Έρευνα: Τα μάτια «δείχνουν» την πραγματική βιολογική μας ηλικία

Έρευνα: Τα μάτια είναι το «κλειδί» για να καταλάβουμε την πραγματική βιολογική μας ηλικία Facebook Twitter
Πηγή: Unsplash.
0

Μπορεί τα μάτια να είναι πολύτιμα καθώς προσφέρουν στον άνθρωπο την αίσθηση της όρασης, ωστόσο, όπως αποτυπώνεται σε νέα επιστημονική έρευνα έχουν πολλά επίσης να πουν για την ίδια μας την υγεία. 

Η ξηροφθαλμία για παράδειγμα μπορεί να είναι σημάδι ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Η βλάβη στα αιμοφόρα αγγεία στο πίσω μέρος του ματιού σας, που ονομάζεται αμφιβληστροειδής, μπορεί να είναι πρώιμα σημάδια βλάβης των νεύρων λόγω διαβήτη, υψηλής αρτηριακής πίεσης, στεφανιαίας νόσου, καρκίνου καθώς και γλαυκώματος σχετιζόμενου με την ηλικία.

Έτσι, ο έλεγχος για σημάδια ασθένειας είναι ένας βασικός λόγος για τον οποίο ο γιατρός διαστέλλει τα μάτια για να κοιτάξει πιο βαθιά κατά τις οφθαλμολογικές εξετάσεις σας. Μια νέα μελέτη, η οποία λένε οι ερευνητές είναι η πρώτη του είδους της,  κατέληξε στο ότι ο αμφιβληστροειδής μπορεί να είναι σε θέση να μας προσφέρει έναν εύκολο, μη επεμβατικό τρόπο για να προσδιορίσουμε την πραγματική βιολογική ηλικία του σώματός μας, η οποία μπορεί να αντικατοπτρίζει ή όχι τη χρονολογική μας ηλικία.

«Ο αμφιβληστροειδής προσφέρει ένα μοναδικό, προσβάσιμο "παράθυρο" για την αξιολόγηση υποκείμενων παθολογικών αγγειακών και νευρολογικών ασθενειών που σχετίζονται με αυξημένους κινδύνους θνησιμότητας», έγραψε ο συγγραφέας της μελέτης kai καθηγητής Οφθαλμικής Επιδημιολογίας, Μινγκουάνγκ Χε. Η μελέτη δημοσιεύθηκε εχθές στο British Journal of Ophthalmology.

Αναλύθηκαν περισσότερες από 130.000 εικόνες αμφιβληστροειδούς με δείγματα που δόθηκαν από άτομα που συμμετείχαν στην UK BioBank, μια μακροπρόθεσμη κυβερνητική μελέτη με περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες στο Ηνωμένο Βασίλειο, μεταξύ 40 και 69 ετών. Οι ερευνητές υπολόγισαν ένα «χάσμα ηλικίας αμφιβληστροειδούς» μεταξύ της πραγματικής βιολογικής υγείας του ματιού και της ηλικίας του ατόμου από τη γέννησή του. Επίσης, υπήρξε μια αύξηση 2% στον κίνδυνο θανάτου από οποιαδήποτε αιτία για κάθε έτος διαφοράς μεταξύ της πραγματικής ηλικίας ενός ατόμου και της μεγαλύτερης βιολογικής ηλικίας που εντοπίστηκε στο μάτι, όπως διαπίστωσε η μελέτη.

Παράλληλα, μεγαλύτερα χάσματα της πραγματικής ηλικίας και της βιολογικής ηλικίας που μετρήθηκαν από τον αμφιβληστροειδή σχετίζονταν με έως και 67% υψηλότερο κίνδυνο θανάτου από συγκεκριμένες ασθένειες, ακόμη και αν συνυπολογιστούν άλλοι παράγοντες όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, το βάρος και διαφορές στον τρόπο ζωής, όπως το κάπνισμα.

Υπήρχαν δύο ομάδες ασθενειών για τις οποίες το υπολογιστικό μοντέλο απέτυχε να προβλέψει σημαντικά αυξημένο κίνδυνο θανάτου: οι καρδιαγγειακές παθήσεις και ο καρκίνος. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε μικρότερο αριθμό τέτοιων περιπτώσεων στον πληθυσμό που μελετήθηκε, εκτίμησαν οι ερευνητές, ή σε βελτιώσεις στις θεραπείες για τον καρκίνο και τις καρδιακές παθήσεις.

«Τα νέα ευρήματά μας έχουν καθορίσει ότι το χάσμα ηλικίας του αμφιβληστροειδούς είναι ένας ανεξάρτητος προγνωστικός δείκτης αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας, ειδικά μη καρδιαγγειακών παθήσεων και θνησιμότητας που δεν προέρχεται από καρκίνο», έγραψε ο Χε και η ομάδα του. «Αυτά τα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η ηλικία του αμφιβληστροειδούς μπορεί να είναι ένας κλινικά σημαντικός βιοδείκτης της γήρανσης».

Με πληροφορίες από CNN

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Τech & Science / Ο Ανταρόλυκος επιστρέφει: Πώς επιστήμονες «ανέστησαν» ένα προϊστορικό ζώο που εξαφανίστηκε πριν 13.000 χρόνια

Οι ειδικοί έφεραν τους Ανταρόλυκους στη ζωή χρησιμοποιώντας ανάλογη μέθοδο με εκείνη βάσει της οποίας δημιουργήθηκε το πρώτο κλωνοποιημένο θηλαστικό, το πρόβατο Dolly
LIFO NEWSROOM
Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Ίσως συγκρουστεί με τη Σελήνη

Τech & Science / Η NASA φωτογράφισε τον αστεροειδή που τελικά δεν θα χτυπήσει τη γη - Οι πιθανότητες να συγκρουστεί με τη Σελήνη

Οι πιθανότητες πρόσκρουσης με τη Σελήνη είναι 3,8%, αν και η NASA σημειώνει ότι ακόμη και σε περίπτωση σύγκρουσης, η τροχιά του φεγγαριού δεν θα αλλάξει
LIFO NEWSROOM
Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Τech & Science / Μήπως οι άνθρωποι αρχίζουν να προτιμούν την ενσυναίσθηση της Τεχνητής Νοημοσύνης από την ανθρώπινη;

Πιο «ανθρώπινο» κι από άνθρωπο αποδείχθηκε το GPT-4.5, σύμφωνα με νέα έρευνα – γιατί το τεστ Τιούρινγκ ίσως πλέον δεν αφορά την τεχνητή νοημοσύνη, αλλά εμάς τους ίδιους
LIFO NEWSROOM