Η σοβαρότητα της αλωπεκίας σε κάθε ασθενή μπορεί να διαφέρει, αλλά η νόσος μπορεί να οδηγήσει σε ολική απώλεια τριχών του σώματος, συμπεριλαμβανομένων βλεφαρίδων, φρυδιών. Μέχρι πρόσφατα, δεν υπήρχε θεραπεία για να αναπτυχθούν ξανά οι τρίχες.
Τη Δευτέρα ο αμερικανικός Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) ενέκρινε το baricitinib, φάρμακο της Eli Lilly, με το οποίο φυτρώνουν ξανά οι τρίχες, καθώς εμποδίζει το ανοσοποιητικό να επιτίθεται στους θύλακες τους.
Άλλες δύο εταιρείες είναι στην ίδια τροχιά, οι Pfizer και Concert Pharmaceuticals, με φάρμακα που είναι γνωστά ως αναστολείς JAK. Τα φάρμακα είναι ήδη στην αγορά για την αντιμετώπιση της ρευματοειδούς αρθρίτιδας και άλλων αυτοάνοσων νοσημάτων. Η έγκριση του FDA είναι σημαντική για την ασφαλιστική κάλυψη αυτών των ακριβών φαρμάκων, η τιμή των οποίων αγγίζει 2.500 δολάρια για ένα μήνα, επισημαίνουν οι New York Times.
Για το φάρμακο της Eli Lilly έγιναν δύο κλινικές μελέτες, με τη συμμετοχή 1.200 ασθενών με σοβαρή αλωπεκία. Σχεδόν το 40% των ασθενών που πήραν το φάρμακο είχαν ολοκληρωτική ή σχεδόν ολοκληρωτική αναγέννηση τριχών έπειτα από 36 εβδομάδες. Έπειτα από ένα χρόνο, σχεδόν οι μισοί ασθενείς είχαν ξανά μαλλιά.
Ο δρ. Μπρετ Κινγκ, καθηγητής Δερματολογίας στο Γέιλ, ήταν ο επικεφαλής των δύο δοκιμών της Lilly, όπως και σε μελέτες που χορηγούνται από άλλες εταιρείες. Δήλωσε αισιόδοξος ότι το ποσοστό επιτυχίας των φαρμάκων θα βελτιωθεί.
Οι κατασκευαστές ίσως μπορέσουν να βελτιώσουν τους αναστολείς JAK για την αλωπεκία. Και όταν και οι τρεις εταιρείες έχουν φάρμακα στην αγορά, οι ασθενείς που δεν ανταποκρίνονται στο ένα σκεύασμα μπορεί να ανταποκρίνονται σε άλλο, επεσήμανε.
Οι ασθενείς στη μελέτη της Eli Lilly είχαν σχετικά ήπιες παρενέργειες, συμπεριλαμβανομένου ελαφρά αυξημένου κινδύνου για ακμή, λοιμώξεις του ουροποιητικού συστήματος και άλλες λοιμώξεις. Αυτές οι παρενέργειες αντιμετωπίστηκαν εύκολα με θεραπείες, ή ξεπεράστηκαν χωρίς να χρειαστεί κάτι τέτοιο.
Τα αποτελέσματα των δοκιμών της Eli Lilly είναι εντυπωσιακά, έγραψαν οι δρ. Άντριου Μέσεντζερ του πανεπιστημίου του Σέφιλντ και Μάθιου Χάρις του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, στη δημοσίευση της έρευνας. Ακόμη, επεσήμαναν ότι πρόκειται για τα πρώτα αποτελέσματα τρίτης φάσης δοκιμών οποιασδήποτε θεραπείας για αυτή την πάθηση, που δημοσιεύονται.
Οι περισσότεροι που έχουν αλωπεκία έχουν μικρά κενά σημεία στα μαλλιά τους. Όμως, εκείνοι που αποτελούν σοβαρές περιπτώσεις μπορεί να παρατηρήσουν ένα τέτοιο κενό στο κεφάλι τους μία ημέρα και έπειτα από τρεις μήνες ή ακόμη και τρεις εβδομάδες να μην έχουν καμία τρίχα στο σώμα τους.