LIVE!

Ο Μέσι, τα έσοδα και τα χρέη εκατομμυρίων των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών κλαμπ

Ο Μέσι, τα συμβόλαια και τα χρέη δισεκατομμυρίων των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών κλαμπ Facebook Twitter
EPA
0

Η αποχώρηση του έξι φορές κατόχου της Χρυσής Μπάλας Λιονέλ Μέσι από τη Μπαρτσελόνα επιβεβαίωσε αυτό που πολλοί οπαδοί φοβόντουσαν εδώ και χρόνια: οι μισθοί των παικτών είναι τόσο υπέρογκοι που κινδυνεύουν να χρεοκοπήσουν ακόμη και τα μεγαλύτερα κλαμπ.

Ο Μέσι αποχώρησε μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες από την Μπαρτσελόνα και αύριο δίνει σχετική συνέντευξη τύπου αποχαιρετώντας την ομάδα «του». Η πόρτα ανοιχτή για την Παρί Σεν Ζερμαίν.

Ο πρόεδρος της Μπαρτσελόνα, Joan Laporta, δήλωσε ότι ο σύλλογος αναγκάστηκε να αφήσει τον Μέσι να φύγει επειδή οι μισθολογικές του απαιτήσεις θα έθεταν σε κίνδυνο το μέλλον της ομάδας.

Εκτίμησε ότι το νέο συμβόλαιο του Αργεντίνου θα σήμαινε ότι ο σύλλογος πληρώνει περισσότερα για τους μισθούς από όσα κερδίζει. Το 110% των εσόδων του για την ακρίβεια.

Χωρίς τον Μέσι θα είναι γύρω στο 95%. «Ο σύλλογος είναι πάνω από όλα - ακόμη και πάνω από τον καλύτερο παίκτη στον κόσμο», είπε.

Πριν από μια δεκαετία, οι μισθοί στα πέντε μεγαλύτερα πρωταθλήματα αυξήθηκαν κατά περίπου 5,6 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με εκτίμηση της Deloitte.

Η αναλογία των μισθών σε σχέση  με τα έσοδα - τα χρήματα δηλαδή που πληρώνουν οι σύλλογοι σε παίκτες και  προσωπικό - ανήλθε σε 51% στη Γερμανία, 70% στην Premier League και 75% στην ιταλική Serie A και τη γαλλική Ligue 1.

Μέχρι την περασμένη σεζόν, αυτός ο συνδυασμός μισθών στην Ευρώπη είχε φτάσει στα 17 δισεκατομμύρια ευρώ.


Ο COVID-19 και τα άδεια γήπεδα όμως μείωσαν τα έσοδα των πρωταθλημάτων κατά μέσο όρο 11%. Αυτό σήμαινε ότι η αναλογία μισθών προς τα έσοδα αυξήθηκε στο 73% από 61% για την περίοδο 2018-19 στην Premier League της Βρετανίας, σε 67% από 62% στην ισπανική La Liga, σε 78% από 70% στην Ιταλία, 56% από 54% στη Γερμανία και στο 89% από 73% στη Γαλλία.

«Η UEFA έχει πει ότι μια σχέση μισθού προς έσοδα 70% θα πρέπει να είναι το ανώτατο όριο για τους συλλόγους. Ωστόσο ορισμένοι μεγάλοι σύλλογοι ξεπερνούν αυτό το ποσοστό και ενδεχομένως να παραβιάζουν το 100% βραχυπρόθεσμα» είπε ο Σαμ Μπουρ, ανώτερος διευθυντής στον αθλητικό όμιλο της Deloitte, στο Reuters τον Απρίλιο.

Ακόμα και πριν από τον κορωνοϊό, η αναλογία μισθού προς έσοδα στο πρωτάθλημα της Αγγλίας ήταν ήδη 107%, είπε.

Η συνδυασμένη αξία των 32 κορυφαίων ευρωπαϊκών ομάδων αυξήθηκε πάνω από 50% από το 2016, σύμφωνα με τη KPMG Football Benchmark, η οποία εξετάζει τη συνολική «επιχειρηματική αξία» των συλλόγων.


Η άνοδος αυτή ακολούθησε - τουλάχιστον μέχρι πέρυσι - μια συνολική ετήσια αύξηση 11% στα συνολικά λειτουργικά έσοδα.

Αυτό οδήγησε σε ένα άλμα 65% στα έσοδα από τις ραδιοτηλεοπτικές εκπομπές που έλαβαν οι σύλλογοι μεταξύ 2016 και 2020 και αντίστοιχα αύξηση 22% και 39% στα μέσα έσοδα των αγώνων και των εμπορικών εσόδων.

Η Ολιμπίκ Λυών σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο σε ατομικό επίπεδο εκείνη την περίοδο με ποσοστό 193%. Η Τότεναμ σημείωσε άλμα 158% και από την αξία των 800 εκατομμυρίων ευρώ έφτασε λίγο πάνω από τα 2 δισεκατομμύρια, ενώ η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Μπαρτσελόνα σημείωσαν κέρδη 15% και 16%, αντίστοιχα φτάνοντας σε περίπου 3,3 και 3,2 δισεκατομμύρια ευρώ, αντίστοιχα.

Οι 20 κορυφαίοι σύλλογοι της Ευρώπης έφεραν έσοδα 8,2 δισεκατομμυρίων ευρώ τη σεζόν 2019/20, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου της Deloitte.

Αυτό ήταν χαμηλότερο από τα 9,3 δισεκατομμύρια ευρώ της περιόδου 2018/19. Η πανδημία εκτιμάται ότι κόστισε σε αυτούς τους 20 συλλόγους άνω των 2 δισεκατομμύρια ευρώ σε χαμένα έσοδα μέχρι στιγμής.

Σε ό,τι αφορά στην Ισπανία, Μπαρτσελόνα και Ρεάλ έχουν εξοργιστεί από μια προτεινόμενη συμφωνία εμπορικών δικαιωμάτων ύψους 2,7 δισ. ευρώ μεταξύ της La Liga και της ιδιωτικής μετοχικής εταιρείας CVC. Νωρίτερα φέτος είχε αποτύχει ανάλογη κίνηση στην Ιταλία.

Τα χρέη

Πολλοί σύλλογοι έχουν πλέον σημαντικά χρέη λόγω του κόστους αγοράς παικτών και κατασκευής ή βελτίωσης γηπέδων.

Η KPMG υπολογίζει ότι η αγγλική Tottenham Hotspur, η οποία μόλις έφτιαξε ένα νέο γήπεδο, είχε το μεγαλύτερο συνολικό χρέος στα 685 εκατομμύρια ευρώ από το 2019/20, αφού αφαιρεθούν τα μεταγραφικά τέλη που εξακολουθούν να οφείλονται σε άλλους συλλόγους.


Ακολουθούν η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ και η Γιουβέντους με χρέος 524 και 390 εκατ. ευρώ αντίστοιχα.

Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης έχουν 318 εκατομμύρια ευρώ και 170 εκατομμύρια ευρώ ενώ η πρωταθλήτρια Γερμανίας και νικήτρια του Champions League, Μπάγερν Μονάχου δεν έχει χρέος.

Σύλλογοι όπως η Παρί Σεν Ζερμέν και η Τσέλσι, εμφανίζουν (τουλάχιστον) περισσότερα μετρητά στα βιβλία τους από τοκοφόρα δάνεια.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι αυτοί οι αριθμοί δεν αποτυπώνουν την πλήρη εικόνα, καθώς ορισμένοι υπερπλούσιοι ιδιοκτήτες συλλόγων παρέχουν άτοκα «επιδόματα» που δεν υπολογίζονται πάντα.

Η Deloitte εκτιμά ότι το χρέος της Τσέλσι είναι 1,3 δισεκατομμύρια λίρες και το μεγαλύτερο στην Premier League, αν συμπεριληφθούν τα “χαλαρά δάνεια” από τον ιδιοκτήτη Ρόμαν Αμπράμοβιτς.

Οι εταιρείες εκτιμούν επίσης ότι το αθροιστικό καθαρό χρέος που κατέχουν οι σύλλογοι της Premier League έφτασε σε ρεκόρ σχεδόν 4 δισεκατομμύρια λίρες το 2019/20, από 3,5 δισεκατομμύρια το 2018/19 και 2,9 δισεκατομμύρια το 2017/18.

Το χρέος αυτό αντιπροσώπευε το 88% των συνολικών εσόδων της Premier League, από 67% την προηγούμενη σεζόν, αν και το τότε ρεκόρ ύψους 3,3 δισεκατομμυρίων λιρών το 2008/09 αντιπροσώπευε το 167% των εσόδων εκείνης της σεζόν.

Με πληροφορίες του Reuters

Αθλητισμός
0

LIVE!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δε φτάνουν στη Formula 1

Αθλητισμός / Γιατί οι κορυφαίοι οδηγοί στον κόσμο δεν φτάνουν στη Formula 1

Το άθλημα είναι πιο δημοφιλές αλλά και πιο ακριβό ποτέ, με τους γονείς των επίδοξων πιλότων της F1 να πρέπει να ξοδέψουν εκατοντάδες χιλιάδες δολάρια μόνο για τα παιδιά τους να αρχίσουν να τρέχουν σε αγώνες καρτ
LIFO NEWSROOM