«Μικρή στο μάτι, μεγάλη σε ισχύ»

«Μικρή στο μάτι, μεγάλη σε ισχύ» Facebook Twitter
1

Ομάδα ερευνητών στο πανεπιστήμιο του Ιλλινόις κατασκεύασαν μια μικροσκοπική μπαταρία ιόντων λιθίου, δομημένη σε τρισδιάστατα νανοπορώδη ηλεκτρόδια, που επαναφορτίζεται 1.000 φορές πιο γρήγορα από κάθε άλλη μπαταρία του είδους.

Έχει μήκος μόλις μερικά χιλιοστά, τροφοδοτεί με ενέργεια όλες τις ηλεκτρονικές συσκευές και επαναφορτίζεται σε χρονικό διάστημα μικρότερο του δευτερολέπτου. Οι ειδικοί την ονομάζουν την πιο ισχυρή μπαταρία αυτού του μεγέθους στον κόσμο, σύμφωνα με το University of Illinois News Bureau.

Η τεχνολογία αυτή αναμένεται να μειώσει κατά 30 φορές το μέγεθος των ηλεκτρονικών συσκευών, εξασφαλίζοντας ωστόσο ακόμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα και διάρκεια ζωής.

Η μικροσκοπική μπαταρία δεν αναμένεται να διατεθεί στην αγορά σύντομα, αφού λόγω του μεγέθους της δεν μπορεί να τροφοδοτήσει τις υφιστάμενες ηλεκτρονικές συσκευές, ενώ το κόστος παραγωγής είναι ακόμα υψηλό.

Τech & Science
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ψάρια στη Σελήνη: Το φιλόδοξο σχέδιο της Γαλλίας για διαστημική ιχθυοκαλλιέργεια

Τech & Science / Ψάρια στη Σελήνη: Το σχέδιο της Γαλλίας για διαστημικές ιχθυοκαλλιέργειες

Το γαλλικό πρόγραμμα Lunar Hatch ετοιμάζεται να στείλει λαβράκια στο διάστημα, ανοίγοντας τον δρόμο για βιώσιμη τροφή σε αποστολές στη Σελήνη και τον Άρη – αλλά και σε απομονωμένες περιοχές της Γης
LIFO NEWSROOM
Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Τech & Science / Ο δορυφόρος που θα «ζυγίσει» τα 1,5 τρισεκατομμύρια δέντρα του πλανήτη

Η σημασία της αποστολής είναι τεράστια, καθώς μέχρι σήμερα η εκτίμηση του αποθηκευμένου άνθρακα βασιζόταν σε μεμονωμένες μετρήσεις δέντρων και υπολογισμούς με σημαντικό περιθώριο σφάλματος
LIFO NEWSROOM
Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Στα αυτοκίνητα, στα αυτοκίνητα! Άντε να ζήσουμε να δούμε πλήρως ανταγωνιστικά και πιο αθόρυβα ηλεκτρικά αυτοκίνητα και φόρτιση από απόσταση από πομπούς ενέργειας στο οδόστρωμα, ενώ περιμένεις στο φανάρι! Και "βενζινάδικα" μεγέθους πρίζας με αυτόματη την χρέωση, ενσωματωμένα σε θέσεις στάθμευσης... Και καθαρές πόλεις! (νταξ, με ακριβή ίσως ανακύκλωση των μπαταριών, αλλά οκ, και οι δαπάνες για τις βλάβες στην υγεία από τους ρύπους δεν είναι λίγες)