Ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν τσάι και καφέ έχουν ελαφρώς χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής και του λαιμού.
Υπάρχουν περίπου 12.800 νέες περιπτώσεις καρκίνου κεφαλής και τραχήλου και περίπου 4.100 σχετικοί θάνατοι στο Ηνωμένο Βασίλειο κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Cancer Research UK.
Η νέα μελέτη δεν αποδεικνύει ότι το τσάι και ο καφές προστατεύουν από μόνα τους από τέτοιου είδους καρκίνους, αλλά οι ειδικοί λένε ότι τα ευρήματα βοηθούν να χυθεί φως σε έναν τομέα που έχει συζητηθεί πολύ με αντιφατικά αποτελέσματα.
«Αν και έχει προηγηθεί έρευνα σχετικά με την κατανάλωση καφέ και τσαγιού και τον μειωμένο κίνδυνο καρκίνου, η μελέτη αυτή ανέδειξε τις διαφορετικές επιδράσεις τους σε διαφορετικές υποπεριοχές του καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, συμπεριλαμβανομένης της παρατήρησης ότι ακόμη και ο καφές χωρίς καφεΐνη είχε κάποια θετική επίδραση», δήλωσε ο Δρ Yuan-Chin Amy Lee του Ινστιτούτου Καρκίνου Huntsman και της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Γιούτα, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.
Στο επιστημονικό περιοδικό Cancer, οι ερευνητές αναφέρουν πώς ανέλυσαν δεδομένα από 14 μελέτες που κάλυπταν την Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική και τη Λατινική Αμερική. Οι συμμετέχοντες στις μελέτες κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια για να καταγράψουν τις συνήθειες κατανάλωσης τσαγιού και καφέ. Εννέα μελέτες περιλάμβαναν δεδομένα σχετικά με την κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη από τους συμμετέχοντες. Η επιστημονική ομάδα ανέλυσε επίσης δεδομένα για 9.548 άτομα με καρκίνο κεφαλής και τραχήλου και 15.783 άτομα χωρίς καρκίνο.
Αφού έλαβαν υπόψη παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο, ο ημερήσιος αριθμός των τσιγάρων που καπνίζονται, η κατανάλωση αλκοόλ και η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που πίνουν περισσότερα από τέσσερα φλιτζάνια καφέ με καφεΐνη την ημέρα έχουν 17% λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο κεφαλής και τραχήλου συνολικά σε σύγκριση με εκείνους που δεν πίνουν το συγκεκριμένο ρόφημα. Συγκεκριμένα διαπίστωσαν ότι η εν λόγω κατανάλωση σχετίζεται με μειωμένες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της στοματικής κοιλότητας και του στοματοφάρυγγα - τμήμα του λαιμού ακριβώς πίσω από το στόμα.
Η κατανάλωση καφέ χωρίς καφεΐνη συσχετίστηκε μόνο με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου της στοματικής κοιλότητας.
Τα αποτελέσματα για την κατανάλωση τσαγιού
Η κατάσταση ήταν λιγότερο σαφής για το τσάι. Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι η κατανάλωση ενός φλιτζανιού την ημέρα ή λιγότερο συνδέεται με 9% χαμηλότερες πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου της κεφαλής και τραχήλου συνολικά σε σύγκριση με την αποχή, και συγκεκριμένα με μειωμένο κίνδυνο καρκίνου στο κάτω μέρος του λαιμού. «Ίσως βιοδραστικές ενώσεις εκτός από την καφεΐνη να συμβάλλουν στην πιθανή αντικαρκινική δράση του καφέ και του τσαγιού», δήλωσε ο Lee.
Αλλά η κατανάλωση περισσότερου από ένα φλιτζάνι τσαγιού την ημέρα σχετίζεται με 38% υψηλότερη πιθανότητα καρκίνου του λάρυγγα, κάτι που η ομάδα προτείνει ότι μπορεί να οφείλεται στην κατανάλωση τσαγιού που ενδεχομένως αυξάνει την πιθανότητα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, η οποία συνδέεται με υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του λάρυγγα.
Οι ερευνητές σημειώνουν ότι η μελέτη έχει περιορισμούς, όπως ότι η αυτοαναφορά της κατανάλωσης τσαγιού και καφέ μπορεί να είναι αναξιόπιστη και ότι δεν λήφθηκε υπόψη ο τύπος του τσαγιού ή του καφέ.
Ο Tom Sanders, ομότιμος καθηγητής διατροφής και διαιτολογίας στο King's College του Λονδίνου, ο οποίος δεν συμμετείχε στην εργασία, έθεσε επίσης μειονεκτήματα. «Στις μελέτες παρατήρησης, είναι πολύ δύσκολο να εξαλειφθούν εντελώς οι συγχυτικές επιδράσεις, για παράδειγμα του καπνού και του αλκοόλ, από τη στατιστική ανάλυση. Κατά συνέπεια, οι άνθρωποι που πίνουν πολύ καφέ και τσάι μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποφεύγουν άλλες επιβλαβείς συμπεριφορές, όπως η κατανάλωση αλκοόλ και η χρήση καπνού, και έτσι μπορεί να διατρέχουν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης αυτών των καρκίνων για άλλους λόγους» δήλωσε χαρακτηριστικά.
Με πληροφορίες από Guardian