σημασία του ρήματος "ζω"»

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο «ασημένιος» Παραολυμπιονίκης του Παρισιού, ο αστυνομικός, ο συγγραφέας Facebook Twitter
Αντώνης Τσαπατάκης. Φωτ.: Νίκος Ζακυνθινάκης
0

Τεράστια επιτυχία για τα ελληνικά χρώματα και χτες στο Παρίσι, καθώς ο Αντώνης Τσαπατάκης, με χρόνο 1.36:16”, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στον τελικό της κολύμβησης στα 100μ. πρόσθιο ανδρών στους Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Ο Αντώνης Τσαπατάκης, που γεννήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 1988 στα Χανιά της Κρήτης, είναι ένας από τους πιο διακεκριμένους Έλληνες Ολυμπιονίκες των Παραολυμπιακών Αγώνων και παγκόσμιους πρωταθλητές στην κολύμβηση.

Αγωνιζόμενος κυρίως στην κατηγορία SB4 των 100 μέτρων πρόσθιο, ο Τσαπατάκης έχει διακριθεί για τη δύναμη, το πάθος και την αποφασιστικότητά του, στοιχεία που τον έχουν καταστήσει εμβληματική μορφή στον χώρο του αθλητισμού.

«Ο τροχός δεν γυρίζει. Εμείς τον γυρνάμε. Συνεπώς, η ικανότητά του να ανταποκρίνεται σε κάθε συνθήκη προς όφελός σου αποτελεί το κλειδί για την επιτυχία», έχει πει σε συνέντευξή του στη LiFO και τον Γιάννη Πανταζόπουλο. 

Αντώνης Τσαπατάκης: Τα πρώτα χρόνια και η επιστροφή στην πισίνα

Ο Αντώνης μεγάλωσε στα Χανιά, και από την ηλικία των πέντε ετών άρχισε να κολυμπά στην τοπική δημόσια πισίνα. Στα 12 του χρόνια εντάχθηκε στον Ναυτικό Όμιλο Χανίων ως αθλητής υδατοσφαίρισης, κερδίζοντας σημαντικές διακρίσεις τόσο στην κολύμβηση όσο και στο πόλο. Το 2005 έγινε δεκτός στη Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας, ενώ έναν χρόνο αργότερα, τον Δεκέμβριο του 2006, ένα σοβαρό ατύχημα με μοτοσικλέτα προκάλεσε την παράλυση των κάτω άκρων του.

Ο ίδιος αναφέρεται στη ζωή μετά το ατύχημα με λόγια που αναδεικνύουν τη φιλοσοφία του για τη ζωή: «Ξεκίνησα να μπαίνω στην πισίνα έναν χρόνο μετά το ατύχημα, το 2008. Αυτό που μου έδωσε δύναμη δεν ήταν άλλο από την απόφαση που πήρα ο ίδιος να συνεχίσω να ζω. Δεν είναι τόσο μεγάλη όσο το φαντάζεστε. Δεν θέλει τόσο πολλή δύναμη. Είναι απλώς μια επιλογή», είχε πει σε συνέντευξή του στη LiFO και τον M. Hulot.

Αντώνης Τσαπατάκης: Ο «ασημένιος» παραολυμπιονίκης του Παρισιού, ο αστυνομικός, ο συγγραφέας που εμπνέει Facebook Twitter
Αντώνης Τσαπατάκης. Φωτ.: Νίκος Ζακυνθινάκης

Η ανάγκη του για ανεξαρτησία και η αγάπη του για τον αθλητισμό τον οδήγησαν πίσω στην πισίνα. Μέσα σε λιγότερο από εννέα μήνες από το ατύχημα ξεκίνησε και πάλι την προπόνηση και το 2009 εντάχθηκε στον αθλητικό σύλλογο ατόμων με αναπηρία «Μεγαλόνησος».

Μια δύσκολη στιγμή και μια νέα αρχή στην καριέρα του

Το 2009, η υγειονομική επιτροπή της Ελληνικής Αστυνομίας έκρινε τον Αντώνιο Τσαπατάκη ανίκανο να συνεχίσει την υπηρεσία του στο Σώμα λόγω της κατάστασης της υγείας του. Ωστόσο, αυτή η δύσκολη απόφαση δεν τον σταμάτησε. Μετά από χρόνια αφοσίωσης και αγώνων, ο Τσαπατάκης ανακοίνωσε το 2022 μια σημαντική εξέλιξη στην επαγγελματική του ζωή: προήχθη σε αξιωματικό της ΕΛΑΣ, μια εξέλιξη που αποτέλεσε προσωπικό στοίχημα. 

Ο ίδιος είχε πει τότε: «Εσείς έχετε καταφέρει κάτι το οποίο δεν φανταστήκατε ποτέ; Εγώ σήμερα κατάφερα κάτι που δεν είχα τολμήσει καν να ονειρευτώ... Το 2009 η υγειονομική επιτροπή της ΕΛΑΣ με θεώρησε ανίκανο να συνεχίσω την υπηρεσία μου στο Σώμα. Σήμερα προήχθην σε αξιωματικό του Σώματος έπειτα από τη νίκη μου στους Παραολυμπιακούς του Τόκιο 2020. Τη μεγαλύτερη υπερηφάνεια όμως την ένιωσα για το γεγονός ότι κατάφερα, μέσω της αλλαγής του νομοσχεδίου που ζήτησα, να επαναπροσληφθούν άλλοι 14 συνάδελφοι που είχαν αποταχθεί για τον ίδιο λόγο». 

Διεθνής καριέρα και διακρίσεις

Η διεθνής καριέρα του Τσαπατάκη ξεκίνησε το 2009, όταν κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα IPC στην Ισλανδία. Από τότε, έχει λάβει μέρος σε πολλούς διεθνείς διαγωνισμούς, κερδίζοντας περισσότερα από 20 μετάλλια (χρυσά, ασημένια και χάλκινα), ενώ κατέχει δύο εθνικά ρεκόρ.

Στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου το 2012 και του Ρίο το 2016, ο Τσαπατάκης κατέκτησε την τέταρτη θέση στα 100μ. πρόσθιο SB4, καταρρίπτοντας ευρωπαϊκά ρεκόρ. Το 2015 κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Κολύμβησης της Διεθνούς Παραολυμπιακής Επιτροπής (IPC) στη Γλασκώβη, σπάζοντας το ευρωπαϊκό ρεκόρ. Η μεγαλύτερη στιγμή της καριέρας του ήρθε στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο 2020 (οι οποίοι διεξήχθησαν το 2021), όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο, την πρώτη του διάκριση σε Παραολυμπιακούς Αγώνες.

Το 2022 ο Τσαπατάκης κατέκτησε τον τίτλο του παγκόσμιου πρωταθλητή στα 100 μ. πρόσθιο SB4 στη Μαδέιρα της Πορτογαλίας, ενώ το 2023 διατήρησε τον τίτλο του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μάντσεστερ.

Συγγραφικό έργο και κοινωνική προσφορά

Πέρα από τις αθλητικές του επιτυχίες, ο Τσαπατάκης έχει δείξει έντονο ενδιαφέρον για την προώθηση της ισότητας και της κατανόησης για τα άτομα με αναπηρίες. Το 2016, μαζί με την Έλενα Θωίδου, έγραψε ένα παιδικό βιβλίο με τίτλο «Το όνειρο», με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα παιδιά και τους γονείς σχετικά με την έννοια της ισότητας και να μεταφέρει σημαντικά μηνύματα για τα παιδιά με ιδιαιτερότητες.

Επιπλέον, συμμετέχει ενεργά σε ομιλίες παρακίνησης και δημόσιες εμφανίσεις σε όλο τον κόσμο, ενώ ως αστυνομικός επισκέπτεται σχολεία στην Ελλάδα για να μοιραστεί την εμπειρία του από το ατύχημά του και να εκπαιδεύσει τα παιδιά σε θέματα οδικής ασφάλειας.

«Αυτό που με έχει μάθει η ζωή είναι η σημασία του ρήματος "ζω". Πόσα άλλα ρήματα είναι κάτω από αυτό το ρήμα, που το συντελούν, που το ολοκληρώνουν, που το κάνουν να έχει τη σημασία που έχει; Τα πάντα στη ζωή στηρίζονται σε κάποια άλλα, που τα βοηθούν να είναι αυτό που είναι: ανθρώπους, πράγματα, μέχρι και λέξεις», έχει πει.

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ