Ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος τερμάτισε δεύτερος, αλλά η διαμαρτυρία του μπορεί να κοστίσει το μετάλλιο και τη ζωή του

Ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος τερμάτισε δεύτερος, αλλά η διαμαρτυρία του μπορεί να κοστίσει το μετάλλιο και τη ζωή του Facebook Twitter
5

Ο Aιθίοπας δρομέας Feyisa Lilesa τερμάτισε δεύτερος στο Μαραθώνιο των αντρών με χρόνο 2:08:44 και κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Ρίο.

Αυτό όμως ίσως να μην έχει και τόση σημασία για τον ίδιο αφού η κίνησή του να σχηματίσει ένα «χ» με τους καρπούς του την ώρα που περνούσε τη γραμμή του τερματισμού μπορεί να τον οδηγήσει στη φυλακή ή ακόμη και μπροστά στο εκτελεστικό απόσπασμα.

Στη συνέντευξη τύπου μετά τον αγώνα, ο Lilesa εξήγησε ότι μέσω της χειρονομίας του ήθελε να εκφράσει την αλληλεγγύη και τη συμπαράστασή του στους συνανθρώπους της φυλής Ορόμο στην Αιθιοπία.

Σύμφωνα με τη Διεθνή Αμνηστία, τουλάχιστον 97 Ορόμο έχουν χάσει τη ζωή τους κατά τη διάρκεια των ειρηνικών, αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν μέσα στον Αύγουστο.

Αυτές οι διαδηλώσεις αποτελούν απλώς το τελευταίο επεισόδιο σε μία σειρά διαμαρτυριών που έχουν οδηγήσει στο θάνατο περίπου 400 ανθρώπων και έρχονται να προστεθούν στις δεκάδες συλλήψεις από τις κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας, γράφει το Let'sRun.com.

Ο Αιθίοπας μαραθωνοδρόμος τερμάτισε δεύτερος, αλλά η διαμαρτυρία του μπορεί να κοστίσει το μετάλλιο και τη ζωή του Facebook Twitter
Getty Images

Όπως αναφέρει το BBC, ο Lilesa επανέλαβε τη χειρονομία και στη συνέντευξη τύπου, λέγοντας πως αν επιστρέψει πίσω στην πατρίδα του, η ζωή του θα είναι σε κίνδυνο. «Εάν δεν με σκοτώσουν, θα με βάλουν στη φυλακή. Δεν έχω αποφασίσει ακόμα, αλλά ίσως πάω να ζήσω σε κάποια άλλη χώρα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Η Αιθιοπία κυβερνάται εδώ και περίπου 25 χρόνια από το «Επαναστατικό Δημοκρατικό Μέτωπο του Αιθιοπικού Λαού», το οποίο ελέγχεται κυρίως από μέλη της εθνοτικής ομάδας Tigrayan. Μέσω των πρόσφατων διαδηλώσεων τους, οι Αιθίοπες από τις φυλές Ομόρο και Αμχάρα ζητούν βαθιές πολιτικές μεταρρυθμίσεις στη χώρα, καθώς και να μπει ένα τέλος στην περιθωριοποίησή τους.

«Η κυβέρνηση της Αιθιοπίας σκοτώνει τους Ορόμο, απαλλοτριώνει τη γη και δεσμεύει τις πλουτοπαραγωγικές πηγές τους οπότε και οι Ορόμο αναγκάζονται να διαδηλώσουν. Υποστηρίζω τις διαμαρτυρίες τους γιατί και εγώ είμαι ένας από αυτούς» τόνισε ο Αιθίοπας δρομέας και πρόσθεσε: «Οι συγγενείς μου είναι στη φυλακή, και όποιος μιλήσει για δημοκρατικά δικαιώματα, δολοφονείται».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο να του αφαιρεθεί το μετάλλιο από τη Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή, απάντησε: «Δεν μπορώ να κάνω τίποτα γι' αυτό. Έτσι ένιωσα και αυτό έκανα. Έχω μεγάλο πρόβλημα στη χώρα μου, είναι πολύ επικίνδυνο να προβώ σε οποιαδήποτε διαμαρτυρία στη χώρα μου».

Στο δημοσίευμά του, το BBC υπενθυμίζει τον κανονισμό ν.50 της Ολυμπιακής Χάρτας που απαγορεύει ρητώς τις πολιτικές διαμαρτυρίες ή άλλου τύπου διαδηλώσεις και επισημαίνει πως η ΔΟΕ πραγματοποιεί ήδη έρευνα για το περιστατικό.

Με στοιχεία από BBC και LetsRun.com

5

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συγκίνηση στο Last Dance του Ράφα Ναδάλ: «Θέλω να με θυμούνται ως ένα παιδί που πέτυχε περισσότερα από όσα ονειρεύτηκε»

Αθλητισμός / Συγκίνηση στο Last Dance του Ράφα Ναδάλ: «Θέλω να με θυμούνται ως ένα παιδί που πέτυχε περισσότερα από όσα ονειρεύτηκε»

Ο Ισπανός θρύλος του τένις αποσύρθηκε από την ενεργό δράση έπειτα από 23 χρόνια σπουδαίας καριέρας στα κορτ και συνολικά 22 τίτλους Grand Slam
LIFO NEWSROOM
Nations League: Ελλάδα - Αγγλία 0-0 (α' ημίχρονο)

Αθλητισμός / Nations League: Δεν τα κατάφερε η Εθνική - Ήττα 0-3 από την Αγγλία

Μόλις στο 8ο λεπτό, ο Γουότκινς άνοιξε το σκορ για την Αγγλία - Στο 78' σουτ του Μπέλιγχαμ χτύπησε στο δοκάρι και στη συνέχεια στην πλάτη του πεσμένου Βλαχοδήμου και μπήκε στα δίχτυα - Στο 83' ο Τζόουνς με φανταστικό τακουνάκι έκανε το 0-3
LIFO NEWSROOM