Το Facebook «ξεσκέπασε» ένα κινεζικό δίκτυο παραπληροφόρησης που μέσω εκατοντάδων ψεύτικων λογαριασμών διέδιδε τους αβάσιμους ισχυρισμούς ενός ανύπαρκτου «Ελβετού βιολόγου» πως οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν στην έρευνα για την προέλευση του κορωνοϊού.
Η εταιρεία δεν απέδωσε ευθέως το δίκτυο στην κινεζική κυβέρνηση. Σημείωσε όμως ότι εργαζόμενοι κρατικών κινεζικών εταιρειών και των κρατικών ΜΜΕ της χώρας εργάστηκαν για να ενισχύσουν τους παραπλανητικούς ισχυρισμούς, που σύντομα βρέθηκαν στους τίτλους δημοσιευμάτων στη χώρα.
Η καμπάνια αυτή ήταν σε μεγάλο βαθμό ανεπιτυχής και στόχευε σε αγγλόφωνα κοινά στις ΗΠΑ και τη Βρετανία και σε εκείνους που μιλούν Κινέζικα, στην Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ και το Θιβέτ, σύμφωνα με την Meta. Συνολικά, διαγράφηκαν από το Facebook 524 λογαριασμοί 20 σελίδες και 4 ομάδες, όπως και 86 λογαριασμοί στο Instagram.
O «Ελβετός βιολόγος»
Η επιχείρηση ξεκίνησε τον Ιούλιο, όταν δημιουργήθηκε ένας λογαριασμός στο Facebook με το όνομα Γουίλσον Έντουαρντς, που υποστήριζε ότι ήταν Ελβετός βιολόγος.
Την ίδια ημέρα, ο χρήστης του λογαριασμού υποστήριξε, χωρίς αποδείξεις, ότι Αμερικανοί αξιωματούχοι ασκούσαν «τρομερή πίεση, ακόμη και εκφοβισμό», για να κάνουν τους επιστήμονες να υποστηρίξουν τις εκκλήσεις για νέες έρευνες σχετικά με την προέλευση του κορωνοϊού.
Μέσα σε λίγες ώρες, εκατοντάδες άλλοι λογαριασμοί- κάποιοι από τους οποίους δημιουργήθηκαν εκείνη την ημέρα- άρχισαν να κάνουν like ή να αναδημοσιεύουν την ανάρτηση. Αργότερα διαπιστώθηκε ότι πολλοί από τους λογαριασμούς ήταν ψεύτικοι και κάποιοι από τους χρήστες υποδύονταν τους Δυτικούς, ενώ άλλοι χρησιμοποιούσαν πιθανόν κατασκευασμένες φωτογραφίες προφίλ.
Το Facebook ανακοίνωσε ότι βρήκε συνδέσεις ανάμεσα στους λογαριασμούς και μία τεχνολογική εταιρεία με έδρα στο Τσενγκντού της Κίνας, όπως και με εργαζομένους κινεζικών εταιρειών υποδομών στο εξωτερικό.
Εντός μίας εβδομάδας από την αρχική ανάρτηση μεγάλα ΜΜΕ στην Κίνα είχαν δημοσιεύματα για τους ισχυρισμούς περί αμερικανικού εκφοβισμού, σαν να είχαν γίνει από πραγματικό επιστήμονα.
Η επιχείρηση αποκαλύφθηκε τον Αύγουστο, όταν οι ελβετικές αρχές ανακοίνωσαν ότι δεν υπήρχε καταγραφή οποιοδήποτε βιολόγου με το όνομα Γουίλσον Έντουαρντς. «Αν υπάρχεις, θα θέλαμε να σε συναντήσουμε!», έγραψε στο Twitter η ελβετική πρεσβεία στο Πεκίνο.
Το δίκτυο εντοπίστηκε εύκολα, εξαιτίας των αδέξιων τακτικών του, δήλωσε ο Μπεν Νιμο, επικεφαλής της Meta για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης. Αρκετοί ψεύτικοι λογαριασμοί έκαναν τις ίδιες αναρτήσεις την ίδια ώρα, μια ξεκάθαρη ένδειξη συντονισμού. Άλλο άτομο, που κατά τα φαινόμενα δούλευε για το δίκτυο, ανάρτησε οδηγίες για την αναδημοσίευση του ισχυρισμού, κάτι που σύμφωνα με το Facebook πιθανότατα ήταν ένα λάθος απροσεξίας.
Με πληροφορίες από AP