"Εγώ ένα απλό Gmail έφτιαξα και καμμιά φορά μπαίνω από από ένα παλιό επαγγελματικό Android κινητό, που μεταφέρω όμως πάντα μαζί μου ως backup, χωρίς να έχει κάρτα SIM. Πώς στο καλό μέσα σε 12 χρόνια η Google γνωρίζει για εμένα τα πάντα; Πού βρισκόμουν, με κάθε λεπτομέρεια, τι ρώτησα μέσω της φωνητικής αναζήτησης "OK, Google!", τι έψαξα στο ψαχτήρι της..;".
Αυτά με ρώταγε -κάπως έκπληκτος- ένας γνωστός τις προάλλες, όταν του έδειξα τον τύπο (και τον όγκο) των δεδομένων που έχει αποθηκεύσει η Google για εκείνον.
Αν κι εσείς νομίζετε ότι έχετε... παραγνωριστεί με την Google και θέλετε να κρατήσετε τις απαραίτητες αποστάσεις, χωρίς όμως να διακόψετε σχέσεις μαζί της, η εταιρεία λάνσαρε πρόσφατα ένα αρκετά κατανοητό κέντρο βοήθειας, που φέρνει στην επιφάνεια όλες εκείνες τις ρυθμίσεις ασφαλείας και τα εργαλεία ελέγχου, που παλαιότερα κρατούσε στην αφάνεια - δηλαδή κρυμμένα κάτω από δεκάδες layers και υπομενού.
Σκοπός του; Να σας δώσει τον πλήρη έλεγχο των πληροφοριών που κρατάει ως τώρα για εσάς. Πληροφορίες που της χρησιμεύουν ώστε να προβλέπει τι σας αρέσει και φυσικά να σερβίρει διαφημίσεις που είναι κομμένες και ραμμένες στα γούστα σας, όσο ευμετάβλητα κι αν είναι. Πληροφορίες που, εάν δεν έχετε κάνει ποτέ την παρακάτω διαδικασία, θα συνέχιζε να συλλέγει.
Έχοντας σιγουρέψει ότι έχετε κάνει εγγραφή (log in) στην Google, ακόμα και μέσω του Gmail - υποβάλλοντας το username και το password σας- ξεκινάτε από εδώ. Το MyAccount ("O Λογαριασμός Μου") είναι το κέντρο ελέγχου του λογαριασμού σας στην Google. Από εδώ μπορείτε να κάνετε τα πάντα, όπως αλλαγή του κωδικού πρόσβασης, φωτογραφίας προφίλ, έλεγχο ασφαλείας - ακόμα και να διαγράψετε εντελώς το λογαριασμό σας, οπότε προσοχή!
Κάνετε κλικ στην επιλογή "Activity Controls" ("Στοιχεία ελέγχου Δραστηριότητας") κάτω από το μενού "Personal Info and Privacy" ("Προσωπικά στοιχεία και απόρρητο").
Εδώ θα βρείτε μια λίστα από καρτέλες με όλα τα στοιχεία της online δραστηριότητάς σας, που αποθηκεύει η Google όπως, "αναζητήσεις και δραστηριότητα περιήγησης", "Μέρη που επισκέπτεστε", "Πληροφορίες από τις συσκευές σας", "φωνητικές αναζητήσεις και οι εντολές", "Βίντεο που αναζητάτε στο YouTube" και "Βίντεο που παρακολουθείτε στο YouTube".
Για να πάψει η Google να καταγράφει τις παραπάνω δραστηριότητες, αρκεί να σύρετε προς τα αριστερά το διακόπτη κάθε καρτέλας. Τόσο απλά!
Εάν θέλετε να διαχειριστείτε το ιστορικό της κάθε καταγεγραμμένης δραστηριότητας, με άλλα λόγια να διαγράψετε τα δεδομένα, που έχει ήδη συγκεντρώσει, απλά στο κάτω μέρος της κάθε καρτέλας κάνετε κλικ στο "Διαχείριση Ιστορικού". Ενδεχομένως, να σας ξαναζητηθεί να εισάγετε τον κωδικό πρόσβασής σας. Κάνοντας κλίκ, κι αφού εκπλαγείτε από τον όγκο των δεδομένων που σας αφορούν και είναι αποθηκευμένα εκεί, απλά ακολουθήστε τις oδηγίες για να τα διαγράψετε.
Σε περίπτωση που χρειαστείτε βοήθεια για τη διαγραφή του ιστορικού αναζήτησης, κάντε κλίκ εδώ, ενώ αν χρειαστείτε βοήθεια για τη διαχείριση γεωγραφικών δεδομένων, κάντε κλικ εδώ