Καθώς χιλιάδες αθλητές διεκδικούν μια θέση στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, κάποιοι που θα τερματίσουν στην κορυφή θα γυρίσουν σπίτι τους με κάτι περισσότερο από χρυσό.
Ενώ η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ) δεν απονέμει χρηματικά βραβεία στους Ολυμπιονίκες, αυτό δεν εμποδίζει τις εθνικές κυβερνήσεις ή οργανισμούς ή τις αθλητικές ομοσπονδίες να δίνουν κίνητρα στους αθλητές με μετρητά ή άλλα βραβεία. Και φέτος, ορισμένες ομοσπονδίες πήραν την πρωτοποριακή απόφαση να κάνουν ακριβώς αυτό στους Αγώνες του Παρισιού.
Οι χρυσοί Ολυμπιονίκες από το Χονγκ Κονγκ, στην ξιφασκία των Ολυμπιακών Αγώνων 2024 στο Παρίσι, Τσέουνγκ Κα Λονγκ και Βίβιαν Κονγκ Μαν Ουάϊ, έλαβαν «ισόβια» εισιτήρια για το μετρό από την τοπική κυβέρνηση.
Η αλυσίδα γυμναστηρίων «Pure» προσφέρει επίσης συνδρομές επ' αόριστον, σε 35 Ολυμπιονίκες από την κινεζική μητρόπολη, ώστε να μπορούν, στο μέλλον, να «εκπροσωπούν το Χονγκ Κονγκ στον καλύτερό τους εαυτό».
Επίσης, οποιοδήποτε Ολυμπιακό μετάλλιο εγγυάται στους Νοτιοκορεάτες αθλητές μια απαλλαγή από την στρατιωτική θητεία, που είναι υποχρεωτική για όλους τους αρτιμελείς άνδρες που στρατολογούνται για τουλάχιστον 18 μήνες. Οι έξι Νοτιοκορεάτες τοξότες που κατέκτησαν τα τέσσερα από τα πέντε... διαθέσιμα χρυσά μετάλλια στο Τόκιο το 2021, έλαβαν αυτοκίνητα από τον χορηγό τους, την κατασκευάστρια εταιρεία «Hyundai».
Δωρεάν παραγγελίες... φαγητού περιμένουν τον αθλητή που θα κατακτήσει το πρώτο χρυσό μετάλλιο στην Ιστορία της Μαλαισίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, υποσχέθηκε η εταιρεία παράδοσης και μεταφορών «Grab». Ο τυχερός θα μπορεί επίσης να υπολογίζει σε ένα SUV από την εταιρεία «Chery» και ένα πολυτελές διαμέρισμα από την εταιρεία ανάπτυξης «Top Residency», σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας.
Η κολομβιανή ταξιδιωτική εταιρεία «Avianca» θα χορηγήσει πόντους πίστης (σ.σ. μίλια) στους αθλητές που έχουν διακριθεί, σε συμφωνία με την τοπική Ολυμπιακή Επιτροπή και συγκεκριμένα 100.000 για το χρυσό, 50.000 για το αργυρό και 30.000 για το χάλκινο μετάλλιο.
Οι Μεξικανοί μεταλλιούχοι, θα λάβουν ένα χρηματικό ποσό που θα χρηματοδοτηθεί, με πρωτότυπο τρόπο, χάρη στα κεφάλαια που κατασχέθηκαν από το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ από έναν Μεξικανό πολιτικό που κατηγορείται για «ξέπλυμα μαύρου χρήματος», όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος, Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραντόρ.
Ένα διαμάντι, ένα ποσό 250.000 ζλότι (σ.σ. 58.000 ευρώ), ένα διαμέρισμα δύο δωματίων, ένας πίνακας ζωγραφικής και ένα κουπόνι διακοπών, είναι το «πακέτο δώρων», που περιμένει κάθε Πολωνό Ολυμπιονίκη σε ατομικό άθλημα.
«Ήθελα οι αθλητές μας να αντιμετωπίζονται με έναν ιδιαίτερο, μοναδικό τρόπο», δήλωσε πρόσφατα ο Ράντοσλαβ Πιεσέβιτς, πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής της Πολωνίας.
Οι Ιρακινοί αθλητές που προκρίθηκαν στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 έλαβαν ένα οικόπεδο καθώς και περίπου 6.600 ευρώ, σύμφωνα με την ιρακινή Ολυμπιακή Επιτροπή. Θα επωφεληθούν επίσης από μηνιαίο μισθό 400.000 δηναρίων (σ.σ. 275 ευρώ) από την κυβέρνηση.
Ο αρσιβαρίστας, Αλί Αμάρ Γιασέρ, έλαβε ένα αυτοκίνητο και ένα οικόπεδο μετά την πρόκριση του στην κορυφαία διοργάνωση, ενώ η Επιτροπή του υποσχέθηκε ένα εκατομμύριο δολάρια (916.000 ευρώ) εάν κατακτήσει το χάλκινο μετάλλιο.
Στους Αγώνες του Ρίο το 2016, όταν ο Ιορδανός, Αχμάντ Αμπού Γκαούς, ανέβηκε στο πρώτο σκαλί του βάθρου στο ταεκβοντό (-68 κιλά), η Εθνική Ολυμπιακή Επιτροπή του έδωσε 100.000 δηνάρια (129.000 ευρώ). Παράλληλα, ο Γκαούς, έλαβε πολλά δώρα από τοπικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένου ενός πολυτελούς οχήματος κι ενός ρολογιού, ενώ παρασημοφορήθηκε από τον βασιλιά Αμπντάλα Β'.
Σε περίπτωση κατάκτησης Ολυμπιακού μεταλλίου στο διπλό μπάντμιντον, οι Ινδονήσιοι Απριγιάνι Ραχάγιου και Γκρεϊσια Πολί, θα μπορούν να απολαύσουν κεφτεδάκια σε εστιατόριο, δώρο ενός τοπικού influencer ή ακόμη και καταλύματα, σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης. Μάλιστα, ο Απριγιάνι επρόκειτο να λάβει πέντε... αγελάδες, ένα οικόπεδο και τρία κιλά χρυσού, σύμφωνα με τον Τύπο της χώρας. Ο υπουργός Τουρισμού, Σαντιάγκα Ούνο, δήλωσε ότι οι αθλητές θα μπορούν να απολαμβάνουν δωρεάν, τις καλύτερες υπηρεσίες της χώρας.
Η αρσιβαρίστρια, Χιντιλίν Ντιάζ κατέκτησε το πρώτο χρυσό Ολυμπιακό μετάλλιο στην Ιστορία των Φιλιππίνων στο Τόκιο και ταυτόχρονα προήχθη σε λοχία στο στρατό, ενώ το δημόσιο και ο ιδιωτικός τομέας, της προσέφραν δύο ακίνητα. Ο πρόεδρος της Ολυμπιακής Επιτροπής των Φιλιππίνων, Αβραάμ Τολεντίνο είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι ανταμείβει τους Ολυμπιονίκες που βραβεύτηκαν με σπίτια ή γη.
Ο Ινδός Ολυμπιονίκης του ακοντισμού στο Τόκιο, Νεεράτζ Τσόπρα, είχε στην διάθεση του, απεριόριστες δωρεάν πτήσεις για έναν χρόνο από την αεροπορική εταιρεία «IndiGo» και ένα SUV από έναν επιχειρηματία.
Τέλος, ο Τζόζεφ Σκούλινγκ από την Σινγκαπούρη άφησε το στίγμα του στους Αγώνες του Ρίο νικώντας τον Μάικλ Φελπς στα 100 μέτρα πεταλούδα... αναγκάζοντας την εταιρεία «Grab» να του προσφέρει δωρεάν βόλτες στον πρωταθλητή και την οικογένειά του για ένα χρόνο, μια ανταμοιβή που ήθελε να μοιραστεί με έναν μασέρ τυφλών και ένας παρακολυμβητή, ενώ η «Singapore Airlines» του «πίστωσε» ένα εκατομμύριο μίλια.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ