Η Σαουδική Αραβία είναι η μοναδική υποψήφια χώρα για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ του 2034, αφού η Αυστραλία επέλεξε να μην υποβάλει τελικά προσφορά.
Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι εξέτασε την ευκαιρία να «κυνηγήσει» μία προσφορά για να φιλοξενήσει το Μουντιάλ για το 2034, αλλά «κατέληξε στο συμπέρασμα να μην το κάνει», αφήνοντας πλέον ελεύθερο το πεδίο στη Σαουδική Αραβία.
Αντίθετα, προτιμά να επικεντρωθεί στις υποψηφιότητες για να φιλοξενήσει το Ασιατικό Κύπελλο Γυναικών το 2026 και το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων, ένα νέο τουρνουά που φέρνει αντιμέτωπες ομάδες από όλο τον κόσμο, το 2029.
Η απόφαση της Αυστραλίας να μην υποβάλει προσφορά ανοίγει τον δρόμο για τη Σαουδική Αραβία, τη μόνη επί του παρόντος επιβεβαιωμένη προσφορά, να εξασφαλίσει τα δικαιώματα φιλοξενίας για το Μουντιάλ του 2034.
Η κίνηση της FIFA και η προσφορά της Σαουδικής Αραβίας
Η διαδικασία επιλογής του οικοδεσπότη για το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό event του πλανήτη αναδιαμορφώθηκε ραγδαία από τη FIFA πριν από λίγες μέρες, όταν ανακοίνωσε ότι το τουρνουά του 2030 ανατέθηκε σε Ισπανία, Πορτογαλία και Μαρόκο έπειτα από κοινή προσφορά. Αυτό ουσιαστικά εμπόδισε όλα τα ευρωπαϊκά και αφρικανικά κράτη να υποβάλουν προσφορά για το 2034.
Σε μία άκρως ασυνήθιστη κίνηση, η FIFA είπε στη συνέχεια ότι τρεις αγώνες θα πραγματοποιηθούν στη Νότια Αμερική για να σηματοδοτήσουν τα 100 χρόνια από το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο, το οποίο διεξήχθη στην Ουρουγουάη. Με τις ΗΠΑ, τον Καναδά και το Μεξικό να φιλοξενούν το Μουντιάλ του 2026, μόνο οι χώρες της Ασίας και της Ωκεανίας είχαν το δικαίωμα να υποβάλουν προσφορά για το 2034.
Το σημαντικό δε, είναι ότι η FIFA περιόρισε επίσης δραστικά ολόκληρη τη διαδικασία υποβολής προσφορών για το 2034, δίνοντας στους επίδοξους οικοδεσπότες μόλις τρεις εβδομάδες διορία για να υποβάλουν αίτηση ενδιαφέροντος για να φιλοξενήσουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου. Μέσα σε λίγα λεπτά από την ανακοίνωση, η Σαουδική Αραβία επιβεβαίωσε την πρόθεσή της να υποβάλει προσφορά.
«Πιστεύουμε ότι είναι η κατάλληλη στιγμή για τη Σαουδική Αραβία να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο», δήλωσε ο Yasser Al Misehal, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου της Σαουδικής Αραβίας, σε μια δήλωση λίγο μετά την ανακοίνωση των διοργανωτών του 2030.
Η Ασιατική Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου, η οποία έχει και τη Σαουδική Αραβία και την Αυστραλία ως μέλη, δήλωσε αμέσως μετά ότι υποστηρίζει την προσφορά του Ριάντ.
Η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας κέρδισε γρήγορα ευρύτερη υποστήριξη. Εξάλλου, η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Σαουδικής Αραβίας έχει υπογράψει ήδη από πέρυσι δεκάδες συμφωνίες με τους ομολόγους της σε όλες τις γωνιές του πλανήτη, ενώ χορηγοί από τη Σαουδική Αραβία αναζητούν ενεργά συμφωνίες τόσο με ποδοσφαιρικούς συλλόγους όσο και με διοργανωτές ποδοσφαιρικών τουρνουά.
Οι σύλλογοι της Σαουδικής Αραβίας ξόδεψαν περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφικά τέλη κατά τη διάρκεια της καλοκαιρινής μεταγραφικής περιόδου για να φέρουν μεγάλους παίκτες στο εγχώριο πρωτάθλημα. Το πραγματικό επίπεδο δαπανών ήταν πιθανότατα πολύ υψηλότερο λόγω των πακέτων αμοιβής που προσφέρθηκαν σε ποδοσφαιρικούς αστέρες όπως ο πρώην κάτοχος της Χρυσής Μπάλας Καρίμ Μπενζεμά και ο Βραζιλιάνος επιθετικός Νεϊμάρ.
Η προοπτική της διοργάνωσης ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου στη Σαουδική Αραβία, που έχει ήδη προκαλέσει έντονη κριτική από τους υπερασπιστές των δικαιωμάτων και τις ομάδες φιλάθλων, αναμένεται να αναζωπυρώσει τη συζήτηση για τα ανθρώπινα δικαιώματα που κυριάρχησε πριν από το τελευταίο Μουντιάλ στο Κατάρ.
Με πληροφορίες των Financial Times