Έρευνα: Η κατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε 740.000 καρκίνους πέρυσι

Η κατανάλωση αλκοόλ προκάλεσε 740.000 καρκίνους πέρυσι Facebook Twitter
0

Η κατανάλωση του αλκοόλ προκάλεσε περισσότερα από 740.000 κρούσματα καρκίνου πέρυσι παγκοσμίως, σύμφωνα με μία νέα μελέτη μίας ομάδας ερευνητών, που δημοσιεύτηκε στο κορυφαίο περιοδικό The Lancet Oncology.

Οι ερευνητές εκτιμούν πως υπάρχουν απτά ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία πως η κατανάλωση του αλκοόλ μπορεί να προκαλέσει διάφορους τύπους καρκίνου όπως στον μαστό, στο συκώτι στον λάρυγγα, τον οισοφάγο, το παχύ έντερο και το ορθό. Ακόμα και μικρή κατανάλωση αλκοόλ μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. 

Η Harriet Rumgay της Διεθνούς Υπηρεσίας Ερευνών κατά του Καρκίνου στη Γαλλία, που συμμετείχε στην έρευνα, προειδοποιεί πως το αλκοόλ προκάλεσε βαρύ φορτίο καρκίνου παγκοσμίως, και αυτό είναι εμφανές ακόμα και στα χαμηλά επίπεδα κατανάλωσης. 

Κατά την ομάδα, το αλκοόλ βρίσκεται πίσω από 568.700 υποθέσεις καρκίνων σε άνδρες και 172,600 σε γυναίκες το 2020. 

Σύμφωνα με μία ανεξάρτητη μελέτη που δημοσιεύτηκε τον Φεβρουάριο από τον ίδιο ερευνητικό οργανισμό, συνολικά το 2020 καταγράφηκαν 19,3 εκατομμύρια νέοι καρκίνοι και περίπου 10 εκατομμύρια ασθενείς έχασαν τη ζωή τους. 

«Θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να εκτιμήσουμε τους θανάτους από καρκίνο που οφείλονται σε αλκοόλ» λέει η Rumgay. «Θα ήταν το επόμενο βήμα από την ανάλυση που κάναμε εδώ». Οι ερευνητές προτείνουν να προστεθούν προειδοποιητικά ταμπελάκια στις συσκευασίες αλκοόλ για τον κίνδυνο καρκίνου, να τεθούν υψηλότεροι φόροι και να μειωθεί η προώθηση των ποτών. 

Με πληροφορίες από Guardian

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM