Η χρήση μελατονίνης για τον ύπνο αυξάνεται, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη, παρά τις πιθανές βλάβες που μπορεί να προκαλεί αυτή η πρακτική στην υγεία.
Όλο και περισσότεροι Αμερικανοί ενήλικες λαμβάνουν μελατονίνη χωρίς ιατρική συνταγή για να κοιμηθούν και μερικοί από αυτούς μπορεί να τη χρησιμοποιούν σε επικίνδυνα υψηλά επίπεδα, σύμφωνα με την έρευνα. Από το 2006, ένα μικρό αλλά αυξανόμενο υποσύνολο ενηλίκων λαμβάνουν ποσότητες μελατονίνης που υπερβαίνουν κατά πολύ τη δόση των 5 χιλιοστογράμμων την ημέρα που συνήθως χρησιμοποιείται ως βραχυπρόθεσμη θεραπεία.
Ενώ η συνολική χρήση μεταξύ του ενήλικου αμερικανικού πληθυσμού εξακολουθεί να είναι «σχετικά χαμηλή», η μελέτη «τεκμηριώνει μια σημαντική αύξηση στη χρήση μελατονίνης τα τελευταία χρόνια», δήλωσε η ειδικός Ρεμπέκα Ρόμπινς, καθηγήτρια στον τομέα του ύπνου στην Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε την Τρίτη στο ιατρικό περιοδικό JAMA, διαπίστωσε ότι μέχρι το 2018 οι Αμερικανοί έπαιρναν πάνω από τη διπλάσια ποσότητα μελατονίνης σε σχέση με μια δεκαετία νωρίτερα. Οι ειδικοί ανησυχούν ότι ο αρνητικός αντίκτυπος της πανδημίας στον ύπνο μπορεί να έχει αυξήσει περαιτέρω την ευρεία εξάρτηση από τα βοηθήματα ύπνου. «Η λήψη βοηθημάτων ύπνου έχει συνδεθεί σε μελέτες με την ανάπτυξη άνοιας και πρώιμης θνησιμότητας», είπε η Ρόμπινς.
Η μελατονίνη έχει συνδεθεί με πονοκέφαλο, ζάλη, ναυτία, κράμπες στο στομάχι, υπνηλία, σύγχυση ή αποπροσανατολισμό, ευερεθιστότητα και ήπιο άγχος, κατάθλιψη, καθώς και με ασυνήθιστα χαμηλή αρτηριακή πίεση. Μπορεί επίσης να αλληλεπιδράσει με άλλα φάρμακα και να προκαλέσει αλλεργίες. Ενώ η βραχυπρόθεσμη χρήση για άτομα που έχουν πρόβλημα να κοιμηθούν φαίνεται να είναι ασφαλής, η μακροπρόθεσμη ασφάλειά της είναι άγνωστη, σύμφωνα με το Εθνικό Κέντρο Συμπληρωματικής και Ολοκληρωμένης Υγείας στο Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας των ΗΠΑ.
Με πληροφορίες από CNN