Ελ Κααμπί: Από την φτώχεια στην κορυφή της Ευρώπης με τον Ολυμπιακό

Ελ Κααμπί: Από την φτώχεια στην κορυφή της Ευρώπης με τον Ολυμπιακό Facebook Twitter
Φωτ: Eurokinissi
0

Στις 6 Αυγούστου 2023 ο Ολυμπιακός ανακοίνωσε την απόκτηση του Μαροκινού Αγιούμπ Ελ Κααμπί, βάζοντας τέλος στην αναζήτηση του επιθετικού που θα αντικαθιστούσε τον Μπακαμπού. Δέκα μήνες αργότερα ο Μαροκινός έβαλε την υπογραφή του στην κατάκτηση του Conference League από τον Ολυμπιακό.

Ας ξετυλίξουμε όμως το κουβάρι της πορείας του Ελ Κααμπί από την αρχή... Στην ανακοίνωση τους, τον Αύγουστο του 2023, οι «ερυθρόλευκοι» ανέφεραν: «Η ΠΑΕ Ολυμπιακός ανακοινώνει την απόκτηση του 30χρονου επιθετικού, Αγιούμπ Ελ Κααμπί. Ο Μαροκινός στράικερ γεννήθηκε στις 25 Ιουνίου 1993 στην Καζαμπλάνκα και ξεκίνησε την καριέρα του από την Racing de Casablanca, με την οποία την αγωνιστική περίοδο 2016-2017 αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ με 25 γκολ και έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην άνοδό της στην κορυφαία κατηγορία. 

Το καλοκαίρι του 2017 πήρε μεταγραφή στη Berkane, ομάδα της χώρας του, με απολογισμό 28 συμμετοχές, 16 γκολ και τρεις ασίστ κατά τη διάρκεια της σεζόν 2017-2018. Τον Ιούλιο του 2018 αποκτήθηκε από την κινεζική Hebei, με τη φανέλα της οποίας πέτυχε εννέα γκολ και μοίρασε δύο ασίστ σε 28 παιχνίδια.

Τον Ιούλιο του 2019 παραχωρήθηκε δανεικός στην Wydad της πατρίδας του, τον Οκτώβριο του 2020 υπέγραψε ως ελεύθερος και σε 57 συμμετοχές σημείωσε 35 γκολ, ενώ μοίρασε οκτώ ασίστ. Ολοκλήρωσε την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 ως πρωταθλητής και πρώτος σκόρερ με 18 τέρματα.

Τον Αύγουστο του 2021 υπέγραψε στην Hatayspor και στην πρώτη του σεζόν πέτυχε 18 γκολ σε 32 παιχνίδια. Την επόμενη αγωνιστική περίοδο, έως τον Φεβρουάριου του 2023, πρόλαβε και σημείωσε οκτώ τέρματα σε 21 παιχνίδια. Τον Μάρτιο του 2023 ήρθε σε συμφωνία με την Al Sadd από το Κατάρ και σε 13 ματς πέτυχε έξι γκολ.

Ο Ελ Κααμπί είναι 36 φορές διεθνής με την εθνική ομάδα του Μαρόκου έχοντας πετύχει 20 γκολ. Έχει αγωνιστεί στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018, ενώ έχει κατακτήσει δύο φορές το Πρωτάθλημα Εθνών Αφρικής με την εθνική του ομάδα, το 2018 και το 2020. Στη διοργάνωση του 2018, μάλιστα, αναδείχθηκε πολυτιμότερος παίκτης και πρώτος σκόρερ με εννέα γκολ».

Ελ Κααμπί: Τα ρεκόρ στο Confernce League

Η ανακοίνωση της απόκτησής του αντιμετωπίστηκε με επιφύλαξη από την πλειονότητα των ερυθρόλευκων οπαδών, όμως οι ειδικοί (sic) έσκιζαν τα πτυχία τους από την πρώτη στιγμή ότι πρόκειται για έναν «killer» που μπορεί να μην έχει την τεχνική και την φινέτσα του Ελ Αραμπί, αλλά θα αποτελούσε τον ιδανικό σέντερ φορ σε μια καλοδουλεμένη ομάδα. Άλλωστε ο συμπατριώτης (σ.σ. Ελ Αραμπί) του είχε εγγυηθεί για αυτόν. Αν και ο Ολυμπιακός στην αρχή της χρονιάς και έως τον ερχομό του Μεντιλίμπαρ απείχε αρκετά από το να χαρακτηρίζεται ως μια καλοδουλέμενη ομάδα, ο Ελ Κααμπί είχε φροντίσει να δείξει το φονικό του ένστικτο. Όταν οι «ερυθρόλευκοι» με τον Βάσκο προπονητή στον πάγκο τους άρχιζαν να ανεβάζουν στροφές ο Μαροκινός απογειώθηκε.

Το χρυσό γκολ του Ελ Κααμπί στον τελικό του Coneference League ήταν το κερασάκι στην «ερυθρόλευκη» τούρτα, αλλά και στα προσωπικά του επιτεύγματα του Μαροκινού στην Ευρώπη. Με το γκολ εναντίον της Φιορεντίνας έφτασε τα 11 και αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του Conference League.

Ετσι ο 30χρονος Μαροκινός φορ κατάφερε να ξεπεράσει το ρεκόρ των 10 γκολ που είχαν πετύχει ο Κριστιάνο Ρονάλντο την περίοδο 2016-17 στο Τσάμπιονς Λιγκ, ο Καρίμ Μπενζεμά το 2021-22 στην ίδια διοργάνωση και Ρανταμέλ Φαλκάο το 2010-11 στο Γιουρόπα Λιγκ.

Ο Ελ Κααμπί έγινε ο πρώτος ποδοσφαιριστής στην ιστορία των ευρωπαϊκών κυπέλλων που κατάφερε να σημειώσει 11 γκολ σε νοκ άουτ αγώνες σε μία σεζόν. Συνολικά ο Ελ Κααμπί έκλεισε τη φετινή ευρωπαϊκή του παρουσία με 16 γκολ. Μάλιστα, τα πέντε εξ' αυτών τα σκόραρε κόντρα στην Αστον Βίλα.

Δύο γκολ πέτυχε κόντρα στη Φερεντσβάρος και τρία κόντρα στη Μακάμπι Τελ Αβίβ. Στο μεταξύ, ο αρχισκόρερ των Πειραιωτών έφτασε τα 16 γκολ σε 19 συμμετοχές φέτος στην Ευρώπη και ανέβηκε στη δεύτερη θέση της λίστας των σκόρερ του Ολυμπιακού στην Ευρώπη. 

O Eλ Κααμπί πλέον ξεπέρασε το ρεκόρ γκολ για τους παίκτες ελληνικών ομάδων στην Ευρώπη. Στην δεύτερη θέση άφησε τον Αντώνη Αντωνιάδη που στην πορεία του Παναθηναϊκού προς το Γουέμπλει είχε σημειώσει 10 γκολ στο Κύπελλο Πρωταθλητριών την σεζόν 1970-71.

Ελ Κααμπί: «Δεν είχα χρήματα για να φάω»

Η καριέρα του Ελ Κααμπί δεν ήταν στρωμένη σαν ποδοσφαιρικό χαλί. «Σήμερα δουλεύω στο μάξιμουμ. Είναι ανάγκη να δουλεύω καλά και να κάνω τα πάντα σωστά. Να κοιμάμαι καλά, να τρώω καλά.

Παλαιότερα δεν έτρωγα, δεν είχα τα χρήματα για να κάνω τα πάντα. Τώρα όμως τα έχω όλα. Τώρα, χάρη στον Θεό, θα παίξω σε έναν τελικό Conference League και θα δώσω τα πάντα για να κατακτήσω αυτό το τρόπαιο, επειδή θέλω να το πάρω» δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στο Sky Sports.

 

Ελ Κααμπί: Ο φονικός σεισμός στην Τουρκία και το λιμάνι του Πειραιά

Από μικρός έδειχνε πώς πιάνουν τα χέρια του στις χειρωνακτικές εργασίες έως τελικά καταφέρει να αποδείξει πώς πιάνουν και τα... πόδια του. Ο Ελ Κααμπί εργαζόταν ως ξυλουργός μέχρι τα 21 του αλλά πάντα είχε στόχο την καριέρα του στο ποδόσφαιρο. Αγωνιζόταν σε μια ερασιτεχνική ομάδα στο Μαρόκο. Οι εμφανίσεις του τράβηξαν τα βλέμματα της Ράσινγκ Καζαμπλάνκα. 

Η μετακίνησή του από αριστερό μπακ σε αμυντικό μέσο και μετέπειτα σε επιθετικό στην Ράσινγκ Καζαμπλάνκα βοήθησε στην εκτόξευσή του. Από την πρώτη κατηγορία του Μαρόκου σε Κίνα, Τουρκία και Κατάρ. Ακόμη και τότε η μοίρα του επεφύλαξε ακόμα ένα άσχημο παιχνίδι. Η παρουσία του στα γήπεδα της Τουρκίας έμοιαζε ονειρεμένη.  Το 2021 υπέγραψε διετές συμβόλαιο στην τουρκική Χατάϊσπορ και έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα. Να σκοράρει.  Ο φονικός σεισμός τον Φεβρουάριο του 2023 έδωσε απότομο τέλος στην καριέρα του στη γειτονική χώρα. Την 1η Μαρτίου του περασμένου  έτους υπέγραψε στην Al Sadd του Κατάρ έως το καλοκαίρι. Τελικά τον Αύγουστο του 2023 βρήκε το λιμάνι του στον Πειραιά.

Αθλητισμός
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με 20 μετάλλια ολοκλήρωσε η Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου

Αθλητισμός / Με 20 μετάλλια ολοκλήρωσε η Ελλάδα το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Υγρού Στίβου

Τα 17 από αυτά κατακτήθηκαν στην κλασική κολύμβηση - Τα υπόλοιπα τρία ελληνικά μετάλλια (ένα χρυσό και δύο ασημένια) ήρθαν από τα ομαδικά αγωνίσματα της καλλιτεχνικής κολύμβησης
LIFO NEWSROOM