Κάτι θεαματικό συνέβη όταν σε μια ομάδα νέων περιόρισαν πολύ το χρόνο στο Facebook και το Instagram

Κάτι θεαματικό συνέβη όταν σε μια ομάδα νέων περιόρισαν πολύ το χρόνο στο Facebook και το Instagram Facebook Twitter
0

Οι άνθρωποι έχουν πολύπλοκη σχέση με τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Θα μπορούσαν να είναι ένας τρόπος να επανασυνδεθούν με παλιούς φίλους και να έχουν πρόσβαση στις εξελίξεις και την ενημέρωση.

Αλλά αυτή η χρήση μπορεί να προκαλέσει και συναισθήματα μοναξιάς. Και τώρα, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια λένε ότι επιβεβαίωσαν την συνάφεια μεταξύ του χρόνου που αφιερώθηκε σε Facebook, Instagram και Snapchat και τη «μειωμένη ψυχική ευεξία».

Έχουν υπάρξει πολλές έρευνες και μελέτες που εξετάζουν τις επιδράσεις των social media στην ψυχική υγεία των χρηστών με την πάροδο των ετών, αλλά σύμφωνα με τους ερευνητές, «δεν είχε αποδειχθεί ποτέ η αιτιώδης συνάφεια».

Η ομάδα συγκέντρωσε τα στοιχεία με τη βοήθεια 143 προπτυχιακών φοιτητών που ολοκλήρωσαν μια έρευνα σχετικά με την ψυχική τους ευεξία για τρεις εβδομάδες.

Διαχωρίστηκαν σε δύο ομάδες: η ομάδα που διατήρησε την κανονική συμπεριφορά ως προς τη χρήση και τη διάρκειά της και μια ομάδα που τα μέλη της περιορίστηκαν σε δέκα λεπτά ημερήσιας χρήσης ανά πλατφόρμα (Facebook, Instagram και Snapchat).

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που πέρασαν λιγότερο χρόνο στις τρεις πλατφόρμες έδειξαν «σημαντική μείωση στο συναίσθημα της μοναξιάς».

Η επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας Μελίσα Γ. Χαντ εξήγησε: «Η μικρότερη από το συνηθισμένο χρήση των social media οδηγούσε σε σημαντικές μειώσεις τόσο στην κατάθλιψη, όσο και στη μοναξιά. Αυτές οι επιδράσεις είναι ιδιαίτερα έντονες για τους ανθρώπους που είχαν επηρεαστεί ήδη περισσότερο όταν ξεκίνησε η συμμετοχή τους στη μελέτη».

Μερικά από τα υπάρχοντα ευρήματα υποδηλώνουν ότι υπάρχει μια τεράστια σύνδεση. Όταν κοιτάζετε τις ζωές άλλων ανθρώπων, ιδιαίτερα στο Instagram, είναι εύκολο να συμπεράνετε ότι η ζωή όλων των άλλων είναι πιο ήρεμη ή καλύτερη από τη δική σας.

Τούτου λεχθέντος, η μελέτη δεν είναι ακριβώς τέλεια καθώς οι ερευνητές δεν παρακολούθησαν με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη των ομάδων χρησιμοποίησαν το τηλέφωνό τους.

Θα μπορούσαν να περιορίσουν το χρόνο τους στο Facebook, το Snapchat και το Instagram, αλλά θα μπορούσαν να έχουν χρησιμοποιήσει  τον χρόνο τους για το Twitter ή το Tumblr ή εφαρμογές όπως το Tinder. Ίσως όμως αυτές οι άλλες πλατφόρμες τους έκαναν τελικά πιο ευτυχισμένους.

Αυτός είναι και ο λόγος που η Χαντ παραδέχεται ότι δεν μπορεί να πει σίγουρα αν το συμπέρασμα ισχύει για όλες τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων. Επίσης, δεν μπορεί να πει αν θα καταλήξουν στο ίδιο συμπέρασμα για διαφορετικές ηλικιακές ομάδες. Ελπίζει όμως να πραγματοποιήσει περαιτέρω μελέτες και λέει ότι μόνο χρήσιμο θα ήταν να περιορίσει κανείς τον χρόνο σε αυτές τις εφαρμογές ούτως ή άλλως.

Mε πληροφορίες από engadget.com

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM
Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι, μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Τech & Science / Τεχνητή νοημοσύνη με συνείδηση; Ναι μέχρι το 2035 - Οι φόβοι για κοινωνική ρήξη

Η προοπτική για συστήματα τεχνητής νοημοσύνης με δικά τους συμφέροντα και ηθική αξία «δεν είναι πλέον ένα θέμα μόνο για την επιστημονική φαντασία ή το μακρινό μέλλον» λένε οι επιστήμονες
LIFO NEWSROOM