Ένας νέος 3D χάρτης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του σύμπαντος, λένε οι επιστήμονες

Ένας νέος 3D χάρτης εγείρει ερωτήματα σχετικά με το μέλλον του σύμπαντος, λένε οι επιστήμονες Facebook Twitter
Φωτ.: Claire Lamman/DESI collaboration
0

Ο μεγαλύτερος τρισδιάστατος χάρτης του σύμπαντος που έχει δημιουργηθεί ποτέ, με περισσότερους από 6 εκατομμύρια γαλαξίες, αποκαλύφθηκε από επιστήμονες, οι οποίοι δήλωσαν ότι εγείρει ερωτήματα σχετικά με τη φύση της σκοτεινής ενέργειας και το μέλλον του σύμπαντος.

Ο χάρτης βασίζεται σε δεδομένα που συλλέχθηκαν από το Dark Energy Spectroscopic Instrument (Desi) στην Αριζόνα και περιέχει τρεις φορές περισσότερους γαλαξίες από προηγούμενες προσπάθειες, ενώ σε πολλούς μετρήθηκε για πρώτη φορά η απόστασή τους.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι με τη χρήση αυτού του χάρτη μπορούν να μετρήσουν με πρωτοφανή ακρίβεια πόσο γρήγορα διαστέλλεται το σύμπαν σε διαφορετικές χρονικές στιγμές στο παρελθόν.

Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν ότι η διαστολή του σύμπαντος επιταχύνεται, πρόσθεσαν. Ωστόσο, τα ευρήματα έχουν επίσης εγείρει τη πιθανότητα ότι η σκοτεινή ενέργεια - μια μυστηριώδης, απωθητική δύναμη που κινεί τη διαδικασία - δεν είναι σταθερή σε όλη τη διάρκεια του χρόνου, όπως ήταν γνωστό μέχρι στιγμής. 

Ο καθηγητής Carlos Frenk, από το Πανεπιστήμιο του Durham και συν-συγγραφέας της έρευνας, δήλωσε ότι αν η σκοτεινή ενέργεια είναι όντως σταθερή στο χρόνο, το μέλλον του σύμπαντος είναι απλό: θα επεκτείνεται συνεχώς, για πάντα.Αλλά αυτό σύμφωνα με τις νέες ενδείξεις, αμφισβητείται. 

«Τώρα όλα αυτά πάνε περίπατο και ουσιαστικά πρέπει να ξεκινήσουμε από το μηδέν, και αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την κατανόηση της βασικής φυσικής, την κατανόηση της ίδιας της μεγάλης έκρηξης και την κατανόηση της μακροπρόθεσμης πρόβλεψης για το σύμπαν», είπε, προσθέτοντας ότι οι νέες ενδείξεις αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο το σύμπαν να υποστεί μια «μεγάλη κρίση».

Η έρευνα, η οποία έχει δημοσιευτεί σε μια σειρά προ-δημοσιεύσεων - που σημαίνει ότι δεν έχει ακόμη αξιολογηθεί από ομότιμους - αποκαλύπτει πώς η ομάδα δημιούργησε πρώτα τον τρισδιάστατο χάρτη και στη συνέχεια μέτρησε μοτίβα στην κατανομή των γαλαξιών που σχετίζονται με ηχητικά κύματα που συνέβησαν στο πρώιμο σύμπαν, γνωστά ως ακουστικές ταλαντώσεις βαρυονίων.

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM