H διδακτορική διατριβή του Χόκινγκ «έριξε» το ίντερνετ στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ

H διδακτορική διατριβή του Χόκινγκ «έριξε» το ίντερνετ στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ Facebook Twitter
1

Το Πανεπιστήμιο Κέιμπριτζ αποφάσισε να ανεβάσει στο επίσημο σάιτ του τη διδακτορική διατριβή του Στίβεν Χόκινγκ όταν ήταν 26 ετών. Το αποτέλεσμα ήταν να μπουν 60.000 άτομα μέσα σε 24 ώρες. 

Όπως ήταν αναμενόμενο, ο ιστότοπος δεν άντεξε τη μαζική... επίθεση και μπλόκαρε. Για την ιστορία: το 1966, ένας 24χρονος φοιτητής του Κέιμπριτζ κατέθεσε στο τμήμα Φυσικής την διατριβή του για τις ιδιότητες του Σύμπαντος που διαστέλλεται. Τότε δεν τον ήξερε κανένας και ούτε μπορούσε να φανταστεί την μετέπειτα πορεία του. Η διατριβή του κρίθηκε θετικά και ο εν λόγω φοιτητής χρίστηκε διδάκτορας. Κάπως έτσι ξεκίνησε να υφαίνεται ο μύθος του Στίβεν Χόκινγκ. 

Την Κυριακή (22/10), το Κέμπριτζ αποφάσισε να αναρτήσει την διατριβή στον ιστότοπό του και η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Μέσα σε 24 ώρες περίπου 60.000 επισκέπτες έσπευσαν να την κατεβάσουν με αποτέλεσμα να προκαλέσουν σοβαρά προβλήματα λόγω του αυξημένου όγκου επισκεψιμότητας.

Το Πανεπιστήμιο είχε δεχτεί πολλά αιτήματα να δημοσιεύσει το πλήρες κείμενο της διατριβής του αστροφυσικού. Τελικά, τα μεσάνυχτα της Κυριακής ανέβασε το κείμενο στο αποθετήριο των διατριβών για να γιορτάσει με αυτόν τον τρόπο την εβδομάδα ανοιχτής πρόσβασης.

Ο Χόκινγκ στη διατριβή του εξετάζει τις επιπτώσεις από την διαστολή του σύμπαντος και εξηγεί, μεταξύ άλλων, ότι κάτω από ορισμένες προϋποθέσεις δεν θα ήταν δυνατόν να σχηματιστούν γαλαξίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το '66 είχε ήδη διαγνωστεί με τη νόσο του κινητικού νευρώνα και οι γιατροί τού έδιναν μόλις δύο χρόνια ζωής.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Δεν διάφωνο σιγουρά έχει ενδιαφέρον αλλά δεν νομίζω ότι απευθύνετε στον οποιοδήποτε… Έχει γίνει θέμα χωρίς να είναι και κάτι τρομερό… ίσως το πιο σημαντικό είναι ότι το έδωσαν δωρεάν οπός και πρέπει να είναι πολλά πράγματα.