Ιταλία: Έβαψαν ροζ το δέρμα της μαύρης ολυμπιονίκη του βόλεϊ, Πάολα Εγκόνου, σε γκράφιτι

Ιταλία: Έβαψαν ροζ το δέρμα της μαύρης ολυμπιονίκη του βόλεϊ, Πάολα Εγκόνου, σε γκράφιτι Facebook Twitter
Φωτ,: EPA
0

Ένα γκράφιτι που τιμούσε την Ιταλίδα Ολυμπιονίκη του βόλεϊ Paola Egonu έγινε στόχος «χυδαίου ρατσισμού» όταν το δέρμα της αθλήτριας στην εικόνα βάφτηκε με ροζ σπρέι. Το γκράφιτι, που δημιουργήθηκε από τη street artist Laika, καταστράφηκε μέσα σε μία ημέρα μετά την αποκάλυψή του, σε τοίχο κοντά στα κεντρικά γραφεία της Ιταλικής Ολυμπιακής Επιτροπής στη Ρώμη.

Η εικόνα απεικόνιζε την Egonu, η οποία οδήγησε την ιταλική γυναικεία ομάδα βόλεϊ στην πρώτη τους «χρυσή» νίκη στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, καθώς πηδάει για να χτυπήσει μια μπάλα, με τις λέξεις «σταματήστε τον ρατσισμό». Οι λέξεις αυτές διαγράφηκαν επίσης από τους βάνδαλους, οι οποίοι δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Η 25χρονη Egonu γεννήθηκε στην Ιταλία από Νιγηριανούς γονείς. Το γκράφιτι, με τίτλο «Italianità», ήταν επίσης η απάντηση της Laika σε απόσπασμα από βιβλίο του στρατηγού και ευρωβουλευτή Roberto Vannacci, στο οποίο έγραψε ότι, αν και η Egonu έχει «ιταλική υπηκοότηα» τα φυσικά της χαρακτηριστικά δεν «αντιπροσωπεύουν την ιταλικότητά της».

Το περιστατικό καταδικάστηκε ευρέως από πολιτικούς, όπως ο αντιπρόεδρος της Ιταλίας, Antonio Tajani, και η ηγέτιδα του αντιπολιτευόμενου Δημοκρατικού κόμματος, Elly Schlein, η οποία υποσχέθηκε να συνεχίσει τον αγώνα για αλλαγή του νόμου που θα παραχωρεί υπηκοότητα στα παιδιά που γεννιούνται στην Ιταλία από ξένους γονείς.

Ο δήμαρχος της Ρώμης, Roberto Gualtieri, χαρακτήρισε το βανδαλισμό ως «άθλια προσβολή σε μια σπουδαία Ιταλίδα» και ο Simone Giannelli, μέλος της ανδρικής ομάδας βόλεϊ της Ιταλίας, δήλωσε ότι οι βάνδαλοι ήταν «χωρίς καρδιά, αξιοπρέπεια και ανθρωπιά».

Το 2022, η Egonu είχε κάνει διάλειμμα από την εθνική ομάδα λόγω ρατσιστικών επιθέσεων που δέχθηκε διαδικτυακά.

Με πληροφορίες από Guardian
 

Αθλητισμός
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ