Το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ αποφάσισε να ανεβάσει στο επίσημο σάιτ του τη διδακτορική διατριβή του Στίβεν Χόκινγκ όταν ήταν 26 ετών. Το αποτέλεσμα ήταν να μπουν 60.000 άτομα μέσα σε 24 ώρες.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ιστότοπος δεν άντεξε τη μαζική... επίθεση και μπλόκαρε. Για την ιστορία: το 1966, ένας 24χρονος φοιτητής του Κέιμπριτζ κατέθεσε στο τμήμα Φυσικής την διατριβή του για τις ιδιότητες του Σύμπαντος που διαστέλλεται. Τότε δεν τον ήξερε κανένας και ούτε μπορούσε να φανταστεί την μετέπειτα πορεία του. Η διατριβή του κρίθηκε θετικά και ο εν λόγω φοιτητής χρίστηκε διδάκτορας. Κάπως έτσι ξεκίνησε να υφαίνεται ο μύθος του Στίβεν Χόκινγκ.
Την Κυριακή (22/10), το Κέμπριτζ αποφάσισε να αναρτήσει την διατριβή στον ιστότοπό του και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Μέσα σε 24 ώρες περίπου 60.000 επισκέπτες έσπευσαν να την κατεβάσουν με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα λόγω του αυξημένου όγκου επισκεψιμότητας.
Το Πανεπιστήμιο είχε δεχτεί πολλά αιτήματα να δημοσιεύσει το πλήρες κείμενο της διατριβής του αστροφυσικού. Τελικά, τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανέβασε το κείμενο στο αποθετήριο των διατριβών για να γιορτάσει με αυτόν τον τρόπο την εβδομάδα ανοιχτής πρόσβασης.
Ο Χόκινγκ στη διατριβή του εξετάζει τις επιπτώσεις από την διαστολή του σύμπαντος και εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις δεν θα ήταν δυνατόν να σχηματιστούν γαλαξίες.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το '66 είχε ήδη διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και οι γιατροί τού έδιναν μόλις δύο χρόνια ζωής.
σχόλια